Vagys renkasi prabangius automobilius, o apie vagysčių mastus byloja statistika.

Neseniai Kauno ir Radviliškio geležinkelio stotyse pareigūnai sulaikė 26 prašmatnias vogtas transporto priemones. Tarp jų buvo BMW, „Porsche“ ir „Lexus“. Jie turėjo keliauti toliau į Azijos valstybes.

Apie patekimo iš Vakarų į Lietuvą skaičius byloja tai, kad vien pasienyje su Lenkija šiemet sulaikyti 43 vogti automobiliai, tačiau, žinant, kad patikrinama vos apie 1,5 proc. sieną kertančių automobilių, galima nuspėti, kad vogtų automobilių į Lietuvą įvežama kur kas daugiau.

Šiemet lietuvių mašinvagių gaujos įkliuvo ir užsienyje. Ispanijoje aptikti 32 vogti automobiliai, kurie jau buvo paruošti tolesnei kelionei - su perkaltais kėbulo numeriais. Didžiojoje Britanijoje įkliuvo gauja su 40 brangių vogtų mašinų.

Prabangiais automobiliais vagys susigundo ir Lietuvoje. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, šiemet pavogtas 31. Bendra vertė - 4,7 mln. litų, o didžiausia išmoka, kurią teko sumokėti už automobilį - 380 tūkst. Lt už „Porsche Cayenne“. Šiaip mašinvagiai dažniausiai renkasi brangius „Audi“, BMW, „Porsche“, „Toyota“ ir „Volkswagen“.

Pareigūnai pastebi, kad vagys veikia profesionaliai, grupuotėse yra pasiskirstoma darbais - vieni seka, kiti vagia, treti perkala kėbulo numerius, ketvirti klastoja dokumentus ir t.t. Gaujos nuolat atsinaujina, tad sulaikius kelis asmenis bendra nusikalstama veikla nesustoja. Be to vagys investuoja į naują techniką, tampa vis išradingesni.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją