Kaina padidėjo nuo 20–30 proc.

UAB „Neste Lietuva“ tepalų prekybos vadovas Silverijus Baliūnas sako, kad šių metų pradžioje variklinių vilkikų alyvų kaina padidėjo apie 30 proc. „Padidėjusią kainą lemia tai, kad šiuo metu rinkoje jaučiamas bazinių alyvų trūkumas. Jis itin pasijautė nuo vasaros pradžios. Dar žiemą buvo alyvų perteklius. Gamintojai sumažino gamybos apimtis, niekas nepirko didelių kiekių alyvos atsargai. Europos rinkai pradėjus kilti, parduodamų alyvų kiekis smarkiai padidėjo, atsirado trūkumas. Šiuo metu gamintojai neįstengia patenkinti poreikio, esančio rinkoje“, – situacija apžvelgia S. Baliūnas.

UAB „Jungent“ „Shell“ produktų grupės vadovas Ramūnas Brazys taip pat patvirtina, kad alyvų kainos padidėjo, tačiau kur kas mažiau – apie 5 proc. arba 0,15 euro centų už litrą. „Vidutinė sintetinės alyvos kaina šiuo metu yra apie 9 Lt už litrą“, – sako R. Brazys.

Lietuvoje alyvų gamintojų atstovų yra gerokai daugiau nei kitose ES šalyse, todėl kylant kainos, konkurencija dar labiau stiprėja. Nepaisant to, kol kas bankrutavusių įmonių šiame sektoriuje nėra, nors 2009-aisiais buvo prognozuota, kad iš rinkos trauksis apie 30 proc. įmonių.

„Konkurencija, kaip ir alyvų paklausa, niekur nedingo. Nesigirdėjo, kad būtų bankrutavusi kuri nors Lietuvos įmonė, platinanti tepimo medžiagas. Kaina išlieka vienu iš pagrindinių veiksnių, renkantis alyvą, tačiau atsižvelgiama ir į tokius parametrus kaip atsparumas oksidacijai, didesni intervalai tarp alyvos keitimų, efektyvus tepimas žemoje temperatūroje, degalų taupymo galimybė, variklio dalių dilimo sumažinimas“, – aiškina UAB „P. Markevičius ir Ko“ techninis konsultantas Darius Šeštakauskas.

Dar nepajuto kainų padidėjimo

Kalbinti vežėjai vienbalsiai tvirtina, kad alyvų kainų padidėjimo dar nejaučia. UAB „Longlita“ vadovas Edvardas Burneika sako, kad alyvas keičia servise, bet kol kas nepastebėjęs didesnių sąskaitų už šias paslaugas. „Tikrai negalėčiau patvirtinti, kad kainos padidėjo, mokame tiek pat, kiek ir anksčiau“, – patvirtina vadovas.

UAB „Transcompany“ atstovas Artūras, paklaustas, ar už alyvas nuo šių metų moka brangiau, teigia pastebėjęs tendenciją, kad jos pigesnės: „Tiekėjas alyvas siūlo pigiau nei pernai“.

Dar viena naujovė šiemet – beveik nebesirašomos metinės sutartys bazinei alyvai (be priedų, priedai sudaro apie 25 proc. alyvos) pirkti. „Dabar dažniausiai yra taip: tu turi, aš perku“, – pokyčius rinkoje vardija R. Brazys.

Taip pat griežtėja ekologiniai reikalavimai alyvų importuotojams, tai irgi turi įtakos kainų kilimui. Alyvų importuotojai moka naudotos alyvos surinkimo mokestį, kuris šiuo metu siekia 0,10–0,15 ct už parduotą litrą. Vienos tonos alyvos utilizavimo kaina šiuo metu siekia apie 345 Lt.