Tyrimas, pavadintas „Finalinio švilpuko sindromu“ buvo atliktas vienos didžiausios pasaulyje draudimo paslaugas teikiančios grupės RSA, kuriai priklauso ir „Lietuvos draudimas“, užsakymu, jį atliko „Opinium Research”.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad po įtemptų varžybų peržiūros sutrinka vairuotojų koncentracija, sėdus prie vairo jiems ima prakaituoti rankos, pagreitėja širdies ritmas, kartais pasireiškia net galvos skausmas ir visos šios priežastys neleidžia susikaupti vairavimui. Mokslininkai šią būseną pavadino „Rungtynių pabaigos sindromu“ („Final Score Syndrom“), rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šiuo metu, kai visas pasaulis yra apimtas prasidėjusio futbolo čempionato karštligės, vairuotojams norėtųsi patarti savo mėgstamų komandų varžybas žiūrėti neplanuojant po jų sėsti prie vairo. Vienas kitas bokalas alaus ar susijaudinimas ir „finalinio švilpuko sindromas“, kaip rodo mūsų kolegų Anglijoje atlikti tyrimai, gali sukelti autoįvykį su sunkesnėmis ar lengvesnėmis pasekmėmis“, – įspėjo „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Be to, sociologai pastebi, kad vairuojant klausytis futbolo radijo transliacijų yra dar pavojingiau, nes dažnas vairuotojas įtemptu ar lemiamu momentu taip įsikarščiuoja, kad „net paleidžia iš rankų vairą“.

„Opinium Research“ skaičiavimais, šis „Rungtynių pabaigos sindromas“ būdingas 64 proc. Anglijos futbolo sirgalių. Ekspertų teigimų, iš viso dėl su rungtynių pabaiga susijusio jaudulio vien Didžiosios Britanijos keliuose įvyko beveik pusė milijono nedidelių autoįvykių ar pavojingų avarinių situacijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją