„Vairuotojų apklausa parodė, kad ekonominis sunkmetis, nerimas ir stresas stipriai lemia mūsų vairavimo įpročius. Vairuotojai atsisako nebūtinų kelionių, keičia vairavimo stilių ir taip stengiasi sumažinti kuro sąnaudas. 38 proc. apklausos dalyvių vairuotojų nurodė, kad jei nesiseka gyvenime, tai atsispindi ir vairavimo stiliuje. Net 20 proc., t. y. kas penktas vairuotojas, sėdęs prie vairo susinervinęs, sukelia avarinę situaciją“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Standartizuotos rizikos skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Ekologiškumo ir sveikos gyvensenos šalininkai gali džiūgauti – pabrangę degalai net tris iš dešimties (29 proc.) vairuotojų privertė vietoj trumpos kelionės automobiliu vaikščioti pėsčiomis, kas penktas (20 proc.) pradėjo dažniau važinėti viešuoju transportu, o 17 proc. atšilus orams persėda ant dviračio. Tačiau nerimas ir stresas stipriai lemia vairavimo kultūrą.

Didžioji dauguma apklaustųjų (82 proc.) teigė, jog nuolat jaučia įtampą ir stresą būtent dėl ekonominio sunkmečio, tačiau net ir būdami stresinėje būsenoje 88 proc. vairuotojų sėda prie automobilio vairo. Toks pavojinga tendencija tampantis vairuotojų elgesys kelia realią grėsmę kitiems eismo dalyviams. Vairuotojai savo poelgius kelyje išgyvenant stresą pasakoja taip: „mane suerzino vaikai ir nepastebėjau ženklo...“ arba „nepastebėjau pagrindiniu keliu važiuojančio automobilio ir į jį atsitrenkiau“ arba net „dėl nuovargio esu užmigęs prie vairo“.

5 didžiųjų miestų vairuotojų apklausoje dalyvavo 533 18-74 metų amžiaus vairavimo teisę turintys gyventojai.

Šiemet per pirmąjį ketvirtį „Lietuvos draudimo“ žalų ekspertai registravo apie 5200 eismo įvykių Lietuvoje, tai yra 32 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu, vidutinė išmokama žala šių metų pirmą ketvirtį buvo beveik 2000 Lt, tuo tarpu pernai – 2100 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją