Šių metų Lietuvos kartingo čempionate ir „Rotax Max Lithuania Challenge" nuostatuose pakeista taškų skaičiavimo sistema. Jei anksčiau taškus būdavo galima pelnyti pusfinalyje ir finale, tai nuo šiol papildomai taškų galima gauti dar dviejuose įskaitiniuose važiavimuose. O pirmajam iš jų svarbi kvalifikacija, todėl ji tapo dar įdomesnė.

Permaininga kvalifikacija

Pavyzdžiui, KZ2 kategorijoje pusfinalyje atkakliausiai kovojo pasaulio čempionato prizininkas Kajus Šikšnelis ir 2021 metų šalies vicečempionas Andrejus Apočkinas. Kajus ratą nuvažiavo per 29,818 sek., o Andrejus atsiliko vos 0,001 sek.! 23 tūkstantąsias sekundės dalis kvalifikacijos nugalėtojui pralaimėjo Justas Kasperiūnas, o 11-os greičiausių šią techniką vairavusių sportininkų laikai „tilpo" į 0,645 sek.

Tačiau kvalifikacija vyko penktadienį, kai trasa buvo sausa, o finalų dieną dangus privertė sportininkus reguliuoti techniką – beveik visą dieną lynojo, tad pergalėms reikėjo greitos adaptacijos slidesnėje trasoje.

Finaluose – atkakli kova

Tikru kovingumo pavyzdžiu pirmame sezono etape galima vadinti Vanesą Šilkūnaitę iš „Siųskpigiau.lt-Pilėnai Racing". „Mini" kategorijos kvalifikacijoje už Vanesą greitesni buvo Ainis Vibriantis ir Nojus Stasionis. Tačiau šeštadienį šlapioje trasoje Vanesa aplenkė varžovus. Finale ją visus 21 ratą spaudė Ainis, kuris pačioje lenktynių pabaigoje netgi pirmavo. Tačiau V. Šilkūnaitė kovojo iki pat finišo ir priešpaskutiniame posūkyje(!) sugebėjo susigrąžinti pirmą vietą. N. Stasionis atsiliko labai nedaug, tad šios kategorijos finalai žada tikrai daug karštų emocijų.

Pusė sekundės finiše po 27 ratų kovos skyrė ir OK kategorijos lyderius – Jokūbas Bagdonavičius („SJ Motorsport") sugebėjo aplenkti savo komandos draugą Ainį Klimavičių, o trečiąją vietą užėmė praėjusių metų čempionė Andrėja Vibriantytė.

„OK Junior" kategorijos finale 5 lenktynininkų greičiausių ratų laikai skyrėsi vos 0,2 sek. Identišką techniką vairuojantys sportininkai kovojo dėl kiekvieno posūkio ir kiekvieno taško, o pergale naują čempionatą pradėjo 2021 m. bronzinis prizininkas Domantas Knyva („JM Racing"), aplenkęs Kiprą Kuršę ir Dominyką Vinogrodskį.

Tarp KZ2 kategorijos sportininkų po nerealiai atkaklios kvalifikacijos buvo galima laukti bekompromisės kovos. Tačiau oro permainos pakoregavo ir lenktynininkų greitį: Kajus Šikšnelis („SJ Motorsport") užtikrintai pirmavo nuo starto iki finišo ir tapo etapo nugalėtoju. O dėl antros vietos kovojo Martynas Morkis ir Andrejus Apočkinas: šį kartą greitesnis 30 ratų lenktynėse buvo Martynas.

Tokią pat techniką pasirinkusių vyresnių „KZ2 Masters" sportininkų grupėje nugalėjo Dominykas Neniškis („TS Motorsport"), labai nedaug nuo jo atsiliko Robertas Saveikis ir Vytautas Adomaitis, kuriuos finiše skyrė vos 0,3 sek.

Šiemet į Lietuvos kartingo etapų tvarkaraštį įtrauktos ir „Retro" klasės lenktynės. Jose varžomasi „Minsk" ar ČZ variklius turinčia technika. Jose nugalėjęs Vladas Germanavičius neslėpė, jog jo kartas pagamintas prieš beveik 4 dešimtmečius: ilgokai dūlėjęs garaže jis šiemet sulaukė savo renesanso. Tikrai egzotiškai atrodanti technika pirmame etape nustebino patikimumu, o brandaus amžiaus sportininkai nestokojo jaunatviško azarto ir atvirai kalbėjo, jog kituose etapuose „retrininkų" gali būti dar daugiau: jaunystėje lenktyniavę jie ir dabar su malonumu grįžta į trasas. „Minsk" variklius turinčios technikos kategorijoje greičiausias buvo Virgaudas Viliūšis, nors pirmi ratai ant šlapios dangos jam kėlė daug problemų.

Populiarėja ir kitos lenktynių serijos

Šiemet visas kitas technikos kategorijas, kurios neįtrauktos į BMW Lietuvos kartingo čempionatą, globoti ėmėsi „siųskpigiau.lt". Ji ne tik maloniais suvenyrais apdovanojo visus lenktynių dalyvius, bet ir žada papildomų pramogų etapų žiūrovams bei kartingo bendruomenei.

Bene gausiausia pirmame etape buvo „Rotax Micro" kategorija, kurioje kovojo daugiau nei 20 lenktynininkų. Nors jiems tik 6-11 metų, tačiau azarto drėgnoje sostinės kartodromo trasoje tikrai netrūko. Nugalėtoju tapo Majus Mazinas, tačiau tik 0,585 sek. nuo jo atsiliko svečias iš Latvijos Aleksas Menesis.

„Rotax Max Lithuania Challenge" varžybose dalyvaujantys Šiaurės Europos ir Baltijos šalių sportininkai tik pradeda sezoną, tačiau jau akivaizdu, kad net ir namų sienos mūsiškiams ne visada padės: svečiai iš artimojo užsienio yra pakankamai greiti, kad dažnoje kategorijoje diktuotų tempą. Aišku, tai ir papildomas stimulas mūsų sportininkams, nenorintiems užsidaryti savame rate.

Gražu buvo žiūrėti į vienodą techniką vairuojančius „Briggs Junior", „Briggs Senior" ir „Briggs Master" kategorijų lenktynininkus: jie kovojo ir dėl „Baltic Karting Academy" taurės taškų. Tarp „juniorų" greičiausias finale buvo Khalil Sodah, tarp „senjorų" pirmavo Luka Dubianskij, o „meistrų" lenktynes laimėjo Mantas Samulionis. Tarp „Briggs Mini" lenktynininkų etapą laimėjo Gustas Radavičius.

Antras BMW Lietuvos kartingo čempionato ir „Siųsk pigiau" Lietuvos kartingo taurės etapas gegužės pabaigoje vyks Šiauliuose. Šiame mieste ką tik atnaujinta trasos danga kartodrome, kuris tokio aukšto rango varžybas priims po gero dešimtmečio pertraukos. Tad nauja trasa žada dar daugiau gerų emocijų.

Šių metų varžybos dar vyks Aukštadvaryje, Smalininkuose, Šiaulių darbo rinkos mokymo centro kartrodrome ir Anykščiuose.

Atskirų kategorijų prizininkai:

BMW LIETUVOS KARTINGO ČEMPIONATAS 1 etapas
MICRO
1. Kristupas Stasionis

MINI
1. Vanesa Šilkūnaitė
2. Ainis Vibriantis
3. Nojus Stasionis

OK JUNIOR
1. Domantas Knyva
2. Kipras Juršė
3. Dominykas Vinogrodskis

OK
1. Jokūbas Bagdonavičius
2. Ainis Klimavičius
3. Andrėja Vibriantytė

KZ2
1. Kajus Šikšnelis
2. Martynas Morkis
3. Andrejus Apočkinas

KZ2 MASTERS
1. Dominykas Neniškis
2. Robertas Saveikis
3. Vytautas Adomaitis

SIŲSK PIGIAU LIETUVOS KARTINGO TAURĖ 1 etapas
RETRO CZ
1. Vladas Germanavičius
2. Remigijus Linortas
3. Gintaras MarcinkusR

RETRO M
1. Virgaudas Viliūšis
2. Kęstutis Jankauskas
3. Eduardas Martyniukas

ART-120
1. Andrius Paškevičius
2. Andžej Vasilevski

ROTAX NANO
1. Joris Adomaitis
2. Kristians Skakauskis
3. Adomas Žadeika

ROTAX MICRO
1. Majus Mazinas
2. Alekss Menesis
3. Kajus Kalinauskas

ROTAX MINI
1. Arnas Čaplikas
2. Marius Karčiauskas
3. Martins Valts

ROTAX JUNIOR
1. Maxim Schurko
2. Emilis Grafke
3. Tomas Rudokas

ROTAX SENIOR MAX
1. Oskar Savicki
2. Hubertas Būdvydis

ROTAX DD2
1. Emils Akmens
2. Edgars Vilcans
3. Andrius Zinkevičius

ROTAX DD2 MASTERS
1. Tomas Pidkovas
2. Andrius Austinskas

BRIGGS MINI
1. Gustas Radavičius
2. Vėjas Buchincevas
3. Margiris Tautkus

BRIGGS JUNIOR
1. Khalil Sodah
2. Gytis Bočkus
3. Aironas Dapkevičius

BRIGGS SENIOR
1. Luka Dubianskij
2. Aras Kvedaras
3. Mindaugas Vaičiūnas

BRIGGS MASTER
1. Mantas Samulionis
2. Tomas Aliukevičius
3. Donatas Bieliauskas


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją