Tarp šio etapo dalyvių vienas ekipažas buvo visiškai naujas, niekada kartu nestartavęs ralyje. Be to, vairuotojui tai buvo debiutinės ralio varžybos. Tai Gytis Stalerūnas ir Iveta Slaboševičiūtė, kurie tapo projekto „Aš – ralistas“ laureatais ir gavo galimybę dalyvauti Lietuvos automobilių ralio čempionate, „Nordis Racing Team“ komandos sudėtyje.

Kad patektų į profesionalaus ralio pasaulį, Gytis ir Iveta turėjo įrodyti savo talentą ir ryžtą. 2020 metais su simboliniu startiniu mokesčiu užsiregistravę į pirmą kartą Lietuvoje vykusį tokio formato projektą „Aš – ralistas“, įveikė visus atrankos etapus aukščiausiose pozicijose. Du geriausi „ralistai“ pranoko daugiau nei du šimtus dalyvių ir tapo projekto laureatais. Gytis Stalerūnas nugalėjo ir gavo galimybę startuoti ralyje kaip vairuotojas, o Iveta Slaboševičiūtė užėmė antrąją vietą ir, sutikusi su organizatorių pasiūlymu, tapo šio ekipažo šturmane.

Sumokėję tik projekto atrankos simbolinį starto mokestį, laimėtojai gavo viską, ko reikia pradedančiajam ralio ekipažui: pagal „BMW Cup“ įskaitos reglamentą raliui paruoštą trečios serijos BMW automobilį, profesionalią aprangą bei kitą ralio metu reikalingą inventorių ir paslaugas. Net ralio savaitgalių nakvynės buvo ne naujų ralistų, o „Nordis Racing Team“ sąskaitos reikalas. Tai galima vadinti svajonės išsipildymu. Tai galima bandyti sulyginti net gi su atstovavimu gamyklinei komandai.

„Aš – ralistas“ pradeda antrąjį sezoną

Po sėkmingo pirmojo sezono, „Nordis Racing Team“ dega žalią šviesą antram projekto „Aš – ralistas“ sezonui. Tai paskatino sėkmingas bendradarbiavimas su Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) bei Lietuvos ralio lenktynininkais, didelis dalyvių susidomėjimas, patirtis ir išaugusios galimybės kurti dar geresnes dalyvių patirtis. Vėl bus renkamas žmogus, laimėsiantis nuostabų prizą – atstovavimą komandai ralio varžybose 2022 metų sezone.

Svajojančių apie lenktynininko karjerą yra be galo daug. Tai įrodė pirmasis „Aš – ralistas“ projekto sezonas, sulaukęs daugiau nei dviejų šimtų dalyvių, kurie kovėsi keliuose atrankos etapuose: varžėsi automobilių slalome, laikė ralio teorijos egzaminą, lenktyniavo kartingo trasoje, važiavo su instruktoriais žvyro trasoje, atsakinėjo į suktus organizatorių klausimus, buvo stebimi ralio lenktynininkų bei šturmanų.

Nepaisant to, kad projekto nelaimėjo, keletas dalyvių vis vien rimtai užsikrėtė ralio liga ir toliau eina ralisto keliu, kiti – tiesiog gavo įdomios, naujos patirties bei puikiai praleido laisvalaikį. Tuo džiaugiasi tiek projekto „Aš – ralistas“ komanda, tiek Lietuvos automobilių sporto federacija. Tikslas pasiektas – ralis sparčiai populiarinamas, su juo supažindama vis daugiau žmonių, atsiranda vis daugiau norinčių sportuoti.

Pirmojo sezono atrankose veiksmo netrūko, o antrajame organizatoriai žada dar daugiau naujų užduočių. Registracija į projektą „Aš – ralistas“ jau startavo, registracijos anketą bei nuostatus rasite tinklapyje www.ralistas.lt

Anketų bus laukiama iki spalio 16-os dienos, o pirmasis atrankos etapas preliminariai planuojamas spalio 23-ią dieną. Tai bus automobilių slalomo varžybos. Vėliau, didelė dalis geriausiai pasirodžiusių dalyvių susirungs greituminiame slalome. TOP dvidešimtukas, lėkdami su raliui ruoštu automobiliu, susikaus žvyro trasoje, o geriausiųjų TOP10 lauks įdomi iš kelių rungčių sudaryta kova.

Likęs geriausiųjų penketukas turės galimybę išmėginti save tikrame greičio ruože, o super finale geriausio ketvertuko lauks rungtis – „pažaiskime ralį“. Taigi, jeigu Covid-19 į visuomenės gyvenimą neįneš stiprių ribojimų, laukia labai įdomus antrasis projekto „Aš – ralistas“ sezonas, kuriame laukiamas kiekvienas ir kiekviena.

„FIA Rally Star“ – jaunųjų ralio talentų paieška

Ne gana to, „Nordis Racing Team“ bendradarbiaudama su Lietuvos automobilių sporto federacija, prisijungia prie globalios iniciatyvos jauniesiems ralio talentams atrasti. Imasi projekto „FIA Rally Star“ (FIA Ralio žvaigždė) atstovavimo ir atrankos organizavimo Lietuvoje.

„FIA Rally Star“ - tai pirmą kartą organizuojamas tokio formato konkursas pasauliniu mastu. Iš viso šiame konkurse dalyvauja 145 šalys, įskaitant ir Lietuvą.

Pagrindinis „FIA Rally Star“ programos tikslas – surasti, išmokyti ir tobulinti vairuotojus, kurie turi potencialo ateityje tapti Pasaulio ralio žvaigždėmis.

Trumpai tariant, Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) ieško talento, kuriam suteiks galimybę startuoti Pasaulio ralio čempionate (WRC), prieš tai profesionaliai apmokius ralio subtilybių.

Konkursas „FIA Rally Star“ yra unikalus ir pirmas toks viso pasaulio istorijoje. Šiuo projektu Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) kartu su savo šalimis narėmis suvienijo jėgas ir siekia iš viso pasaulio jaunuolių atrasti naująjį Sebastieną Loebą ar Sebastieną Ogierą.

„Unikaliame projekte varžosi viso pasaulio talentai. Lietuvos automobilių sporto federacija, kartu su projekto „Aš - Ralistas“ komanda siekia atrasti ralio talentus Lietuvoje ir deleguoti juos į Europos „FIA Rally Star“ finalą, kuriame turės galimybė laimėti įspūdingą prizą. Tai 4 metų trukmės pilnai apmokėta programa. Toks šansas gali būti pirmas, paskutinis ir vienintelis jaunų viso pasaulio ralio entuziastų gyvenime. Kviečiu visus jaunuolius ir jaunuoles nuo 17 iki 26 metų registruotis tinklapyje ralistas.lt ir atstovauti Lietuvą Europos finale, kuris vyks Vokietijoje“, - dalyvauti šiame konkurse ragina Lietuvos automobilių sporto federacijos generalinis sekretorius Tadas Vasiliauskas.

Projekto pradžioje yra atliekamos atrankos skirtingose šalyse, tuomet skirtingų šalių nugalėtojai keliauja į kontinento finalą, kuriame bus išrenkama po vieną geriausią vaikiną bei merginą.

Iš Lietuvos į Europos finalą taip pat keliaus vienas vaikinas ir viena mergina. Galbūt jiems pavyks nugalėti bei būti tarp septynių geriausių visame pasaulyje.

Šie septyni geriausieji pirmajame 2022 metų ralio sezone bus treniruojami pagal specialią programą, įskaitant dalyvavimą mažiausiai šešiuose raliuose. Po to, keturi geriausieji bus pakviesti startuoti „FIA Junior WRC“ įskaitoje, dalyvaujant 2023 metų šios įskaitos čempionate siekiant pergalės bendroje įskaitoje. 2024 metais trys geriausieji toliau varžysis „FIA Junior WRC“ įskaitoje visą ralio sezoną, o galiausiai kažkuriam vienam atiteks pagrindinis prizas, startas 2025 metų WRC3 įskaitoje su „Rally2” klasės automobiliu.

Šio, net kelis metus truksiančio precendentų neturinčio projekto pirminėje atrankoje gali dalyvauti žmonės nuo 17 iki 26 metų amžiaus. Tiek merginos, tiek vaikinai. Patirtis automobilių sporte yra nebūtina.

Lietuvos automobilių sporto federacija ir projekto „Aš – ralistas“ komanda kviečia šios amžiaus grupės vaikinus ir merginas dalyvauti Tarptautinės automobilių sporto federacijos konkurso atrankoje, tapti jos nugalėtojais Lietuvoje ir pakeisti savo gyvenimą.

Viskas, ką reikia padaryti norint nugalėti pirmoje atrankoje, tai būti greičiausiam automobilių slalomo trasoje. Kodėl Tarptautinė automobilių sporto federacija atrankai pasirinko slalomą? Atsakymas labai paprastas. Automobilių slalomas leidžia puikiai identifikuoti geriausius vairuotojus.

Daugiau informacijos ir registracijos anketą į šį konkursą taip pat rasite tinklapyje ralistas.lt

Pasiruošę įrodyti savo talentą, vienu metu gali registruotis ne tik į „FIA Rally Star“ konkursą, bet ir į antrąjį projekto „Aš – ralistas“ sezoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją