Savo šeštajam Dakaro ralio startui besiruošiantis Gintas Petrus taps pirmuoju lietuviu, kuris Dakaro iššūkį įveikti pasiryžo dviem ratais varomu automobiliu. Praėjusiame Dakare vairavęs „Toyota Hilux Overdrive OTB“ ir finišavęs 42 vietoje autosporto entuziastas apie galimybę sėsti už bagio vairo mąstė jau gan seniai, tad atsiradus šansui daug nedvejojęs įsigijo „MD Rallye Sport“ gaminamą „Optimus EVO 3“ bolidą, kuris prieš porą metų yra ragavęs „Africa Eco Race“ pergalės šampano purslų.

Dakaro ralyje bagiai varžosi bendroje įskaitoje su automobiliais, tačiau techninių skirtumų netrūksta. Bagis varomas tik dviem galiniais ratais. Be to, jis yra apie puse tonos lengvesnis už lietuviams įprastus 4x4 visureigius. „Optimus EVO 3“ bolido širdis - 6,2 l darbinio tūrio „Chevrolet V8“ variklis, kokį galima rasti ir „Corvette“ automobiliuose. Dar vienas bagio išskirtinumas – galimybė reguliuoti slėgį galiniuose ratuose važiavimo metu.

„Pirmi įspūdžiai po testų – labai geri. Puikiai dirba Donerre pakaba, automobilis komfortabilus. Galima pasiekti didelį greitį prastame kelyje. Manau, tai bus didelė pagalba mums ateinančiame Dakare. Tikrai malonu jį vairuoti. Labai geras jausmas. Gal dar reikia labiau susidraugauti, įgyti daugiau patirties, bet pirmi įspūdžiai yra labai geri“, – džiaugėsi G. Petrus.

2015 metais pagamintas Automobilis jau turi turtingą lenktynių biografiją: bolidą 2020-ųjų Dakare vairavo vyriausias automobilių įskaitos dalyvis – prancūzas Jean Pierre Strugo. 74-ejų lenktyninkas 2019-aisiais vairuodamas šį bagį iškovojo pergalę „Africa Eco Race“ lentynėse, o praėjusiame Dakare, nepaisant rimtų problemų su varikliu, finišavo 39-oje bendros įskaitos vietoje.

„Pavydėtinas J. P. Strugo ilgaamžiškumas Dakaro lenktynėse mane labai žavi ir yra sektinas pavyzdys. Jean Pierre jau dalyvavo 27 Dakaruose, yra užėmęs 7 vietą bendroje įskaitoje. Ir jis dar nesustoja! Manau, sekdamas Jean Pierre pavyzdžiu dar kokiuose 20 Dakarų galėsiu sudalyvauti“, – šypsosi G. Petrus.

Sėkmingiausiai praėjusiame Dakare su „Optimus MD“ automobiliu pasirodė prancūzas Jerome Pelichet, kuris galutinėje automobilių įskaitoje užėmė 11 vietą. 2021 Dakare būtent tarp dviejų „Optimus MD“ bagių startuos aukščiausią poziciją turintis lietuvis Benediktas Vanagas. J. Pelichet kovą pradės iš 19 vietos, o dar vienas prancūzas Dominique Housieaux gavo 321 starto numerį. B. Vanagas su naujos kartos „Toyota Hilux Overdrive“ automobiliu startuos 20-as. Viso artėjančiame Dakare Saudo Arabijos smėlį išmėgins šeši „Optimus EVO 3“ bagiai. Penki jų kausis po „MD Rallye Sport“ ekipos vėliava, o šeštąjį vairuos G. Petrus. Beje, „Optimus MD“ gamintojai pažadėjo Dakaro metu lietuviui bivakuose suteikti techninę pagalbą.

Šiuos bagius gaminanti „MD Rallye Sport“ kompanija yra nedidelis šeimos verslas. Jos įkūrėjas – Prancūzijos autosporto veteranas Antoine Morel, kuris 2005-aisiais laimėjo Dakarą su keturračiu. Pirmieji „Optimus MD“ markės bagiai buvo sukurti dar 2010 metais. Dabar kompanijoje kartu dirba ir A. Morel sūnūs. Šiuo metu kuriamas „Optimus EVO 4“ modelis, tačiau jis dar nepradėtas gaminti, tad G. Petrus vairuos naujausios konfiguracijos „Optimus MD“ automobilį.

Pastaruoju metu galiniais ratais varomi bagiai legendiniame bekelės ralio maratone pasirodo tikrai solidžiai. Praėjusio Dakaro čempionas Carlos Sainz vairavo būtent galiniais ratais varomą „MINI John Cooper Works Buggy“ automobilį. Analogiškas bagis padėjo iškovoti bronzą ir Misteriu Dakaru vadinamam Stephane Peterhansel.

Naujas šturmanas

Naujas bolidas – ne vienintelė naujiena Dakaro veterano G.Petraus stovykloje. 2021-ųjų sausį „Petrus Kombucha Team“ šturmano kėdę užims Povilas Valaitis, kuris pakeitė praėjusiame Dakare važiavusį Tomą Jančį. P. Valaitis Dakare debiutuos, tačiau G. Petraus šturmano pareigos jam puikiai pažįstamos. Vyrų tandemas kartu įveikė du „Africa Eco Race“ ralio maratonus, kartą startavo „Turkmen Desert Race“ varžybose.

„Povilas yra komandos žmogus. Žiūrime į Dakarą kaip į didelį iššūkį ir nuotykį. Žvelgiame į jį su šypsena ir geru nusiteikimu. Esame savotiški Dakaro partizanai. Stengsimės kovoti ne su sekundėmis, o su dykuma ir sunkumais. Svarbiausias tikslas - pajusti tikrąją Dakaro dvasią“, – komandos viziją įvardino G.Petrus.

Dar vienas svarbus pokytis – atnaujinti komandos pavadinimas ir logotipas. Nuo šiol ekipa vadinasi „Petrus Kombucha Team“, – taip G. Petrus pristato naujai į gaiviųjų gėrimų rinką paleidžiamą produktą. Kombučia – natūraliai fermentuotas nealkoholinis gėrimas, turintis gerųjų bakterijų. Užsienyje šis gėrimas jau užkariavo daugelio simpatijas, dabar „Petrus Kombucha Team“ įkūrėjas yra rimtai nusiteikęs išpopuliarinti jį ir Lietuvoje. Naujasis gėrimas kartu su komanda keliaus ir į Saudo Arabiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)