„Neabejotinai kiekvienas motociklų ir motosporto mėgėjas galės išsirinkti stebėti varžybas pagal jų rūšį ar vietą – geografija apims kone visą Lietuvą, pavyzdžiui, nuo motobolo Kretingoje ar neseniai šalyje atgimusio motodrago Kazlų Rūdoje iki purvais besitaškančio motokroso Anykščiuose ar kelius brūžinančio plento žiedo Kačerginėje. Vienas įdomesnių renginių šiemet turėtų būti Šiauliuose – tai Europos motokroso čempionato etapas gegužę“, – sako LMSF prezidentas Robertas Benediktavičius.

Jis taip pat pažymi, kad šiemet Lietuvoje vyks ne tik nacionaliniai čempionatai, bet ir beveik visų motosporto šakų Baltijos šalių čempionatai: plento žiedo, enduro cross country, enduro sprinto, motokroso.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje šiuo metu plėtojamų šešių motosporto šakų – motokroso, enduro, plento žiedo, supermoto, motobolo ir motodrago – varžybose turėtų dalyvauti net apie 800 lietuvių sportininkų, taip pat laukiama ir dalyvių iš užsienio šalių, ypač Latvijos, Lenkijos, Estijos, Baltarusijos. Pasak R. Benediktavičius, vienintelis dalykas, ko trūksta dar sklandesniam motociklų sporto vystymuisi – tai valstybės finansavimas, kuris šiai sporto krypčiai kol kas yra mažas, įvertinant šio sporto mastą ir sportininkų pasiekimus.

Mažiau etapų, daugiau dalyvių

Šiemet Lietuvos plento žiedo čempionatą sudarys mažiau etapų nei pernai – 5 vietoje 7-ių, tačiau visi bus įskaitiniai. Toks sprendimas priimtas LMSF Plento žiedo komisijai atsižvelgus į pernai metų patirtį, kai dėl etapų gausos ir galimybės rinktis dalyvauti ar ne atskiruose etapuose nukentėjo kai kurių etapų užsienyje masiškumas. Šiemet aukštesnio meistriškumo klasių („Superbike“, „Supersport“, „B 1000“ ir „B600“) dalyviai varžysis penkiuose etapuose Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos trasose. „C 1000“ ir „C 600“ klasės dalyviai nedalyvaus Lenkijos etape, tačiau vietoje jo turės vieną papildomą etapą Lietuvoje.

Šiemet vėl bus organizuojamos „Street klasės taurės“ varžybos, kurios pradedantiesiems tampa pirmuoju laipteliu kelyje į plento žiedines lenktynes. Šią varžybų seriją sudarys taip pat penki etapai, iš kurių keturi vyks „Nemuno žiede“, o vienas – Latvijoje, Bikenieki trasoje.

Motociklininkų laukia per pusšimtį motosporto renginių

Lauks net 26 motokroso varžybos

Kaip minėta, bene įdomiausias renginys turėtų būti Šiauliuose gegužės 18-19 d. įvyksiantis Europos motociklų kroso čempionatas, sutrauksiantis dalyvių iš visos Europos. Taip pat motokroso mėgėjų šiemet lauks 6 Lietuvos motociklų kroso čempionato, po penkis „Lietuvos taurės“ ir kitos varžybos. Jos vyks Šiauliuose, Panevėžyje, Anykščiuose, Rokiškyje, Utenoje, Kėdainiuose.

Organizatoriai prognozuoja tikrai stiprią sportininkų kovą, gražius bei konkurencingus važiavimus. Lietuvos čempionate dalyvių laukia naudingas pakeitimas – bus anuliuojamas vienas blogiausias važiavimas, o tai suteiks galimybę konkuruoti tiems, kuriems nepasiseks gerai pravažiuoti ar jei suges technika.

Enduro naujiena – super enduro

Kaip pastebėjo LMSF komisijos pirmininkas Mindaugas Šimkevičius, enduro motociklų sporto šaka kiekvienais metais itin plečiasi ir populiarėja. Šiems metams suplanuotas 21 renginys, įskaitant nacionalinius čempionatus ir komercines enduro varžybas. Varžybų diapazonas numatytas labai platus – nuo valandinių iki daugiadienių varžybų, kai kurių varžybų etapai vyks ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje.

„Enduro populiarumą norime dar labiau padidinti pritraukdami tokius varžybų formatus kaip super enduro. Šios varžybos yra ypač patrauklios žiūrovams, nes vyksta per įspūdingas kliūtis ir nedideliame plote, todėl galima matyti visą trasą ir dalyvius“, – sakė M. Šimkevičius. Šiemet bus surengti trys „Super Enduro“ etapai, kurių vienas vyks Latvijoje.

Jis džiaugėsi išaugusiu enduro sportininkų skaičiumi bei pakilusiu bendru sportininkų meistriškumo lygiu. Lietuviai pernai dalyvavo pačiose sunkiausiose pasaulio enduro varžybose, tokiose kaip „Red Bull Romaniacs“, „Megawatt“, „Erzberg Rodeo“. Taip pat visos Lietuvos dėmesį buvo prikaustęs lietuvių motociklininkų dalyvavimas Dakaro varžybose.

Daugėja supermoto sportininkų

LMSF Supermoto komisijos duomenimis, ilgą laiką šalyje stagnavęs supermoto sportas atsigauna – nuo pernai sportininkų ėmė sparčiai gausėti, jie ėmė rodyti labai gerus rezultatus, tad tikimasi greitai turėti ir Lietuvos supermoto rinktinę. Šiemet Lietuvoje vyks keturi supermoto varžybų etapai: Aukštadvaryje, Elektrėnuose ir Latvijoje. LMSF Supermoto komisijos pirmininkas Ruslanas Bykovas pastebėjo, kad Lietuvos supermoto renginių lygis pakilęs, todėl čia noriai atvažiuoja dalyviai iš kitų šalių.

Motociklininkų laukia per pusšimtį motosporto renginių

Motobolas vis labiau traukia žiūrovus

Kretingos gyventojai ir svečiai gegužės mėn. vėl galės džiaugtis kasmetiniu tarptautiniu motobolo turnyru „Agrorodeo Taurė 2019“, kuriame dalyvaus aukšto meistriškumo svečiai iš užsienio ir Kretingos komanda.

Kretingos motobolo sportininkai taip pat planuoja vykti į užsienį: dalyvaus kasmetinėje Centrinės Europos motobolo lygoje, motobolo turnyre „Tornado Open 2019“ Vokietijoje, jaunimo komanda balandį dalyvaus draugiškame tarptautiniame jaunimo komandų turnyre Vokietijoje, sužais kontrolines rungtynes su Vokietijos jaunimo motobolo rinktine ir vėliau keliaus į Europos čempionatą Vokietijoje.

LMSF Motobolo komisija džiaugiasi pernai Kretingoje organizuotais aukšto lygio tarptautiniais renginiais, tačiau pažymi, kad būtina atnaujinti Kretingos motodromą, kurio būklė šiuo metu yra labai bloga ir dėl to jame negalima organizuoti Europos čempionatų. Nors tokią galimybę lietuviai turėtų, nes aktyviai dalyvauja Europos motobolo komisijos veikloje.

Didelį potencialą turi atgimęs motodragas

LMSF Motodrago komisijos pirmininkas Romualdas Dainius sakė, kad azartiškas motociklų dragas Lietuvoje sėkmingai atgimė ir varžybos imtos organizuoti kasmet, matyti, kad tai labai motociklininkus ir žiūrovus dominantis sportas. Organizatoriai šiemet tikisi surengti keturis varžybų etapus, kurių dalis vyks Kazlų Rūdoje, o dėl kitų vietų dar tariamasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)