Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, jau šį savaitgalį, gegužės 6-7 dienomis, Latvijoje vyks „Kurzemės“ ralis. Gegužės 21-22 dienomis vyksiantis dar vienas Latvijos, „Talsi“ ralis, yra įtrauktas į Lietuvos čempionato kalendorių. Dėl to „Kurzemė“ yra puiki repeticija, kurioje dalyvaus keletas ekipažų iš mūsų šalies.

Planus pakeitė šturmano liga

Abejose lenktynėse Latvijoje ketina dalyvauti ir „Hoptrans Rally Team“ ekipažas. Nauja komanda, prieš porą mėnesių paskelbusi apie ambicingus planus po keleto metų pasiekti net WRC lenktynes, prieš pat pirmą oficialų startą buvo priversta ieškoti atsarginio plano.

Tomo Kaminsko, kurios iki šiol savo ryškiausias pergales yra iškovojęs kartingo trasose, šturmanu šį sezoną turėjo būti latvis Andis Neikšanas. Patyręs 30-metis ralio lenktynininkas pastaraisiais metais sėkmingai derino dalyvavimą varžybose, jaunosios kartos ugdymą ir ralio automobilių ruošimą bei priežiūrą.

Tomo ir Andžio duetas treniravosi, planavo, ruošėsi, tačiau viską pakeitė netikėta žinia – A. Neikšanui medikai diagnozavo klastingą ligą, dėl kurios vienas sėkmingiausių pastarojo dešimtmečio Latvijos automobilių sporto meistrų priverstas laikinai į šalį padėtį sportininko kombinezoną.

Pasirinko jauną lietuvį

Šturmano liga privertė T. Kaminską testuose Latvijoje išmėginti alternatyvas. Greta Tomo stenogramą beveik 400 kilometrų testuose skaitė ne tik A. Neikšanas, bet ir dar du kandidatai – latvis Edgaras Svencis ir lietuvis Aisvydas Paliukėnas.

Po testų prisijungti prie „Hoptrans rally Team“ buvo pakviestas A. Paliukėnas. „Aisvydas – jaunas, tačiau jau išmėginęs save ne vieneriose lenktynėse, važiavęs ne su vienu vairuotoju. Man patiko jo stenogramos skaitymo stilius, tembras, jau pirmą dieną atrodė, kad vienas kitą puikiai suprantame. Peržiūrėję testų vaizdo įrašus priėmėme vienbalsį sprendimą, kuris tikiuosi pasiteisins“, - pasakoja T. Kaminskas.

Aisvydo Paliukėno naujoku automobilių sporte nepavadinsi, o lenktynininko genus jam davė Aisvydo tėtis Arnas - vienas autoritetingiausių ralio ekspertų ir komisarų, daug metų pats buvęs profesionaliu ralio šturmanu.

Planų nekeičia

Dvyliktą klasę baigiantis „Hoptrans Rally Team“ lenktynininkas T. Kaminskas pripažino, kad pavasarį, kai testams ir varžyboms reikia skirti ypač daug laiko, bandys sportinius iššūkius derinti su baigiamaisiais egzaminais: „Kai nori pasiekti tikslą, viskas yra įmanoma.

Mes su visa komanda kruopščiai planuojame laiką, todėl pastarosios savaitės „išdalintos“ vos ne minučių tikslumu. Dabar išvykstame į „Kurzemės“ ralį, po to laukia startas Lietuvos ralio sprinto čempionato etape, dar vėliau – „Talsi“ ralis... Planų daug, jie nesikeičia, nors ekipaže netekome labai svarbaus žmogaus.

Esu tikrai labai dėkingas A. Neikšanui už tas pirmąsias pamokas, kurias iš jo gavau. Turbūt bus galima pajuokauti, kad tvirtą mano – ralio lenktynininko – pamatą padėjo būtent patyręs kolega iš Latvijos. Ir manau, kad mes su juo tikrai važiuosime dar ne viename ralyje – tikiu, kad ligą jis įveiks ir vėl grįš į aktyvų sportą“, - pasakoja 18-metis lenktynininkas, kuris su komanda sieks eiti nelengvu keliu pasaulio ralio elito link.
Komandos maksimalūs siekiai yra itin ambicingi – per penkerius metus pasiekti tokį lygį, kad galėtų dalyvauti pasaulio ralio čempionate (WRC).

Tarp beveik 90 ekipažų “Kurzemės” ralyje T. Kaminsko ir A. Paliukėno tandemui teko 69-as starto numeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją