Norint paskelbti finalinį trejetuką, iš pradžių reikia išsiaiškinti, kurie automobiliai gavo papildomas nominacijas. Šventiška apdovanojimo ceremonija vyko šeštadienį Vecrygoje, viešbutyje „Avalon Hotel“.

„2016 metų šeimos automobilis Latvijoje“. Nauja, tik šias metais pristatyta nominacija. Idėja – rasti ne per brangų ir gana talpų automobilį. Šiuo klausimu buvo išsakyta pačių įvairiausių nuomonių. Kai kurie žiuri nariai priėjo prie išvados, kad vidutinio dydžio šeimai tinkamiausi yra mažos klasės automobiliai.

Nugalėjo „Ford S-Max“, visai nedaug aplenkęs „Škoda Superb / Superb Combi“ ir „Renault Espace“.

„Premium klasės 2016 metų automobilis Latvijoje“. Tarp automobilių, įkūnijančių komfortą ir gerovę, buvo penki konkurentai. Du žiuri nariai pačiu tinkamiausiu Latvijai automobiliu kainos ir kokybės santykio prasme pripažino „Volvo V60 Cross Country“, tačiau įtikinti savo kolegų jiems nepavyko. „Volvo“ su 52 taškais liko penktas.

Laimėtojo laurus nuskynė „Audi“ duetas – pirmąją vietą „Audi Q7“, antrąją – „Audi A4“.

„Ekologiškiausias 2016 metų automobilis Latvijoje“. Dilemą – pigiai pirkti ir gana pigiai važiuoti ar brangiai pirkti ir ne tik ekologiškai, bet ir labai pigiai važiuoti – žiuri išsprendė taip.

Dvi vietos iš laureatų trejetuko buvo skirtos nedideliems ir lengviems automobiliams. „Opel Corsa“ (dujinis kuras) nugalėjo „Peugeot 208“ (3 vieta). Antrą vietą laimėjo „Volkswagen Golf“ mišrios pavaros versija „GTE“.

„Sportiškiausias 2016 metų automobilis Latvijoje“. Pati įtikinamiausia pergalė iš visų nominacijų. „Honda Civic Type-R“ gavo 212 taškus iš 250 galimų. Tik trys iš 25 žiuri narių skeptiškai žiūrėjo į praktinį agresyvios išvaizdos ir nepaprastai galingo automobilio pritaikymą Latvijoje ir taškus atidavė kitiems kandidatams.

Antrą pagal dydį sumą surinko „Volkswagen Golf GTE“, o trečią – „Subaru Levorg“.

„Gražiausias 2016 metų automobilis Latvijoje“. Neabejotinai subjektyviausias balsavimas ir pati didžiausia nuomonių įvairovė. Čia kiekvienas automobilis gavo kažkiek balsų. Patį aukščiausią vertinimą (10 taškų) gavo 14 pretendentų.

Po vieną dešimtuką gavo „BMW X6“, „Honda Civic Tupe-R“, „Hyundai i20“, „Jeep Renegade“, „KIA Sorento“, „Mazda2“, „SsangYong Tivoli“, „Volvo V60 Cross Country“ ir „Škoda Superb“.

Du dešimtukus gavo „Mazda CX-3“, o po tris – „Renault Kadjar“, „Renault Espace“ ir „Mercedes GLE Coupe“. O nugalėjo „Audi A4“, gavęs 82 taškus.

„Mažasis 2016 metų automobilis Latvijoje“. Šios nominacijos kriterijai buvo gan griežti – maksimalus komfortas esant minimaliems gabaritams ir už santykinai nedidelę kainą. Vieną dešimtuką gavo pats mažiausias automobilis „Fiat 500“. Nė vieno dešimtuko, bet daugybę šešetukų gavo „Peugeot 208“.

Trečią vietą laimėjo „Opel Corsa“. Antra vieta atiteko automobiliui „Mazda2“. O nugalėjo „Hyundai i20“, jam taškų neskyrė tik vienas iš 25 balsuotojų.

Šiais metais ypač populiarūs Latvijoje visureigiai, kad 20 tūkstančių kainuojantieji nesivaržytų su „milijonieriais“, buvo išskirstyti į „visureigiai“ ir „visureigiai premium“ nominacijas. Žinoma, pavadinimai yra sąlyginiai, nes retas kuris iš jų, pagamintų pastaraisiais metais, yra tinkamas išties rūsčioms bekelės sąlygoms. Tačiau keturi varomieji ratai, šiek tiek didesni ratai ir prošvaisa mums tikrai reikalingi, todėl ir vilioja.

„2016 metų visureigis Latvijoje“. Pagarbą reikia atiduoti visiems 10 pretendentų. Visgi po balsavimo paaiškėjo trys lyderiai: „Subaru Forester“, nepaprastai tvirtai važiavęs smėlio kalneliais, „Mazda CX-3“, kurio miestietiška išvaizda pavirto miške maskuojančia forma, ir „Suzuki Vitara“, kuris bekelės sąlygomis pasirodė gerokai galingesnis, negu būtų galima spręsti iš jo išvaizdos ir kainos.

Po balsavimo nugalėjo „Subaru Forester“.

„Premium klasės 2016 metų visureigis Latvijoje“. Šioje nominacijoje varžėsi labai brangių, prašmatnių vokiškų automobilių trijulė: „Audi Q7“, „BMW X6“ ir „Mercedes-Benz GLE Coupe“. Šiuo atveju žiuri dėl universalių pajėgumų nugalėtoju paskyrė „Audi Q7“.

„Komerciškiausias 2016 metų automobilis Latvijoje“. Šioje nominacijoje varžėsi keturi, visiškai skirtingi pretendentai. Vienas jų – „Nissan e-NV200“ – visiškai elektrinis, ir, gali būti, būtent todėl mažiau bandytas ir vertintas. Savo vienintelį dešimtuką „Nissan“ gavo iš žaliojo automobilių parko kūrėjo Janio Bitės.

Pirmas dvi vietas pasidalijo „Volkswagen“ automobiliai, o nugalėtoju tapo „Volkswagen T6“, truput pralenkęs „Caddy“ ir „Mercedes-Benz Vito“.

Prieš paskelbiant prestižinio „Latvijos metų automobilis 2016“ titulo laimėtoją, buvo apdovanota dar viena kategorija.

„Latvijos metų automobilis, tautos simpatija 2016“. Lapkritį, lygiagrečiai žiuri balsavimui, vyko pretendentų „Tautos simpatija“ rinkimas internete: DDELFI (2365 balsuotojai) ir iAuto (21397 balsuotojai), dar prekybos centre „Mols“ (8615 balsuotojai), kur buvo galima aplankyti ir visų automobilių didelio formato foto parodą. Iš viso buvo gauti 32377 balsai.

„Tautos simpatijos“ balsavime išryškėjo du lyderiai: „Audi Q7“ ir „BMW X6“, tarp kurių užvirė įnirtinga kova. Galiausiai „BMW X6“ gavo 5013 balsų, o „Audi Q7“ – 4644 balsus, todėl „Latvijos metų automobilis, tautos simpatija 2016“ titulą laimėjo „BMW X6“.

Kam gi atiteko prestižinis „2016 metų automobilis Latvijoje“ titulas?
Pirmą kartą per visą konkurso „Latvijos metų automobilis“ istoriją nugalėtoju tapo „mažos klasės“ (jungiančios A ir B segmentus) automobilis. „Hyundai i20“ šiais metais maloniai nustebino žiuri narius nelaukta, visapusiška branda ir maksimaliu galimu šios kainų ir dydžių kategorijos tobulumu.

Jau bandomųjų važiavimų metu šį automobilį lydėjo susižavėjimo ovacijos. Jau per išankstinį balsavimą jis nugalėjo daug brangesnius, didesnius, garsesnių firmų gaminius. Todėl galutinis rezultatas, kur „Hyundai i20“ gavo 155 taškus, nebuvo staigmena. Jis leidžia tikėti, kad ir mažieji automobiliai Latvijoje bus įvertinti.

Antrą vietą šiais metais laimėjo „Škoda Superb/Combi“, surinkęs 103 taškus. Trečia vieta atiteko automobiliui „Mazda CX-3“, surinkusiam 87 taškus.

„2016 metų automobilis Latvijoje“ septynių finalistų vietos ir taškų skaičius:

1. „Hyundai i20“, 155 taškai
2. „Škoda Superb / Combi“, 103 taškai
3. „Mazda CX-3“, 87 taškai
4. „Opel Corsa“, 79 taškai
5. „Ford S-Max“, 65 taškai
6. „Audi A4“, 56 taškai
7. „Subaru Outback“, 55 taškai.

Konkurse „2016 metų automobilis Latvijoje“ dalyvavo 34 naujausi automobiliai, atstovaujantys 21 automobilių gamintojui: „Fiat 500X“, „Fiat 500“, „Jeep Renegade“, „Škoda Superb“, „Škoda Superb Combi“, „Subaru Outback“, „Subaru Forester“, „Subaru Levorg“, „Honda HR-V“, „Honda Civic Type – R“, „Honda Jazz“, „Renault Kadjar“, „Renault Espace“, „Opel Corsa“, „Suzuki Vitara“, „Mazda2“, „Mazda CX-3“, „Mercedes-Benz GLE Coupe“, „Mercedes-Benz Vito“, „BMW X6“, „Ford S-Max“, „Ssang Yong Tivoli“, „Hyundai Tucson“, „Hyundai i20“, „Nissan e-NV200“, „KIA Sorento“, „Audi A4“, „Audi Q7“, „Volkswagen Golf GTE“, „Volkswagen Caddy“, „Volkswagen T6“, „Peugeot 208“, „Mitsubishi Outlander“ ir „Volvo V60 Cross Country“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)