Sekmadienį ralio finiše sostinės S. Daukanto aikštėje ji bus įteikta bendrosios automobilių įskaitos absoliutiems nugalėtojams.

Šiemetinis ralis kartu yra ir Lietuvos automobilininkų sąjungos rengiamų „LAS taurės 2015“ lenktynių šeštojo etapo varžybos.

Raliai „Aplink Lietuvą“ - seniausios automobilių lenktynės šalyje. Pirmasis toks ralis surengtas 1931 m. liepos 24-ąją. Šią datą Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) laiko oficialia automobilių sporto pradžia Lietuvoje.

Nors 84 metų renginys labai solidus pagal amžių, tačiau penktadienį prasidėjęs ralis – tik 24-asis jo istorijoje. Prieškaryje surengti keturi raliai „Aplink Lietuvą“ -1931, 1932, 1937 ir 1938 metais, o atgaivinti jie buvo tik 1996 m., - lygiai po 65 metų, prabėgusių nuo pirmojo. Tai tapo įmanoma atstačius šalies nepriklausomybę ir savo veiklą atkūrus LAK.

Lenktynių atidarymo ceremonijoje akcentuota, jog šiemetinis ralis „Aplink Lietuvą“ išskirtinis tiek jo rengėjams, tiek dalyviams, nes tai 20-asis ralis, vykstantis be pertraukų nuo pat jo atgaivinimo 1996 m.

Šie faktai buvo minimi ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinime lenktynių dalyviams, renginio organizatoriams ir žiūrovams, kurį, palydėtą aplodismentais, perskaitė LAK prezidentas Rolandas Dovidaitis.

68 ekipažų, išsirikiavusių prie ralio „Aplink Lietuvą 2015“ starto linijos Kauno Rotušės aikštėje, dalyvius sveikino ir linkėjo įveikti visą net 1140 kilometrų maršrutą, besidriekiantį vaizdingiausiomis Lietuvos vietovėmis per šalies miestus ir miestelius, kaimus ir gyvenvietes, LAS prezidentas Rimvydas Anusauskas, LASF tarybos narys Evaldas Torrau, Kauno mero atstovas Romualdas Rabačius ir kiti, susirinkę į starto ceremoniją.

Be Lietuvos lenktynininkų ralyje dalyvauja Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Šveicarijos sportininkai, tarp kurių savo sportinių trofėjų kolekcijoje jau turintys Prezidentės taurę Tomas Ramanauskas ir Vytautas Kazeliūnas, patyrę ralio trasų meistrai Vytis Paulikonis su Audroniumi Gulbinu, Andrejus Savčenka su Kęstučiu Taškūnu, Rimgaudas Statnickas su Rimantu Pukėnu, Stanislovas Aukštkalnis su Levonu Vitkumi ir daugelis kitų.

Šalia garbių veteranų ralio rikiuotėje daug ir naujų veidų, kurie ne tik pratęs daugiau nei aštuonių dešimtmečių renginio tradicijas, bet ir jas praturtins naujais laimėjimais, rasiančiais vietos ralių „Aplink Lietuvą“ metraštyje.

Ir šiemet į specialų prizą, skirtą jauniausiajam lenktynių dalyviui, realiai pretenduoja LAK prezidento R. Dovydaičio septyniolikmetis sūnus Tadas, vairuojantis „Subaru Impreza“, o jo navigatorius Juozas Leonavičius jau perkopė 61-erių slenkstį. Taigi, šis ekipažas – tikras jaunystės ir patirties lydinys.

Tik metais už Tadą vyresnis Plungės technologijų ir verslo mokyklos komandos narys Dovydas Padgurskis, kartu su savo informatikos mokytoju, 28-erių šturmanu Gediminu Stoniu tramdantys greitą ir galingą „Renault Clio Sport“.

Aštuoniolikmetis Dovydas garbingai tęsia automobilių sporto entuziastų šeimos tradicijas, kurias iš tėvo Dainiaus Padgurskio pirmiausia perėmė vyresnysis sūnus Martynas, prieš keletą metų stebinęs Europą ralio-kroso trasose ir laimėjęs FIA prizą, skirtą jaunajam talentui.

Dabar šeimos sportinių tradicijų estafetė – Dovydo, sėkmingai debiutavusio keliose slalomo varžybose, mėgėjų lenktynėse Latvijoje ir tarptautiniame Press ralyje, rankose.

Po iškilmingo ralio atidarymo iš Rotušės aikštės lenktynių dalyviai pasuko į Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasą, kurioje iškart užvirė pirmosios sportinės batalijos.

Iš Kačerginės ralio dalyviai per Alytų, Marijampolę, Kazlų Rūdą, Jurbarką, Tauragę, Vilkyčius, Gargždus ir Melnragę pasieks pirmosios nakvynės vietą Klaipėdoje.

Antrosios dienos, rugsėjo 19-osios, kovas ralio „Aplink Lietuvą 2015“ dalyviai pradės netoli Plungės esančioje, prieš dešimtmetį žemaičių kraštą visoje Europoje garsinusios „Žemaitijos“ trasoje, kurioje dvejus metus paeiliui rungėsi ir žymiausi Senojo žemyno automobilių sporto meistrai. Iš čia lenktynininkų maršrutas per Telšius nusidrieks į legendinio Tado Blindos Luokę, Mažeikius, Akmenę ir Naująją Akmenę.

Itin svetingai ralio dalyvius žada pasitikti ir vienas seniausių šalies miestų Žagarė, kuri šiemet paskelbta šalies kultūros sostine. Be sportinių batalijų čia ralio dalyviai galės paragauti ir vietos medžiotojų žvėrienos kepsnių, o po pietų vėl atnaujins kovas Joniškio žemės ūkio mokyklos autodrome, iš kurio per Meškuičius, Šiaulius, Raudondvarį, Kupiškį, Anykščius, Ukmergę suks link šalies sostinės, kurią pasieks tik vėlyvą šeštadienio naktį.

Sekmadienio, trečiosios varžybų dienos rytą, ralio dalyvių dar laukia slalomo varžybos, po kurių ir paaiškės ralio „Aplink Lietuvą 2015“ nugalėtojai ir prizininkai.

Be svarbiausiojo trofėjaus nugalėtojų ir prizininkų laukia Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo, Krašto apsaugos ir šiemet pirmą kartą savo taurę įsteigusios Žemės ūkio ministerijų, LASF, LAS, Kūno kultūros ir sporto departamento, rajonų ir miestų savivaldybių taurės ekipažams, pasiekusiems geriausių rezultatų jų teritorijose, ir kiti prizai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)