Šeštus metus iš eilės rengiamas „300 Lakes Rally“ prasidėjo 16 valandą iškilmingu starto podiumu pagrindinėje Zarasų miesto aikštėje šalia Savivaldybės. Iš karto po varžybų atidarymo sportininkai pajudėjo Visagino link. Čia startavo pirmasis 20,5 kilometrų ilgio greičio ruožas.

Kaip ir buvo galima nuspėti, kvalifikacijoje geriausią rezultatą pademonstravęs estas S. Plangi buvo pirmas. Jis greičio ruožą įveikė per 9 min. ir 43,8 sekundes. Antrą vietą užėmė ir lyderio pozicijoje tarp lietuvių lenktynininkų įsitvirtino V. Žala, nuo lyderių atsilikęs tik 2,3 sek. Treti liko Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko tandemas, už savęs palikęs Ramūną Čapkauską su Tomu Šipkausku. Tuo metu pirmąją starto poziciją pasirinkęs bei praėjusių metų čempiono vardą apginti norintis latvis J. Vorobjovas kol kas turėjo tenkintis penkta pozicija.

Antrasis, beveik 5 kartus trumpesnis, greičio ruožas buvo sėkmingesnis lietuvių lenktynininkams. Pirmasis jį įveikė V. Švedas,4,06 km greičio ruožo distanciją nuvažiavęs per 2 min. ir 27,70 sek. Antru rezultatu džiaugėsi kitas lietuvių ekipažas su R. Čapkausku priešakyje. Jie nuo lyderių teatsiliko 1,8 sek. Iki tol pirmavę estai S. Plangi ir M.Sarapuu liko treti, bet išsaugojo lyderių poziciją bendroje įskaitoje. Tuo metu lenktynininkai Giedrius Notkus ir Martynas Samuitis, demonstravę greitą tempą antrame greičio ruože, J. Vorobjovą nustūmė į šeštą poziciją. Visgi bendroje dalyvių rikiuotėje lyderiai išliko tie patys.

Trečiame greičio ruože ralio lenktynininkams teko važiuoti tuos pačius kiek daugiau kaip keturis kilometrus. „300 Lakes Rally“ lyderių 20-ukas jame finišavo beveik panašiai kaip ir prieš tai buvusiame antrame greičio ruože. Tačiau bendroje dalyvių rikiuotėje V. Švedas pakilo į antrą vietą, trečiojoje palikdamas brolius V. ir Ž. Žalas. Toliau pirmavo nuo pat starto varžybų tempą diktavęs S . Plangi su šturmanu M.Sarapuu.

Ketvirtajame greičio ruože tvyroję tiršti dulkių debesys sumaišė kortas nemažai daliai lenktynininkų, bet tik ne varžybų lyderiams. Pirmą kartą „300 Lakes Rally“ dalyvaujantys estai savo meistriškumą demonstravo iki pat pirmos varžybų dienos pabaigos.

„Dulkių tikrai neišvengėme ir mes, tik gal kiek drąsesni buvome trasoje. Kaip ir minėjau prieš startą, besąlygiškai pasitikėjau savo šturmanu, kuris man atstojo papildomas akis. Vietomis teko gerokai pristabdyti, bet kai tik galėjome įžiūrėti kelią, spaudėme smarkiau. Regis, kad rytoj teks startuoti pirmiems, tad dulkių nebegausime, bet teks slidesnė kelio danga. Susikrovėme gana solidžią persvarą, bet ralis dar tik prasideda ir viskas dar priešaky“, – savo debiutinį pasirodymą Zarasuose įvertino S. Plangi.

Drąsiu ir efektyviu važiavimu ralio aistruolius žavintis 23-ejų lenktynininkas pasakoja šeštadienio greičio ruožų stenogramose įrašęs vos keturis tramplinus, kai kiti lenktynininkai jų suskaičiavo net šešiolika. S. Plangi pripažįsta, kad šeštadienį laukiantys dar aštuoni greičio ruožai bus labiau klasikiniai ir suteiks pranašumo ne kartą Zarasų apylinkėse lenktyniavusiems lietuviams.

Po pirmos ralio dienos antri žengiantys J. Vorobjovas ir A. Malniekis nuo lyderių atsilieka beveik 20 sek. Už jų su 23,7 sek. deficitu rikiuojasi broliai V. ir Ž. Žalos, kurie net du kartus išlėkė iš trasos, bet sėkmingai į ją sugrįžo ir išliko lyderių trejete.

„Kai šovėme nuo kelio pirmą kartą, galvojau, kad ralis jau baigtas. Atlėkęs dideliu greičiu į dulkių sieną, vos joms prasisklaidžius, pamačiau, kad nebėra kelio. Pasirodo, pražiopsojau stabdymo tašką ir įlėkėm nuo gan stataus šlaito į griovį. Sėkmingai grįžome į kelią, radiatorius liko sveikas ir galėjome važiuoti toliau. Nutariau nebepaleisti varžovų į priekį ir vytis juos. Tempas buvo didelis ir prieš pat finišą vėl nuslydome, bet ir tąkart viskas baigėsi sėkmingai“, – pirmos ralio dienos įspūdžiais dalijasi V. Žala.

Šeštadienį lenktynininkas sieks išsaugoti vietą greičiausiųjų trejetuke ir mėgins vytis J. Vorobjovą. Tiesa, dauguma sportininkų važiavimą dulkėse prilygina rusiškai ruletei ir pripažįsta, kad bet kokia nepamatuota avantiūra trasoje gali baigtis skaudžiai. Dėl to antrai lenktynių dienai dalyviai prognozuoja dar daugiau intrigos.

Tarp dviem ratais varomų automobilių penktadienį greičiausi buvo Justas Tamašauskas su Stasiu Taraile. Jiems įkandin seka atitinkamai 2,9 ir 16,2 sek. atsiliekantys svečiai iš Latvijos – Emilis Blūmas ir Nikolajus Griazinas.

Ralio dalyviai jau įveikė 49,12 km iš ralio programoje numatytų 142,15 km. Šeštadienį dalyvių lauks dar aštuoni greičio ruožai. Pirmojo antros ralio dienos greičio ruožo startas numatytas 8:35 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)