Lietuvos ralio sprinto čempionato 4-asis ir analogiško „kalibro“ Latvijos 5-asis etapas surengtas Mažeikių apylinkėse, praėjusį savaitgalį baigėsi gana įtikinama „braliukų“ pergale: pirmajame greičiausių sportininkų dešimtuke viena suomiška pavardė, trys lietuviškos ir net šešios latviškos. Nepaisant to, varžybų šeimininkas Vitalijus Plastininas iš „Mažeikių ASK“ po finišo tikino, kad viskas maždaug taip ir turėjo susidėlioti.

Kaip ir pridera ralio sprinto lenktynėms, dalyvių laukė kompaktiška 51 km ilgio trasa, padalinta į keturis greičio ruožus, kuriuos visi ekipažai įveikė po du kartus.

„Latvijoje laimėję ralio sprinto serialą tampa šalies čempionais, o pas mus toks titulas suteikiamas ne visų klasių dalyviams. Galbūt todėl kaimynų čempionate daugiau sportininkų su greita ir galinga technika, daugiau „desantininkų“ iš klasikinio ralio. Pas mus atkeliavo beveik visi latvių lyderiai, važiuojantys šiek tiek geresne technika. Tiesa, nors Janis Vorobjovs pas mus tikrai atvažiavo ne pasitreniruoti ir „mynė“ taip greitai, kaip tik galėjo, jis varžėsi tik dėl „Viekšniai–Mažeikiai 2015“ prizų, bet ne čempiono titulų. T. y. „neatiminėjo“ taškų iš dalyvaujančiųjų tik šiose pirmenybėse“, – samprotavo V. Plastininas.

„Mažeikių ASK“ vadovas taip pat pastebėjo, kad nors finišą pasiekė 36 iš 49 startavusių ekipažų, šio etapo trasa tikrai nebuvo „kraugeriška“ – didžioji dalis sportininkų pasitraukė dėl technikos gedimų ar apmaudžių vairuotojiškų klaidų. Tarp nefinišavusių tik trys automobiliai padarė rimtesnius „stogus“. Tarkim greitas Karolis Raišys varžybų nebaigė nutrūkus pusašiui, kurį manė esant „geru“ ir tikrai neplanavo keisti didžiosios „300 Lakes Rally“ fiestos išvakarėse.

„Mūsų ralis buvo gailestingas keliams – po varžybų pravažiavau viską su kasdieniu automobiliu ir niekur nekirto į akis lėtesniuose posūkiuose išraustos provėžos ar panašūs dalykai, liekantys po profesionalų lenktynių. Viskas sutvarkoma vieną kartą pravažiavus greideriu“, – teigė V. Plastininas.

Beje, žemaitiškus kelius gyrė ir puikiai ralio sprinto „Viekšniai–Mažeikiai 2015“ trasose pasirodęs Suomijos ralio garsenybės Harri Rovanpera sūnus Kalle: su „Citroen C2R2“ automobiliuku (šturmanas Risto Pietilainen) jis finišavo 7 bendroje įskaitoje ir pirmas „2WD open“ klasėje. Artimiausi konkurentai su „BMW 325“ - Renards Francis su Gunars Francis atsiliko 6 sekundėm ir užėmė 8 vietą bendroje įskaitoje. Treti prizininkai – Toms Lielkajis Toms Pirktinš su „Ford Fiesta R2“ finišavo 10 vietoje.

Visais ratais varančių automobilių klasėje AWD nuo nugalėtojų J. Vorobjovso su Andriu Malnieksu atsilikę kiek daugiau nei 3 minutėm finišavo Eugenijus Michalauskas Edvinas Pagirskas (9 vieta bendroje įskaitoje). Treti šioje klasėje ir 11 bendroje įskaitoje – Nerijus Anužis Vytautas Požerinis.

Geriausiai „4WD open“ klasėje pasirodė ir antri bendroje įskaitoje liko Guntis Lielkājas ir Vilnis Mikelsons su „Mitsubishi Lancer Evo IX“, o treti bendroje įskaitoje – Edijs   Bergmanis ir Edgars Grins taip pat su „Mitsubishi Lancer Evo IX“.

2WD klasėje triumfavo Egidijus Valeiša ir Povilas Reisas su „MBW M3“, užėmė 4-ąją vietą bendroje įskaitoje.

Nuo jų 36 sekundėmis atsiliko šeimyninis Vitalijaus ir Vytenio Plastininų ekipažas, su „Mitsubishi Lancer Evo IX laimėjęs „SG-3“ klasę. Antri šioje „svorio kategorijoje“ – Tomas Ramanauskas Vytautas Kazeliūnas su „Subaru Impreza WRX“. Treti – Remigijus Orvydas Domantas Mozūraitis su „Subaru Impreza WRX STI“.

„SG-2“ klasę laimėjo Deividas Gezevičius ir Evaldas Gezevičius su „Opel Kadett“. Antri – Arvis Vecvagars ir Gints Gaikis su „Renault Clio“, o treti – Valdas Tamoliūnas ir Ervinas Snitkas su „Peugeot 206 RC“.
Tarp „SG-1“ dalyvių finišą paseikė vieninteliai Antanas Akučka ir Virgilijus Janulevičius su „Honda Civic“.

„Klasika 3000“ kategorijoje nepralenkiamas buvo Aigars Tidmanis ir Janis Bumbulis su BMW 325. Artimiausius persekiotojus su „VAZ 2016“ - Edgars Grinitis ir Arvis Grinitis jie aplenkė 9 pozicijom bendroje įskaitoje. Treti čia - Audrius Knabikas ir Giedrius Šileikis su BMW 318.

1600 klasėje greičiausi buvo Kaspars Kols ir Zintis Kols si „VW Golf“. Antri – Martinš Kalninš ir Romans Ivanovs su „Honda Civic“, o treti – Marcis Strautins ir Guntis Murnieks, vairavę „Suzuki Ignis“.

Lietuvos ralio sprinto čempionato 5-asis etapas vyks Elektrėnuose, rugsėjo 12 dieną.