Sezono pusiaukelę pasiekusio Europos automobilių kroso čempionato lenktynės „Circuit du Bouvreau“ arenoje susiklostė dramatiškai: pačio pirmojo kvalifikacinio važiavimo metu du čekai – bendroje įskaitoje pirmavęs Vaclavas Fejfaras ir antroje vietoje esantis Otkaras Vyborny – taip aršiai nėrė į tarpusavio santykių aiškinimąsi, kad abiem varžybos baigėsi nepasiekus finalo. O. Vyborny su savo „Mitsubishi Colt“ pirmajame posūkyje milžiniška jėga taranavo savo tautiečio „Škoda Fabia“.

Į trasos atitvarus įmūrytą mašiną teko išgabenti avakuatoriais, o ją vairavusį V. Fejfarą – neštuvais į medikų palapinę. Iš čia sportininkas buvo skubiai nugabentas į ligoninę, kur paaiškėjo, kad nuo smūgio jam lūžo trys šonkauliai, buvo pažeisti plaučiai, išnarinta pėda ir stipriai sutrenktas stuburas. Emocijų nesuvaldęs avarijos kaltininkas O. Vyborny rimtesnių traumų išvengė, tačiau teisėjai apžiūrėję jo automobilį aptiko priekinėje dalyje sukonstruotą ir po buferiu paslėptą plieninį profilį, kurio paskirtis neabejotinai tokia pati, kaip ir plačiaašmenių kalavijų gladiatorių kautynėse. Už šį „triuką“ O. Vyborny buvo diskvalifikuotas ir likusią varžybų savaitgalių dalį praleido žiūrovų zonoje.

Toks lenktynių scenarijus gerokai palengvino užduotį Klaipėdos TSK „Baltijos sportas“ komandos lyderiui Pauliui Pleskovui: jie be didesnio vargo triumfavo kvalifikaciniuose važiavimuose ir gavo teisę startuoti iš geriausios pozicijos.

„Deja, tuo geri dalykai baigėsi. Finale pradėjo streikuoti galinio reduktoriaus blokiruotė ir automobilis tapo sunkiai valdomu. Molingoje trasoje, kuri palaistyta vandeniu tampa panaši į didžiulį muilo gabalą, dėl šios priežasties iškart po starto pralošiau dvi pozicijas. Vėliau visą laiką buvau priverstas galvoti tik apie gynybą. Tai, kad finišavau trečias – didelė sėkmė“, – prisipažino P. Pleskovas.

Ketvirtąjį Europos autokroso čempionato etapą laimėjo čekas Alešas Fučikas su „Škoda Fabia“, o antrąją vietą užėmė veteranas Ladislavas Brožekas. Tiesa, kadangi kvalifikacinių važiavimų metu Paulius surinko didžiausią įmanomą taškų kraitį, net finale finišavęs trečias gavo daugiau taškų nei „sidabrinis“ varžovas. Savo sąskaitą papildęs 30 taškų P. Pleskovas tapo vienvaldžiu Europos pirmenybių lyderiu.

Kitas čempionato etapas vyks po mėnesio Vengrijoje „Nyirid Motorsport Centrum“ trasoje.

Paulius Pleskovas

Europos automobilių kroso čempionato turnyrinė lentelė po 4 etapų:

1. Paulius Pleskovas LTU „Ford Focus“ 109 (taškai)
2. Vaclav Fejfar CZE „Škoda Fabia“ 99
3. Aleš Fučik CZE „Škoda Fabia“ 93
4. Otakar Vyborny CZE „Mitsubishi Colt“ 90
5. Miroslav Neumann CZE „Mitsubishi Lancer“ 79
6. Jan Brožek CZE „Škoda Fabia“ 79
7. Ladislav Brožek CZE „Ford Focus“ 78
8. Ashot Ervandian RUS „VW Polo“ 67
9. Michele Ottoboni ITA „Škoda Fabia“ 55
10. Martin Samohyl CZE „Škoda Fabia“ 52