Daugelį metų aukščiausias ralio kroso lenktynėse pelnomas titulas buvo Europos čempionato trofėjus, tačiau 2014-aisiais Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) priėmė sprendimą pakeisti šio čempionato statusą, įregistruodama galingiausių – „Supercar“ automobilių klasės pasaulio čempionatą. Šie pokyčiai taip pat reiškia, kad lenktynės gali vykti ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose – du iš trylikos „WorldRX“ čempionato etapų bus organizuojami Kanadoje ir Argentinoje. Šis pakeitimas atkreipė papildomą lenktynininkų ir ralio kroso varžybų organizatorių dėmesį į čempionatą, kuris per kelis metus pritraukė kelias gamyklines komandas ir tūkstančius fanų.

Kalbėdamas apie „World RX“ klasės etapo organizavimą Latvijoje „RA Events“ direktorius Raimonds Strokšs dėkojo savo komandos nariams, Latvijos vyriausybei, Latvijos kelių eismo saugumo direkcijai ir džiaugėsi, jog stipriausi ralio kroso lenktynininkai dėl aukščiausių apdovanojimų galės kovoti ir Rygoje.

„Pirmiausia, norėčiau padėkoti „RA Events“ komandai, kuri ilgus metus sunkiai dirbo tam, kad įrodytų Latvijos ir užsienio partneriams, kad mes galime organizuoti aukščiausio lygio tarptautinius automobilių sporto renginius. Kartu su Biķernieki trasos vadovais mums buvo suteikta išskirtinė galimybė įsilieti į ralio kroso lenktynių pasaulį, ne tik užtikrinti šios sporto šakos pripažinimą, bet ir parodyti visam pasauliui mūsų gražiąją gimtinę bei nuoširdų susidomėjimą aukščiausio lygio lenktynėmis. Jau pats faktas, kad pasaulio čempionato etapas vyks Latvijoje, yra neįtikėtinas! O nuo minties, kad mūsų vairuotojai Reinis Nitišs ir Jānis Baumanis, kovojantys dėl geriausių Pasaulio ir Europos lenktynininkų titulų, link pergalės važiuos gimtąja žeme, netenku amo!“, – džiaugiasi R. Strokšs.

Valstybinio lygio projektas

Idėją prisijungti prie čempionato organizatorių aktyviai parėmė Latvijos vyriausybė ir partneris – Latvijos kelių eismo saugumo direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

„Mes susidūrėme ne tik su iššūkiu – pastatyti ralio kroso areną, bet kartu ir su didžiulėmis potencialiomis galimybėmis, kuriomis tikrai negalime nepasinaudoti! Latvijoje yra stiprių sportininkų, turime gerą trasą sostinės centre, tinkančią ralio kroso lenktynėms, todėl mums belieka tik sujungti tuos du komponentus. Mūsų tikslas – atšvęsti Biķernieki komplekso sporto bazės, kurioje vyksta daugybės sporto šakų renginiai, 50-ąjį jubiliejų organizuojant Pasaulio ralio kroso čempionatą. Latvijos vyriausybė prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo skirdama paramą ralio kroso trasos statybos darbams atlikti. Išgirdę šią idėją įsitikinome, kad taip pat kaip ir prieš 50 metų, Latvijoje vis dar yra pasišventusių žmonių, tikrųjų „fanatikų“, pasiruošusių pereiti ugnį ir vandenį tam, kad pasiektų bendrą tikslą. IMG sprendimas įtraukti Biķernieki į 2016 metų sezono tvarkaraštį – kuo tikriausias šio pripažinimo įrodymas“, – sako Latvijos susisiekimo ministras Anrijs Matisse.

Bikernieki trasa nustebins įkalnėmis

Rengiant FIA specifikaciją ir reikalavimus atitinkančios trasos projektą buvo konsultuojamasi su įmone „Apex Circuit Design“, turinčia ilgametę patirtį rengiant tokius žinomus lenktinių trasų projektus, kaip, pavyzdžiui, ralio kroso trasos Hockenheime (Vokietija) ir Franciacortoje (Italija) bei „Formulės-1“ lenktynių trasa Sepange (Malaizija).

Naujosios Biķernieki komplekso trasos ilgis, kaip to reikalauja FIA reglamentas, siekia 1290 metrus, 60 proc. jos padengti asfalto sluoksniu, likusi danga – žvyrinė. „World RX“ varžybose dalyvaujantys latvis Reinis Nitiss ir norvegas Petteris Solbergas tapo pirmaisiais sportininkais, išbandžiusiais trasą. Renginio metu jie įveikė keturis simbolinius ratus.

„Mes noriai įtraukėme Bikernieki trasą į 2016 – 2018 metų lenktynių etapų tvarkaraštį. „RA Events“, Latvijos vyriausybė ir Latvijos kelių eismo saugumo direkcija prie Susisiekimo ministerijos sunkiai dirbo siekdami šio tikslo, todėl tikimės stulbinančios Pasaulio ralio kroso čempionato etapo Latvijoje sėkmės. Reinis Nitiss – tai vardas, kurį po praeitais metais Norvegijoje vykusių RX klasės lenktynių etapo laimėjimo žino kiekvienas Latvijos gyventojas, o Jānis Baumanis užima pirmaujančią poziciją „Super1600“ klasėje, todėl galiu teigti, kad Baltijos šalyse šis sportas tikrai populiarus. Kitais metais mūsų laukia 50-asis Bikernieki trasos jubiliejus, o kaip kitaip atšvęsti šią puikią sukaktį, jei ne Rygoje organizuojant Pasaulio ralio kroso čempionato etapą?“, – retoriškai klausia „WorldRX“ etapo organizavimo Latvijoje generalinis direktorius, „IMG“ atstovas, Martin Anayi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją