Parketiniais visureigiais pravardžiuojami automobiliai puikiai susitvarkė smėlio laukymėje, o jei kuris ir užstrigdavo giliose provėžose, tai vairavimo instruktorius Darius Grinbergas greitai paaiškindavo kaip be kitų pagalbos išvažiuoti iš keblios situacijos.

Tiesa, jo paaiškinimų nelabai reikėjo latviams. Jų karinės kokybės technikai laukymė tebuvo smėlio dėžė. Pakalbinti kariai mielai pasakojo apie savo tarnybą, Latvijos kariuomenę ir jos skirtumus bei panašumus su Lietuvos.

Kariai apžiūrėjo „TopGear“ apdovanojimų visureigius ir jų favoritų tapo „Nissan Qashqai“. Jie juokavo, kad jis turėtų būti geresnis už jų turimus „Humvee“ visureigius vien dėl remonto.

„Su jais turime daug problemų. Amerikiečiai juos gamina vienam ar dviem mūšiams, o mes negalime to sau leisti. Juos remontuoti sunku, nes daug detalių tiesiog eina blokais ir labai sunku jas pakeisti“, – pasakojo kariai.

Latviai patvirtino, kad jų kariuomenė turi du tankus – vienas gali važiuoti, o kitas šaudyti, tačiau džiaugėsi, kad šis priešiškų valstybių informacinio karo tikslais išplatintas juokelis taps tik istorija.

Latviai už 70 milijonų eurų perka 120 naudotų angliškų šarvuočių.

Karinė doktrina keičiasi labai greitai ir šiuolaikinio karo sąlygomis šarvuočiai greičiau primena mobilius karių kapus. Aviacija, salvinės ugnies sistemos, mobilūs prieštankiniais ginklais ginkluoti junginiai ir net pakankamai galingi improvizuoti sprogmenų užtaisai gali sunaikinti karinę techniką už milijonus ir žmones viduje, nors latviai įsitikinę priešingai.

„Karyba labai pasikeitusi ir reikalauja mobilumo. Pavojų šarvuočiai turi tikrai daug, bet naudojant juos protingai ir mobiliai, galima gauti daug naudos iš jų“, – pasakojo latvių kariai.

Mobilumas ir tylumas – ne tik Latvijos, bet ir mūsų šalies kariuomenės prioritetas. Latviai į poligoną atsivežė mobilių visureigių. Įspūdingiausiai atrodė amerikietiškas „Humvee“. Šarvuotam 4,5 t svorio visureigiui gyvenimą suteikia 6,5 l 142 kW dyzelinis variklis su turbina.

„Mes lengvai galime įsimesti prieštankinių ginklų ir nurūkti lengvai miško keliais“, – pasakojo „Humvee“ vairavęs Reinis.

Lietuvių šarvuočiai kelia įtarimą

Išskirtinio dėmesio verti visureigio šarvai. Variklio gaubtas ir sparnai pagaminti iš stiklo pluošto tam, kad būtų galima padaryti storesnę ir stipresnę visureigio kabiną. Vienos durys sveria beveik 100 kg.

„Durys gali atlaikyti 50 kalibro šūvius“, – pasakojo latviai.

Tad šis iš amerikiečių už 120 000 dolerių pirktas visureigis turės geresnius šarvus už lietuvių planuojamus šarvuočius už milijardą litų. Iki 2020 metų planuoja naujomis kovos mašinomis aprūpinti du mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionus.

Per pastaruosius metus NATO sudrebino ne vienas su šarvuočių ir kitos technikos pirkimais susijęs korupcijos skandalas. Įdomiai atrodo ir lietuviški pirkimai. Kalbama, kad šarvai planuojami itin ploni, karių negalintys apsaugoti net nuo iš kalašnikovo paleistos kulkos.

„Mums pasakojo lietuviai apie tuos planuojamus šarvuočius. Mums tai atrodo labai įdomiai, nes nėra prasmės pirkti tokios technikos. Ją reiktų labai brangiai modernizuoti“, – pasakojo karys.

Visgi, latvių kariai turi ir ko pavydėti. Abiejų šalių kariuomenės ginkluojamos moderniais vokiškais G36 automatiniais ginklais, tačiau latviai pavydi mūsų ginklų versijos dėl užlenkiamos buožės.

„Jūsų buožės turi ertmę per vidurį, o mūsų ne. Užlenkus ją spyna nebevaikšto ir galima iššauti tik vieną šovinį. Lietuviai tos problemos neturi. Užlenkus buožę sutrumpėja bendras ginklo ilgis, o tai svarbu kovojant mieste“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu ir latviai, ir lietuviai kariai tiek nėra treniravęsi. Iš lietuvių karių teko girdėti, kad po pratybų, po 2000 šūvių iš įvairių ginklų, tampa sunku lankstyti smilių.

„Tai dėl situacijos Ukrainoje. NATO vadovybė mato grėsmių ir dėl jų mes dabar labai smarkiai prakaituojame“, – pasakojo karys.

Kariai pasakojo, kad retas, net tarp žvalgybininkų, prieš metus įžvelgė karo Ukrainoje galimybę. Kariai smarkiai dirba ir pratybose taiko taktikas išmoktas mūšiuose, tiesa, išmoktas iš priešų.

„Improvizuoti sprogstamieji užtaisai, kokius Irake ir Afganistane naudoja sukilėliai, tikrai būtų naudojami. Karyba labai pasikeitė per pastaruosius metus, daug svarbos įgauna staigaus smūgio ir atsitraukimo taktika. Išleidęs šimtą dolerių, tu gali sunaikinti milijonus kainuojantį tanką ar sustabdyti visą šarvuotą priešo koloną. Taip išlošiama laiko, o jei mums tektų kariauti, laikas būtų labai svarbus“, – kalbėjo vienas karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)