Geriausiai iš Lietuvos trijų ekipažų pasirodė Dainius Matijošaitis ir Mindaugas Čepulis („Mitsubishi Lancer EVO X“), kurie užėmė 24-ą vietą. Nugalėtojui mūsiškiai pralaimėjo 28 min. 33,9 sek.

Daugkartinio šalies ralio čempionai Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas („Mitsubishi Lancer EVO IX“) finišavo 36-oje pozicijoje (+38:02,7), o Jonas Pipiras ir Ramūnas Babachinas („Škoda Fabia“) dėl techninių automobilių problemų iš ralio pasitraukė 22-ame greičio ruože.

Iš viso etapą baigė 52 ekipažai (startavo - 68).

S. Ogier šventė 21-ą pergalę karjeroje

S. Ogier ir jo šturmanas Julienas Ingrassia paskutinę dieną, važiuodami atsargiai, išlaikė lyderių poziciją ir tapo istorinio pasaulio ralio čempionato etapo, pirmą kartą renngto Lietuvoje ir Lenkijoje, nugalėtojais. Nuo savo komandos draugo A. Mikkelseno prancūzas atsiplėšė 1 min. 07, 7sek.

Pasaulio čempionas laimėjo 10 iš 24 greičio ruožų ir dar kartą įrodė, kad „Volkswagen Motorsport“ komanda šiemet neturi sau lygiaverčių varžovų.

Lietuvos ir Lenkijos etapas S. Ogier buvo 21-a pergalė, kuri leido aplenkti Didier Auriolį ir pakilti į 7-ą poziciją daugiausiai WRC istorijoje pergalių iškovojusių sportininkų sąraše. Prancūzas vis dar atsilieka nuo Sebastieno Loeb (78), Marcuso Gronholmo (30), Carloso Sainzo (26), Colino McRae (25), Tommi Makineno (24) ir Juha Kankkuneno (23).

„Man tai buvo tobulas savaitgalis. Tai didelis žingsnis link čempiono titulo. Greičio ruožai buvo tikrai puikūs ir greiti. Šį sezoną nėra lengva laimėti ralio etapus“, – sakė S. Ogier.

Norvegas A. Mikkelsenas su šturmanu Ole Floene persekiojo pasaulio čempioną dvi su puse dienos, tačiau galiausiai turėjo pripažinti prancūzo pranašumą ir tenkintis antrąja vieta ant nugalėtojų pakylos.

Belgas Th. Neuville'is antrą kartą šį sezoną (tą patį jam buvo pavykę padaryti ir Meksikos ralyje) finišavo trečioje pozicijoje.

„Buvo puikus savaitgalis. Smagu matyti, kad visi trys „Hyundai“ automobiliai finišavo. Noriu padėkoti visai komandai už nuostabų darbą“, - sakė Th. Neuville.

Suomiai Mikko Hirvonenas, Jari-Matti Latvala ir Juho Hanninenas etapą baigė ketvirtoje, penktoje ir šeštoje pozicijose.

„LOTOS 71ST Rally Poland“ buvo prastas etapas „Citroen Abu Dhabi World Rally Team“ komandai, kurios pagrindinis pilotas Madsas Ostbergas iš kovos pasitraukė dar šeštadienį. Krisas Meeke stengėsi kaip galėjo ir po prastos pradžios etapą baigė 7-oje pozicijoje. Lyderių dešimtuką baigė Kiwi Haydenas Paddonas, Henningas Solbergas ir 10-oje pozicijoje atsidūręs čekas Martinas Prokopas.

Po šeštadienį patirtos avarijos į ralį sugrįžo ir Robertas Kubica, kuris startavo turėdamas baudos minučių.

„Ne visur sekėsi trumpinti. Taip pat vakar kliudėme akmenį. Noriu padėkoti visiems fanams. Jūs nuostabūs. Taip pat dėkui ir organizatoriams, jie padarė didžiulį darbą“, - džiaugėsi lenkas.

WRC2 kategorijoje estas O. Tanakas nepaleido nei akimirkai lyderio pozicijos ir lengvai laimėjo etapą. Estas ralio pabaigoje turėjo 1 min. 38,2 sek. pranašumą prieš artimiausią persekiotoją. Už jo nugaros liko komandos draugas Jari Ketomaa ir Yazeedas Al-Rajhi.

„Šis etapas suteikė man pasitikėjimo. Man čia labai patiko. Galbūt galėjau laimėti ir Meksikos ralį, tačiau ten taip nesisekė“, - pasakojo estas O. Tanakas.

JWRC kategorijoje niekas neprilygo prancūzui S. Lefebvre'ui.

Paskutinė ralio diena - be netikėtumų

Paskutinė pasaulio ralio čempionato etapo diena Lietuvoje ir Lenkijoje prasidėjo 14,54 km ilgio Milki greičio ruožu, į kurį išvažiavo 56 automobiliai, nors pirmą dieną startavo 68 pretendentai į nugalėtojo titulą.

Elfynas Evansas pirmas pradėjo greičio ruožą ir valė kelią kitiems. Nors lijo, tačiau padangų sukibimas su danga buvo stebėtinai geras. S. Ogier apgynė savo 61,8 sek. pranašumą. Didžiausia kova prasidėjo dėl trečios vietos tarp T. Neuville'io, M. Hirvoneno, J. Hannineno ir suomio J-M. Latvalos.

Tiek S. Ogier, tiek ir A. Mikkelsenas greičio ruože buvo labai atsargūs ir vengė klaidų. J.-M. Latvala aplenkė J. Hannineną ir pakilo į 5-ą poziciją. Th. Neuville'is įtvirtino 23,5 sek. pranašumą prieš besivejantį J.-M. Latvalą ir 10,5 sek. prieš M. Hirvonen.

K. Meeke taip pat įspūdingai pradėjo dieną ir aplenkė H. Solbergą bei pradėjo kelti grėsmę H. Paddono 7-ai pozicijai. WRC-2 kategorijoje ir toliau nepavejami buvo O. Tanakas ir J. Ketomaa, o trečias važiavo Al-Rajhi.

Nors antrame Kruklanki greičio ruože lynojo, tačiau tai nesustabdė J.-M. Latvalos ir jis laimėjo jau ketvirtą ruožą šiame WRC etape bei dar labiau priartėjo prie 4-oje pozicijoje esančio M. Hirvoneno. Pirmas trejetukas vengė klaidų ir važiavo lėtesniu tempu.

3-ias dienos ruožas paskutinį kartą sugrįžo į 2,5 km ilgio Mikolaikų arenos trasą, kur J.-M. Latvala laimėjo dar vieną greičio ruožą. K. Meeke aplenkė H. Paddoną ir pakilo į 7-ą poziciją. TOP-3 lenktynininkai nevažiavo itin dideliu tempu ir taupė padangas paskutiniam greičio ruožui.

Pergalė paskutiniame ralio etape pasaulio čempionui S. Ogier suteikė papildomus 3 taškus. J.-M. Latvalai stengėsi pasivyti M. Hirvoneną, tačiau jam pritrūko 0,7 sekundės.

Ralio galutiniai rezultatai:

1. Sabastien Ogier/Julien Ingrassia (Prancūzija, „Volkswagen Polo R WRC“) - 2 val. 34 min, 02 sek.
2. Andreas Mikkelsen/Ole Floene (Norvegija, „Volkswagen Polo R WRC“) - 2:35:09.7
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Belgija, „Hyundai i20 WRC“) - 2:36:15.5
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Suomija, „Ford Fiesta RS WRC“) - 2:36:34.4
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Suomija, „Volkswagen Polo R WRC“) - 2:36:35.1
6. Juha Hanninen/Tomi Tuominen (Suomija, „Hyundai i20 WRC“) - 2:36:51.9
7. Kris Meeke (D. Britanija)/Paul Nagle (Airija, „Citroen DS3 WRC“) - 2:38:29.9
8. Hayden Paddon/John Kennard (N. Zelandija, „Hyundai i20 WRC) - 2:38:34.1
9. Henning Solberg (Norvegija)/Ilka Minor (Austrija, „Ford Fiesta R5 WRC“) - 2:39:01.0
10. Martin Prokop/Jan Tomanek (Čekija, „Ford Fiesta R5 WRC“) - 2:40:13.3
11. Ott Tanak/Raigo Molder (Estija, „Ford Fiesta R5“) - 2:42:12.3
12. Jari Ketomaa/Kaj Lindstrom (Suomija, „Ford Fiesta R5“) - 2:43:50.5
...
24. Dainius Matijošaitis/Mindaugas Čepulis (Lietuva, „Mitsubishi Lancer EVO X“) - atsiliko +28 min. 33,9 sek.
...
Vytautas Švedas/Žilvinas Sakalauskas (Lietuva, „Mitsubishi Lancer EVO IX“) +38:02,7
...
Jonas Pipiras/Ramūnas Babachinas (Lietuva, „Škoda Fabia“) - iš ralio pasitraukė 22 GR.

Ruožų nugalėtojai:

SS1: Sebastien Ogier
SS2: Juho Hanninen
SS3: Sebastien Ogier
SS4: Andreas Mikklesen
SS5: Mads Ostberg (Lietuva)
SS6: Sebastien Ogier (Lietuva)
SS7: atšauktas (Lietuva)
SS8: atšauktas (Lietuva)
SS9: Andreas Mikkelsen
SS10: Sebastien Ogier
SS11: Andreas Mikkelsen
SS12: Mads Ostberg
SS13: Sebastien Ogier
SS14: Sebastien Ogier
SS15: Sebastien Ogier
SS16: Sebastien Ogier
SS17: Thierry Neuville
SS18: Jari-Matti Latvala
SS19: Jari-Matti Latvala
SS20: Sebastien Ogier
SS21: Jari-Matti Latvala
SS22 Jari-Matti Latvala
SS23: Jari-Matti Latvala
SS24 Sebastien Ogier

Ralio lyderiai:

SS1: Sebastien Ogier
SS2: Andreas Mikkelsen
SS3: Sebastien Ogier
SS4-5: Andreas Mikkelsen
SS6-8: Sebastien Ogier
SS9: Andreas Mikkelsen
SS10-24: Sebastien Ogier