Šios lenktynės Italijos „7 Laghi“ („Septynių ežerų“) lenktynių trasoje rengiamos kasmet, o šiemet jose rungtyniavo net 176 sportininkai iš viso pasaulio.

Lenktynių sezono pabaigoje vykstančiose varžybose susirenka pajėgiausi planetos kartingo meistrai. Šiose lenktynėse dalyvavo ir du lietuviai: Justas Jonušis kovėsi „Mini 60“ klasėje, kur reikėjo kovoti su 51 priešininku, o Rokas Baciuška kovojo su 67 lenktynininkais „KF Junior“ klasėje.

Treniruotės prasidėjo nuo netikėtumų

Treniruotėse lietuviams sekėsi neblogai. Savo grupėse Rokas važiavo tarp dvidešimties geriausių, o Justas greičiausiųjų penketuke.

Kvalifikacija mūsų šalies lenktynininkams susiklostė nepalankiai. Po atrankinių važiavimų Roko Baciuškos komanda pareguliavo techniką ir kartas tapo greitesnis, bet lietuvis kvalifikavosi vos 42-oje vietoje. Rokui kortas labai sumaišė permainingos oro sąlygos, tai lijo, tai švietė saulė, todėl buvo labai sunku nuspėti, kas laukia sportininko – atrankiniuose važiavimuose komanda spėliojo kokias padangas naudoti – ar skirtas sausai ar šlapiai dangai.

Justo Jonušio kvalifikacijai pakeistos padangos viską apvertė aukštyn kojomis – kartingas su nauju padangų komplektu pasižymėjo pernelyg geru sukibimu, o negalingas „Mini 60“ variklis su tokiu sukibimu tiesiog nesusitvarkė. Rezultatas kvalifikacijoje – tik 26-as.

Pusfinalio važiavime Rokas startavo iš 21-os vietos ir kad paklius į finalą, į kurį patenka tik 17 greičiausiųjų, vilties buvo nedaug. Tačiau „Energy Racing LT“ komanda po finišo šokinėjo iš džiaugsmo – Rokas aplenkė net 16 varžovų ir finišavo ketvirtas! Kurį laiką Rokas važiavo net antroje pozicijoje, tačiau likus porai ratų iki finišo jį aplenkė du varžovai.

Justo atrankiniai važiavimai prasidėjo itin nesėkmingai. Vieną važiavimą sportininkas pradėjo su „slick“ tipo sausai dangai skirtomis padangomis, tačiau jau pirmame rate pradėjo lyti. Antrajame viskas įvyko atvirkščiai – lietus nustojo, trasa pradėjo džiūti, bet komanda nutarė, kad Justas turėtų startuoti su šlapiai dangai skirtomis padangomis ir vėl prašovė – trasa išdžiuvo pernelyg greitai... Dar viename važiavime lietuvis kovodamas dėl ketvirtos pozicijos pateko į didelę avariją, po kurios Justo kartingas tiko tik išmetimui. Laimei, „New Force Racing“ komanda buvo paruošusi du kartus, tad lietuvis galėjo dalyvauti kituose važiavimuose.

Justas Jonušis dėl to pateko tik į taip vadinamą paguodos važiavimą, kuriame startavo 22 lenktynininkai, iš kurių tik pirmi šeši patenka į pusfinalį. Pagaliau lietuviui nusišypsojo sėkmė: startavęs iš paskutinės pozicijos jis pravažiavo puikiai ir finišavo šeštas, t. y. iškovojo paskutinę vietą į pusfinalį!

Pusfinalyje jis ir vėl startavo iš paskutinės vietos, tačiau jau po pirmo rato važiavo dešimtas. Deja, Justas ir vėl pateko į avariją ir nukrito į paskutinę vietą. Lietuvis nepasidavė – iki finišo pakilo iki 25-os vietos ir tapo paskutiniu, patekusiu į pagrindinį finalą.

Finalas – tarsi kaleidoskope

Finale lietuviai daugiausiai vilčių siejo su Roku Baciuška. Jaunasis Lietuvos lenktynininkas finale startavo iš septintos vietos ir realiai pretendavo į prizininkus, o galbūt net ir pasaulio taurės nugalėtojus.
Deja, jau po pirmojo rato incidento su konkurentais Rokas Baciuška nukrito į antrą dvidešimtuką, vėliau nusirito į patį rikiuotės galą – velniškai nesėkmingas lietuvio važiavimas.

Rokas startavo vidinėje trasos pusėje ir tai buvo labai palanki pozicija, tačiau jau pirmajame posūkyje jis pasitraukė į trasos išorę ir visas varžovų karavanas tiesiog nebeleido lietuvio į posūkį – Rokas nukrito į patį rikiuotės galą.

Finišo liniją Rokas Baciuška kirto tik 31-oje pozicijoje... „Jaučiuosi labai nusivylęs. Nesuprantu, kodėl sukau į išorę. Atsirado tuščias tarpas, bet tai buvo mano klaida, kad ten važiavau,“ – po finišo nusivylimo neslėpė Rokas Baciuška.

Visiškai atvirkščiai finalas susiklostė Justui Jonušiui. Startavęs iš paskutinės pozicijos Justas jau pirmajame rate aplenkė aštuonis priešininkus ir važiavo dvidešimtas. Įpusėjus distanciją J. Jonušis pakilo į dešimtą vietą! Finišo liniją lietuvis kirto vienuoliktas ir tai yra vienas geriausių, tačiau tuo pat metu ir vienas sunkiausių lenktynių savaitgalių šio sportininko karjeroje.

„Tai pačios sunkiausios mano lenktynės. Įsitikinau, kad svarbiausia kovoti iki pat galo“, – patenkintas pasirodymu finale džiaugėsi Justas Jonušis.

Justui sezonas dar nesibaigė – po dviejų savaičių jo laukia kitos atsakingos varžybos – Neapolio „Sarno“ trasoje lietuvis dalyvaus legendinio lenktynininko Ayrtono Sennos taurės lenktynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)