Kai kurie sportininkai varžėsi net keliose klasėse. Štai, pavyzdžiui, pirmus žingsnius kartingo lenktynėse žengiantis Silvesteris Aleksejevas lenktyniavo „Mini“ ir „Open 125“ klasėse, tad, vos finišavęs, turėjo bėgti tiesiai į starto vietą ir sėsti į kitą kartą.
Nepaisant to, kad visą lenktynių dieną sportininkus merkė lietus, varžybų atmosfera buvo puiki – dauguma ne tik siekė rezultato, bet ir puikiai leido laiką.

Čempionai gali būti greiti su bet kokia technika

Štai mūsų šalies kartingo čempionas Simas Juodviršis savo lenktynių techniką paliko Italijoje, kur lietuvis treniruosis tuo metu, kai mūsų šalies kartingo trasas nuklos sniegas. Norėdamas dalyvauti „Šakių taurės“ lenktynėse, jis kartą pasiskolino iš ralio kroso meistro Ernesto Staponkaus. Nebe pirmos jaunystės kartas atlaikė tik pusę pusfinalio distancijos – sulūžo variklis. Iki finalo komanda variklį pakeitė ir S. Juodviršis, startavęs iš paskutinės vietos, nugalėjo lenktynėse. Tiesa, jis vos atsilaikė iki finišo, nes priešpaskutiniame rate kartas ir vėl sulūžo – dingo variklio galia.

Dar kurioziškiau šiose lenktynėse teko dalyvauti „DD2 Masters“ klasės čempionui Sauliui Pocevičiui. Jis savo kartą prieš lenktynes pardavė, tačiau naujas savininkas technikos dar nespėjo atsiimti. Saulius Pocevičius, susiskambinęs su naujuoju kartingo savininku, gavo leidimą įveikti dar vienas lenktynes.

Jauniausi čempionai

Jungtinėje „Mini/Micro/Honda 160“ klasėje varžėsi vienuolika jauniausių šių lenktynių sportininkų. Šioje klasėje siurprizą pateikė Martynas Morkis. Po Lietuvos kartingo akademijos didelę pažangą demonstruojantis sportininkas buvo greičiausias trasoje.

Jaunas vaikinukas puikiai valdo kartą šlapioje trasoje. Netikėtai jis buvo greičiausias ir kvalifikacijoje, ir pusfinalyje. Finale, startavęs iš pirmos vietos M. Morkis tolo nuo visų persekiotojų, tačiau viename posūkių padarė klaidą, apsisuko ir finišavo tik trečias. 

Tuo puikiai pasinaudojo pasibaigusiame Lietuvos kartingo čempionate šios klasės šalies čempiono titulą iškovojęs Ąžuolas Eidukas. Jis įrodė, kad vis dar yra greičiausias „Micro“ klasės sportininkas ir nugalėjo. Antras finišavo Matas Sidekerskis.

Mini“ klasėje pirmavo Silvesteris Aleksejevas, kuris finale atvažiavo penktas.

Veteranų klasė

N-125 klasėje varžėsi aštuoni sportininkai. Šioje klasėje dalyviai kovėsi su pagyvenusia, dar tarybinius laikus menančia technika turinčia „Minsk“ ir „Cezeta“ variklius.

Šioje klasėje dominavo svečiai iš kaimyninių šalių. Kvalifikacijoje greičiausias buvo latvis Jevgenijus Rudanis. Nepasisekė net iš St. Peterburgo į varžybas atvykusiam Muradui Merzojevui – jo kartas sugedo dar pirmame kvalifikacijos rate. Tačiau M. Merzojevas laimėjo pusfinalį – startavęs iš paskutinės vietos jis finišavo pirmas. Deja, pagyvenęs kartas visos varžybų distancijos neatlaikė – finale, likus penkiems ratams ir užtikrintai pirmaujant, rusas ir vėl sustojo šalikelėje.

Tuo puikiai pasinaudojo latvis Jevgenijs Rudans, laimėjęs finalą. Antras finišavo lietuvis Donatas Kaminskas, trečias – estas Urmas Pajumets.

Skolinta technika – ne kliūtis nugalėti

Rotax Max DD2“ klasėje iš dvylikos dalyvavusių sportininkų dominavo lietuviai. Kvalifikaciją laimėjo S. Pocevičius. Netikėtai tik dešimtą poziciją iškovojo S. Juodviršis. Jis lenktyniavo ne tik skolinta technika – skolintis teko net sportinę aprangą ir šalmą, nes lietuvis viską paliko užsienyje. Pusfinalyje S. Juodviršio kartingas visai sustojo – pravažiavus vos kelis ratus sulūžo variklis ir pergalę lengvai iškovojo Saulius Pocevičius.

Finale, susitvarkęs variklį S. Juodviršis turėjo startuoti iš rikiuotės galo. Kaip iš kibiro pasipylęs lietus jam tik padėjo – rodės, kad jam vieninteliam trasoje nelyja. Finale jis daugiau kaip pusė sportininkų aplenkė visu ratu ir lengvai laimėjo. Antras liko Osvaldas Glebavičius, trečias – Vaidotas Šmatavičius.
„Masters“ įskaitoje nugalėjo Jaunius Gedzevičius, finale bendroje įskaitoje finišavęs ketvirtas.

Galingiausioje klasėje lyderiai aiškūs

Galingiausioje, KZ2 klasėje lyderiai kaip visada tie patys – du „Paškė racing“ komandos nariai: Paulius Paškevičius ir Ignas Misevičius. Jie buvo greičiausi tiek kvalifikacijoje, tiek ir pusfinalyje.

Tik finale nutiko netikėtas įvykis: I. Misevičius, viename itin greitame posūkyje įvažiavęs į telkšančią vandens balą, nesuvaldęs karto išlėkė iš trasos ir lenktynių nebaigė.

Tuo tarpu P. Paškevičiui pasipriešinti daugiau niekas nebegalėjo. Finale antrą vietą iškovojo Vytautas Surdokas. Įdomu, kad šioje klasėje lenktyniavo ir Vytauto tėtis Valentinas, kurį jaunėlis aplenkė visu ratu.
Trečią vietą finale iškovojo Kristapas Gasparovičius iš Latvijos.

Gausiausia klasė, didžiausia intriga

Gausiausioje, „Open 125“ klasėje, lenktyniavo net 22 sportininkai. Čia varžėsi net kelių Lietuvos kartingo čempionato klasių nugalėtojai, todėl stebėti šias lenktynes buvo itin įdomu.

Tai, kad sportininkų galimybės visiškai lygios parodė kvalifikacija: jos nugalėtojo rezultatas nuo dešimtą vietą iškovojusio sportininko skyrėsi vos sekunde. Labiausiai sekėsi Rokui Baciuškai. Rokas laimėjo ir pusfinalio važiavimą.

Šios klasės finale vyko tikra drama. Jau iš karto po starto lenktynių dalyviai pateko į dvi masines avarijas, o vėliau viso finalo metu dėl itin slidžios dangos lenktynininkai sukinėjosi visoje trasoje.

Geriausiai šiose chaotiškose lenktynėse sekėsi Pauliui Macevičiui, kuris į finišą atlėkė pirmas. Antrą vietą iškovojo Mantas Pundys, trečią – svečias iš Lenkijos Maciejus Chrupekas, kuris laimėjo ir „Junior“ įskaitoje. R. Baciuška, net kelis kartus patekęs į incidentus, finišavo tik šeštas.

Mėgėjų klasė - nenuspėjama

„Energy Spark Honda 270“ klasėje, kurioje dalyviai lenktyniavo su pramoginiais kartais, susirinko net 20 sportininkų. Čia dalyvavo dauguma mėgėjų, bet tarp jų buvo ir keletas profesionalių sportininkų bei vienintelė lenktynėse pasirodžiusi mergina – Indrė Ajauskaitė. Deja, Indrei nesisekė: visai nedžentelmeniški priešininkai paliko ją paskutinėje vietoje.

Kvalifikacijoje geriausiai sekėsi Vitalijui Gudzenkai – jis iškovojo pirmą poziciją. Antrą – dar vienas patyręs kartingo meistras Eduardas Eiza. Tačiau ir mėgėjai jiems nenusileido – vos akimirką, tik 0,008 sek. nuo Eduardo atsiliko Mantas Milevskis.

Šias lenktynes lydėjo itin kontaktinė kova. Nors šie kartai savo greičiu negali prilygti profesionaliems, tačiau kovinio azarto čia tikrai nestigo. Po daugybės incidentų ir pasistumdymų pusfinalį laimėjo Darius Maciulevičius.

Finale dalyviams teko kovoti jau sutemus, tačiau tai tik įnešė dar daugiau intrigos. Po 13 ratų kovos D. Maciulevičius visgi iškovojo pirmą vietą. Vos sekundę jam pralošė Laurynas Maknavičius. Trečias liko Mindaugas Juchnevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)