Deja, jau pirmą dieną finišo nepasiekė Vytautas Švedas, Martynas Samuitis, o ir pats Robertas Kubica viename ruože buvo priverstas važiuoti triračiu ralio automobiliu.

Varžybų pradžia

Penktadienį surengtoje kvalifikacijoje greičiausi lietuviški ekipažai išsirikiavo paskui Dominyką Butvilą ir Renatą Vaitkevičių – jie 2,5 km ilgio kvalifikaciniame greičio ruože buvo greičiausi. Toliau, Vytautas Švedas su Žilvinu Sakalausku ir „Wellman Rally Team” ekipažas Martynas Samuitis ir Ramūnas Šaučikovas.

Šie trys ekipažai „Rally Poland” varžybose dalyvauja Europos ralio čempionato įskaitoje – jų laukia trylika greičio ruožų iki finišo sekmadienį. Tuo tarpu visi likę ekipažai iš Lietuvos lenktyniauja perpus trumpesnėje – septynių greičio ruožų įskaitoje ir finišą pasieks jau šeštadienio vakarą.

Susipažinimų su trasa metu buvo aišku – laukia labai sudėtingas ralis. Mat Mikolaikų apylinkėse visas dienas lijo kaip iš kibiro – keliai virto bekelės maratonų atkarpomis. Štai Dominykas Butvilas ketvirtadienį iki vėlyvo vakaro neišsikapanojo iš vieno pirmųjų greičio ruožų. Tokių ekipažų buvo ne vienas.

„Organizatorių sprendimu, dėl prasto oro ir sudėtingų kelių keli greičio ruožai buvo sutrumpinti. Tačiau pats sudėtingiausias – šeštadienio trečiasis – ne. Tam, spėjame, yra daug priežasčių. Ne menkiausia yra faktas, kad būtent šį ruožą tiesiogiai transliuoja „Eurosport” televizija.”, – sakė „Wellman Rally Team” šturmanas Ramūnas Šaučikovas.

Sudėtinga diena lietuviams

Trečiasis ruožas tapo juodžiausiu Vytauto Švedo ralyje. Likus gal kilometrui iki finišo, jo automobilis užklimpo. Bandydamas išsikapstyti iš peklos, V.Švedas sugadino „Mitsubishi Lancer Evo X” pavarų dėžę... Iki nesėkmės „Juta Racing” ekipažas buvo greičiausi lietuviai trasoje. „Wellman Rally Team” ekipažas buvo šio nelinksmo įvykio liudininkais.

„Važiuodami trečią ruožą, netoli finišo pamatėme mosuojančius trasos teisėjus. Sulėtinome ir pamatėme vidury siauro kelio užstrigusį ekipažą – Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko „Mitsubishi Lancer Evo X”. Apvažiavome laukais ir sėkmingai tęsiame šį sudėtingą ralį.”, – sako lenktynininkas Martynas Samuitis.

Bėda po vieną nevaikšto. Ryte stebėję bičiulių nesėkmę, vakare „Wellman Rally Team” ekipažas matė ir savo apgadintą identiško modelio „R4” klasės bolidą. Septintame greičio ruože automobilis liko be rato.

„Rodos, lygioje vietoje „nuplyšo” priekinis kairys ratas. Sustojome ir iškart supratome – tai mūsų ralio finišas, romantiškuose Mikolaikų laukuose. Žiūrovai atnešė mūsų pamestą ratą, tačiau neturėjome jokių šansų jo prisukti atgal.”, – pasakojo Martynas Samuitis.

Sunki diena ir vietiniams

Nepatvirtintais duomenimis, lygiai toje pačioje vietoje ratas lūžo ir antram bendroje „Rally Poland” įskaitoje važiavusiam Robertui Kubicai. Tiesa, jis finišą pasiekė, bet viename greičio ruože nuo lyderio atsiliko net 2 min. 19 sek. Apie pergalę šiame ralyje kalbos nė būti negali.

„Tai labai sudėtingas ralis. Mes visiškai neturime sukibimo, mūsų „Citroen DS3 ERC” labiau mėgsta sausą dangą. O čia – labai labai slidu.”, – sakė Robertas Kubica.

Po paskutinio šeštadienio ruožo lygiai viena pozicija aukščiau R.Kubicos dieną pabaigė Dominykas Butvilas. Vienintelis Europos ralio čempionato įskaitoje likęs lietuvis, rodos, išvengė nemalonumų ir sugebėjo parodyti gerą rezultatą. ERC „Production” klasės įskaitoje jis yra trečias, bendroje „Rally Poland” įskaitoje – šešioliktas.

„Keli greičio ruožai man labai patiko. Provėžos labai gilios, turėjome saugoti mašiną. Septintame greičio ruože buvome išlėkę už trasos. Kituose greičio ruožuose privalėsime išgyventi lenkiškus kelius.”, – tik finišavęs greičio ruože pasakojo Dominykas Butvilas.

Po pirmos „Rally Poland” dienos lyderiu išlieka prancūzas Bryanas Bouffier su „Peugeot 207 S2000” automobiliu. Lietuvoje „Kauno Rudens” ralyje Dominyko Butvilo aplenktas lenkas Kajetanas Kajetavowich važiujoja antras, nuo lyderio atsilikdamas 1š,8 sek. Tiesa jo rezultato du D.Butvilo rezultatu lyginti negalima, lenkas važiuoja kitu, gerokai pajėgesniu automobiliu, nei buvo atsivežęs į Lietuvą – „Ford Fiesta RS”.

LARČ finišas ir 2013-ųjų čempionas

Nors „Rally Poland” vyks ir sekmadienį, čia vykęs Lietuvos atvirojo ralio čempionato etapas pasiekė finišą – dalyviai varžėsi tik septyniuose šeštadienio greičio ruožuose. Nors perpus trumpesnis, kaimyninėje Lenkijoje vykęs ralis nebuvo panašus į lengvą pasivažinėjimą. Tokių prastų sąlygų sako nematę ir WRC etapuose lenktyniavę lenktynininkai. Ir tai jokiu būdu ne organizatorių kaltė, o tiesiog prasto oro padariniai.

Vienaip ar kitaip, daugumai lietuvių pavyko pasiekti finišą. Pats pirmas tai padarė „Ataka Racing” ekipažas – Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitvekvičius. Pergalės čia ir V. Švedo pasitraukimo iš lenktynių šiam ekipažui pakako likus vienam čempionato etapui užsitikrinti 2013-ųjų LARČ čempionų vardus. Kad ir koks sunkus ralis, D. Butvilui ir R. Vaitkevičiui jis jau sekmingas!

Kadangi čempionų ekipažas dalyvavo ERC įskaitoje, jo starto pozicijos buvo gerokai aukštesnės už kitų lietuvių, išskyrus V.Švedą ir M.Samuitį. Daugumai jų sudėtingą septintą greičio ruožą teko įveikti susijungus papildomus žibintus.

„Rally Poland” LARČ įskaita:

1. D. Butvilas/R. Vaitkevičius, „Mitsubishi Lancer Evo X R4“, 58:39.3
2. G. Notkus/D. Strižanas, „Mitsubishi Lancer Evo IX”, +2:15.9
3. V. Žala/D. Alekna, „Subaru Impreza STi Spec-C”, +4:58.6
4. R. Čapkauskas/T. Šipkauskas, „Mitsubishi Lancer Evo IX”, +8:42.3
5. A. Domzala/P. Zawada, „Ford Fiesta R2”, +10:18.6

„Rally Poland” rikiuotė po pirmos dienos

1. B. Bouffier/X. Panseri, Peugeot 207 S2000, 55:12.7
2. K. Kajetanowicz/J. Baran, Ford Fiesta RS, +16,8
3. M. Solowow/S. Rozwadowski, Ford Fiesta RRC, +1:05.9
4. J. Kopecki/P. Dresler, Škoda Fabia S2000, +1:11.0
5. K. Holowczycz/L. Kurzeja, Ford Fiesta RRC, +1:46.9
...
16. D. Butvilas/R. Vaitkevičius, Mitsubishi Lancer Evo X R4, +3:26.6
17. R. Kubica/M. Baran, Citroen DS3 RRC, +3:42.8

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)