Suomis įsitvirtino pirmoje „Drift Allstars“ 2013 metų sezono vairuotojų įskaitos vietoje.

Rygos „Bikernieki“ žiede vykusios vadinamo Europos šoninio slydimo čempionato „Drift Allstars“ varžybos sulaukė 45 dalyvių iš įvairių Senojo žemyno valstybių. Daugiausia, žinoma, buvo šeimininkų latvių – net 11. Jų tarpe buvo stipriausi vietos „drifteriai“, kuriems žiūrovai prognozavo jei ne prizines, tai bent jau TOp-8 vietas: Janis Eglite, Kristapas Blušas, Ivo Cirulis, Gvido Elksnis ir kiti.

Vykusios treniruotės pateisino žiūrovų lūkesčius: „Bikernieki“ trasa užsimerkę galintys važiuoti vietos herojai atrodė ne prasčiau nei visoje Europoje pripažinti šoninio slydimo profesionalai. Užsieniečiams, nors dauguma ir ne pirmą kartą važiuoja šia trasa, prisijaukinti „Bikernieki“ posūkius nebuvo lengva. Toks įspūdis susidarė tik treniruočių metu – varžybos įrodė, kad namų sienos yra stiprus pagalbininkas, tačiau jos lemia toli gražu ne viską.

Kvalifikacijoje nugalėjo lenkas su „Opel GT“

Trečio „Drift Allstars“ etapo kvalifikacijoje netrūko įspūdingų momentų. Treniruotėse pripratę prie tradicinės „Bikernieki“ trasos konfigūracijos, vairuotojai demonstravo juvelyriškai tikslius važiavimus, privertusius ne vieną žiūrovą ploti atsistojus.


Važiavimus vertinantiems teisėjams, priešingai ne žiūrovams, mėgautis pasirodymais laiko nebuvo daug. Tiksliai įvertinti kone identiškus daugiau nei keturiasdešimties „drifterių“ slydimus – užduotis ne iš lengvųjų srities.

Arbitrų darbas neužtruko, tad greitu metu buvo išaiškinti kvalifikacijos nugalėtojai. Geriausiai šiame etape pasirodė išskirtiniu „Opel GT“ važiuojantis lenkas Pawelas Trela, antras liko čempionato lyderis J. Rintanenas, trečias – vietos favoritas J. Eglite.

Iškart po rezultatų paskelbimo žiūrovai vėl turėjo progą sirgti už savo favoritus gerokai atkaklesnėje kovoje – poriniuose „tsuiso“ važiavimuose. Įdomu, kad „Drift Allstars“ varžybose poriniuose važiavimuose dalyvauja 32 sportininkai, kai daugumoje čempionatų įprastai būna tik 16. To priežastis?

„Turime daug stiprių „drifterių“, kurie gali prasčiau pasirodyti kvalifikacijoje, tačiau „iššauti“ poriniuose važiavimuose. Žiūrovams nuo to tik įdomiau, juk poriniai važiavimai yra smagiausia „drifto“ dalis“, - šypsodamasis pasakojo „Drift Allstars“ serijos įkūrėjas Niallas Gunnas.

N. Gunno žodžiais galima pasitikėti – aktyviai sportavęs ir nugalėjęs įvairiose šoninio slydimo varžybose Europoje, nuo 2008-ų vaikinas atsisėdo į renginių organizatoriaus kėdę. Penkių metų darbo rezultatas įspūdingas – „Drift Allstars“ šiandien vadinamas neoficialiu Europos šoninio slydimo čempionatu.

Stipriausias – iš automobilių sporto valstybės

Poriniai važiavimai prasidėjo be staigmenų – dauguma TOP-32 favoritais vadintų vairuotojų žengė į tolimesnį TOP-16 etapą. Tačiau šis etapas nebuvo sėkmingas trasos šeimininkams – iš 7 į šį etapą patekusių geriausių aštuntuke atsidūrė tik du latviai: Ingemaras Jekabsonas bei J. Eglite.

TOp-8 etapas prastai prasidėjo savo 14-ą gimtadienį šventusiam jauniausiam varžybų dalyviui airiui – Jackui Shanaganui. Jis pasitraukė iš tolimesnės kovos ir galutinėje lentelėje buvo priverstas tenkintis šešta vieta. Septinta atiteko P. Trelai, kuris apsunkino savo galimybes kovoti dėl „Drift Allstars 2013“ čempiono titulo. Bendroje vairuotojų taškų įskaitoje po trijų etapų jis vis dar ketvirtas, tačiau pirmose trijose vietose esantys „drifteriai“ nuo lenko atitolę jau dideliu skirtumu. Likusiuose etapuose Kaune, Mariapocze (Vengrijoje) bei Poznanėje P. Trelai reikalingos itin aukštos vietos – vien patekimo į geriausiųjų ketvertuką gali neužtekti.

TOp-4 atsidūrė du latviai (J. Eglite ir I. Jekabsonas) bei du nacionaliniai čempionai – Suomijos (J. Rintanenas) ir Norvegijos (Ola Jaegeris). Pirmoje dukart Latvijos čempionas J. Eglite kovojo su J. Rintanenu. Tai buvo viena įspūdingiausių kovų visą dieną, o žiūrovai negailėjo ovacijų po teisėjų sprendimo kovą pakartoti – „One more time“. Antrą kartą išaiškinti nugalėtoją pavyko – suomis nuo J. Eglite atsiplėšė kiek daugiau nei pastarasis, būdamas priekyje, bei kiek geriau atkartojo priekyje buvusio latvio trajektoriją, tad į finalą žengė J. Rintanenas.

Antrame pusfinalyje viso savaitgalio staigmena I. Jekabsonas su šeštos serijos BMW automobiliu pateikė dar vieną netikėtumą – privertė pasitraukti iš tolimesnės kovos Norvegijos čempioną O. Jaegerį. Nors abu vairuotojai slydo kone identiškai, latvio pergalę lėmė nedidelė O. Jaegerio klaida važiuojant iš paskos.
Finale – „Drift Allstars“ serijos lyderis bei savaitgalio siurprizas. Turbūt suprantama, už ką gerokai aktyviau sirgo „Bikernieki“ trasos žiūrovai, tačiau jiems teko nusivilti. J. Rintanenas įrodė, kad „Drift Allstars“ serijos lyderis yra ne be reikalo ir įrodė savo pranašumą prieš vietinės publikos numylėtinį. Taip jis dar labiau įtvirtino savo lyderystę šiame čempionate. Antroje vietoje esantis lenkas Dawidas Karkosikas viso savaitgalio metu neatsiginė techninių problemų, tad savo taškų kraitį papildė nedidele suma.

Trečio „Drift Allstars“ etapo TOP- 8:

1. Juha Rintanenas (Suomija) - 109
2. Ingemarsas Jekabsonas (Latvija) - 90
3. Janis Eglite (Latvija) - 88
4. Ola Yaegeris (Norvegija) - 70
5. Christeris Halversonas (Norvegija) - 66
6. Jackas Shanahanas (Airija) - 65
7. Pawelas Trela (Lenkija) - 65
8. Piotras Wiecekas (Lenkija) - 64

Iškart po Latvijos – į Lietuvą

Rugpjūtį „Drift Allstars“ varžybų grafikas yra intensyviausias metuose. Nacionaliniai čempionatai šį mėnesį vyksta mažai kur, tad kompensacija šoninio slydimo gerbėjams – netgi trys „Drift Allstars“ etapai. Ketvirtas 2013-ų sezono etapas vyksta Kaune, rugpjūčio 10-11 dienomis, praėjus vos savaitei po varžybų Latvijoje. Kelias dienas pabuvę Rygoje, sportininkai jau trečiadienį bei ketvirtadienį patrauks į Lietuvą.

Varžybos čia pirmą kartą vyks Kauno centre suformuota trasa. Pradėję slysti M. K. Čiurliono gatvėje, „drifteriai“ suks į Kaunakiemio, o iš jos – į platų Karaliaus Mindaugo prospektą. Kadangi tokia trasa suformuota pirmą kartą Lietuvoje, ji bus nauja visiems – tiek lietuviams, tiek užsieniečiams. Tai žada itin atkaklias kovas, kadangi laiko pripratimui prie trasos visi „drifteriai“ turės vienodai ir geriausiai pasirodys tas, kuriam adaptacija bus lengviausia.

Lietuvoje tikimasi sulaukti apie 40 dalyvių, tarp kurių bus visi stipriausi Europos šoninio slydimo profesionalai. Pasigalynėti su tokiais Europoje žinomais sportininkais kaip J. Rintanenas, D. Karkosikas ar P. Trela pirmą kartą savo šalyje galės ir geriausiai mūsų šalies „drifteriai“: Andrius Vasiliauskas, Kastytis Alekna, Mantas Kulvinskas ar Timas Simniška.

Bendra „Drift Allstars“ vairuotojų įskaita po trečio etapo Latvijoje:

1. Juha Rintanenas (Nissan 200SX S14, Suomija) - 277
2. Dawidas Karkosikas (Nissan Silvia S15, Lenkija) - 200
3. Jackas Shanahanas (Nissan 180SX, Airija) - 188
4. Pawelas Trela (Opel GT, Lenkija) - 176
5. Janis Eglite (BMW 3, Latvija) - 174
6. Piotras Wiecekas (Nissan 200SX S14, Lenkija) - 169
7. Martinas Richardsas (Nissan Skyline R33, Didžioji Britanija) - 140
8. Ola Yageris Toyota (Supra, Norvegija) - 140

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją