Šios varžybos – tai 4-asis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas, kiek trumpesnėje distancijoje kovos Lietuvos ralio sprinto čempionato 5-ojo etapo dalyviai. Beje, „Saulės“ ralis rengiamas 7-ą kartą, tad septintukų birželio viduryje Šiauliuose ir šio miesto apylinkėse bus dar daugiau.

Tradicinis „Saulės“ ralis žymi savotišką lenktynininkų sezono pusiaukelę. Po žiemos varžybų Utenos apylinkėse ir Latvijos „Sarmos“ ralyje, sportininkai gegužės pabaigoje dalyvavo „Vilniaus“ ralyje.

Iki sezono finišo lieka „300 ežerų“ lenktynės rugpjūčio 9-10 dienomis, po to sportininkai bus pakviesti į netoli Kauno vyksiantį ralį rugpjūčio pabaigoje, priešpaskutinis čempionato etapas rugsėjo viduryje vyks Lenkijoje, o šalies ralio čempionai paaiškės Druskininkuose „Classic rally“ lenktynėse spalio pradžioje.

Todėl varžybos Šiaulių apylinkėse bus itin svarbios: taškai reikalingi visiems ekipažams, po šio starto visi sportininkai turės pakankamai laiko pasirengti kitam etapui, todėl „Saulės 777“ ralis bus ypatingai atkaklus.

Paraiškas startuoti lenktynėse jau pateikė per 40 ekipažų, startuosiančių Lietuvos čempionato įskaitoje, dar beveik 30 automobilių dalyvaus ralio sprinto įskaitoje. Tokia dalyvių gausa džiugina organizatorius, aišku, visų pajėgiausių šalies ralio meistrų dalyvavimas – papildomas stimulas ralio aistruoliams atvykti stebėti varžybų. Greičio ruožuose matysime ir ekipažus iš užsienio – Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Suomijos.

Iš viso sportininkai per šeštadienį (šių metų ralio formatas – vienos dienos) turės įveikti 9 įskaitinius žvyro dangos greičio ruožus, jų ilgis – beveik 120 km, o bendras ralio ilgis – beveik 300 km. Šie greičio ruožai drieksis Kelmės apylinkėse, nemažai jų sportininkams bus pažįstami iš ankstesnių metų „Saulės“ ralių, tačiau organziatoriai tvirtina, kad įdomios konfigūracijos greičio ruožų šiame regione tikrai galima rasti vis naujų. Todėl sportininkams vertės peržiūrėti ankstesnių metų stenogramas bei išmėginti naujas techniško vairavimo reikalaujančias atkarpas.

„Ralis tikrai bus įdomus. Parinkome trasas, kurios turėtų patikti visiems vairuotojams. Manau, kad ir kelio danga nekels rūpesčių sportininkams, o tikslumo ir sklandaus ekipažo darbo reikalaujantys greičio ruožai padovanos daug gerų emocijų. Bet lengva tikrai nebus“, - sako „Sliko“ vadovas Ričardas Abelkis.

Beje, visus greičio ruožus žiūrovai galės stebėti nemokamai. O gausiausios žiūrovų minios laukiama Šiauliuose: prie prekybos ir laisvalaikio centro „Tilžė“, kur numatytas ralio finišas, šeštadienio vakarą, nuo 18.00 val., vyks parodomasis 1,8 km ilgio asfaltinis greičio ruožas. Šis lenktynių elementas bus neįskaitinis, tačiau tokios varžybos visuomet pritraukia itin daug žiūrovų, o ir sportininkams norisi pademonstruoti viską, ką jie ir jų technika sugeba. Todėl manoma, kad ralio atomazgą stebės didelė aistruolių minia.

Be to, kaip ir pernai, Šiauliuose bus surengtas ralis vaikams „Saulytė“. Tokiose varžybose pernai jaunieji vairuotojai ir vairuotojos varžėsi elektromobiliais – azarto „Saulytės“ dalyviams tikrai nestigo. Ši graži tradicija, kurią palaikė generalinis ralio rėmėjas asociacija „Jupoja“, bus tęsiama ir šiemet. Kaip ir nuotaikingas varžybų finišas, kuris papildys Šiaulių miesto gimtadienio linksmybių programą – šventiniame koncerte lenktynininkus bei miestelėnus linksmins maestro Stasys Povilaitis.

Beje, ralio organizatoriai kviečia visus vairuotojus, kurių automobilių valstybiniame numeryje yra skaičiai 777, atvykti į ralio uždarymo šventę – Šiaulių miesto 777 metų sukakties proga visi tokių automobilių vairuotojai gaus specialius pažymėjimus, o efektinga fotosesija bus įrašyta ne tik į „Saulės“ ralio, bet ir į miesto istoriją.

2012 m. „Saulės“ ralį laimėjo „Škoda Fabia WRC“ važiavęs Sauliaus Girdausko ir ukrainiečio Adriano Aftanazivo ekipažas. Pernai antri finišavo Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitkevičius („Mitsubishi Lancer EVO X“), trečioji vieta atiteko Roko ir Ingos Lipeikių duetui („Mitsubishi Lancer EVO VIII“).

2009, 2010 ir 2011 m. ralio nugalėtojais buvo tapę Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas.

2008 m. greičiausiai „Saulės“ ralio distanciją įveikė Saulius Girdauskas ir Paulius Urbonas, o 2007-aisiais, kai vyko pirmasis „Saulės“ ralis, nugalėjo Deivido Jociaus ir Kąstyčio Torrau ekipažas.

Po tragiškos nelaimės Vilniaus ralyje, kai „nulinukų“ ekipažas mirtinai sužalojo vieną varžybų žiūrovę, „Saulės 777“ ralio organizatoriai žada skirti ypatingą dėmesį varžybų saugumui. Be abejo, visiems aistruoliams, kurie atvyks stebėti lenktynių į efektingų vaizdų padovanosiančias trasas, dar sykį primenama apie asmeninį saugumo ir atsakomybės jausmą, tačiau dar daugiau dėmesio bus skirta išorinei renginio saugai. Norisi tikėti, kad Šiaulių 777-ajam gimtadieniui skirtas ralis taps puikia švente ne tik lenktynininkams, automobilių sporto gerbėjams, bet ir Saulės miestui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)