„Sportininkai varžosi keliuose etapuose, kurių kiekvienas turi tam tikrus nustatytus reikalavimus. Tačiau teisėjai stebi ne tik tai, kad šių reikalavimų būtų laikomasi, pavyzdžiui, būtų atliekamas tam tikras kiekis šuolių per nustatytą laiką, bet ir vertina atliekamų triukų stilių, tipą, atlikimo manierą, choreografiją ir, svarbiausia, kaip į vieną ar kitą triuką reaguoja arenoje susirinkę žiūrovai“, – aiškina čempionato etapą Kaune organizuojančios Lietuvos motociklų federacijos prezidentas Virginijus Visockis.

Emocingiausia „Night of the Jumps“ dalis – motokroso meistrų laisvosios programos, kur jie demonstruoja sudėtingus, bet savo mėgstamiausius akrobatinius numerius. Pastarųjų vertinimas apie 30 proc. remiasi emocijomis ir įspūdžiu, todėl čia lemiamą vaidmenį ir įtaką teisėjams daro susirinkę žiūrovai.

Pasak V. Visockio, atsižvelgiant į parduotų bilietų skaičių, šeštadienį „Žalgirio“ arenoje žiūrovų emocijos kels milžinišką garso bangą, kuri ne tik padės teisėjams nuspręsti, kuris triukas geriausias, bet ir pavojingiems šuoliams paskatins sportininkus.

Specialiai laisvojo stiliaus motokroso varžyboms paruošti motociklai, kurių kaina prasideda nuo 50 tūkst. litų, prieš pavojingus šuolius įsibėgėja iki maždaug 65 km/h. Tuomet užvažiuoja ant 2,6 metrų aukščio plieninės rampos, kuri sportininko ir motociklo tandemą iškelia į kažkur 8–9 metrų, o kartais net 10 metrų aukštį, kuriame ir atliekami sudėtingi triukai, beje, sportininkui dažnai nelaikant plieninio žirgo savo rankomis. Galiausiai motociklas nusileidžia už 20–30 metrų.

Pasak pačių sportininkų, laisvojo stiliaus motokrosas – tai jų gyvenimo stilius. Tiesą sakant, pats pavojingiausias. „Laisvojo stiliaus motokrosas – tai ekstremalus sportas ir kvapą gniaužianti pramoga. Jis priklauso nuo sportininko charakterio, individualių savybių ir troškimo peržengti savo galimybių ribas, pasitelkiant neįtikėtinus akrobatinio skraidymo manevrus“, – sako „Night of the Jumps“ serijos organizatorius Marko Manthey.

Nors laisvojo stiliaus motokroso žiūrovui naujokui kiekvienas numeris atima kvapą ir gali būti sunku įžvelgti skirtumus tarp atskirų triukų, kiekvienas jų, atsižvelgiant į tam tikrus požymius, kūno padėtį, sportininko manevrus, yra priskiriamas tam tikrai kategorijai.
Bilietus į Kauno „Žalgirio“ arenoje kovo 2 d. vyksiantį Pasaulio laisvojo stiliaus motokroso čempionato etapą platina „Tiketa“. Nors oficiali renginio pradžia – 19 val., renginio organizatoriai kviečia į areną atvykti anksčiau (nuo 17 val.) ir specialiai įrengtoje stovykloje pabendrauti su čempionate dalyvaujančiais geriausiais laisvojo stiliaus motokroso meistrais.

Pasaulio laisvojo stiliaus motokroso čempionatas pradėtas organizuoti dar 2001 metais. 2013-ųjų čempionatą sudarys net 16 etapų, kurie bus surengti trijuose kontinentuose: Europoje, Pietų Amerikoje ir Azijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją