2012 metų Europos kartingo čempionas, kuriam Lietuvos žurnalistų autoklubas šių metų pabaigoje skyrė prestižinį „Metų vairo“ apdovanojimą.

Šis prizas kasmet įteikiamas daugiausia svarių pergalių pasiekusiam Lietuvos automobilių sporto atstovui. O kad S. Juodviršis jau perrašė (ir toliau perrašinėja) 50-metį neseniai minėjusio kartingo Lietuvoje istoriją - tai faktas.

Kūno kultūros ir sporto departamente pagerbiant ryškiausias pergales šiemet iškovojusius sportininku S. Juodviršis irgi neliko nepastebėtas. „RKV Racing“ komandos garbę Lietuvoje ginančio ir „Energy Corse“ ekipos aprangą tarptautinėse varžybose vilkinčio lietuvio vardas irgi buvo minimas - Simui įteiktas auksinis medalis už sporto pergales.

„Smagu, tikrai smagu, kad ir kartingas pagaliau sulaukia atitinkamo dėmesio. Mūsų sporto šaka daugelyje pasaulio šalių yra ypatingai populiari. Patyrę lenktynininkai ir automobilių sporto mėgėjai vienbalsiai pripažįsta, kad būtent kartingas yra didžiojo automobilių sporto pradžia. O tai, kad kartingo varžybose karjerą pradeda jaunimas, kuris vėliau pereiną į ralį, "formulę" ar žiedines lenktynes - irgi faktas.

Tačiau tikrai negalima teigti, kad kartingas - tik jaunos kartos sportas. Vyrų, labai greitų ir automobilių sporte milžinišką patirtį turinčių vyrų čia tikrai netrūksta. Ir jaučiu, kad pastaraisiais metais tarp jų užsitarnavau vieno iš lyderių vardą, mane pagrįstai vadina daugelio varžybų favoritu. Juk dėl Europos čempiono titulo kovojo ne viena dešimtis to vardo vertų lenktynininkų. Tai, kad mane „Metų vairo“ titulu įvertino automobilių žurnalistikos vilkai, kad padėkas per metus gavau ir iš šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės, ir sporto departamento vadovų - visa tai maloniai džiugina“, - teigia lenktynininkas.

Kartingas, kaip ir bet kuri automobilių sporto šaka, brangus malonumas. Todėl sportininkui malonu, kad šalia diplomų ir padėkų su pirmųjų šalies asmenų parašais, pergalės įvertintos ir finansiškai: Kūno kultūros departamentas skyrė 4000 litų premiją, Lietuvos kartingo federacija skyrė 2000 litų startiniams mokesčiams varžybose užsienyje apmokėti.

Nors išlaidos, siekiant svariausių sezono pergalių, žymiai didesnės. S. Juodviršis šiemet be pelnyto Europos čempiono titulo, užėmė 11-ą vietą CIK FIA pasaulio čempionate. Savotiška nesėkme vadintas planetos pirmenybes (pats sportininkas pripažino, kad jo ambicijos ir siekiai buvo aukštesni) turbūt padėjo pamiršti WSK EURO serijos nugalėtojo titulas - lietuvis buvo nepralenkiamas 5 etapų varžybose.

„Metų panevėžiečio“ titului nominuotas kartingo meistras užėmė 2-ą vietą Vokietijos čempionate. Italijoje, kur kartingas populiarumu galėti lygintis su krepšinio pozicijomis Lietuvoje, Simas liko per žingsnį nuo garbės pakylos „Trofeo Dello Industrie“ lenktynėse - užima 4-a vieta. O metai buvo baigti JAV: Las Vegase vykusiose „Skusa Super Nationals“ lenktynėse lietuvis buvo greičiausias S1 klasėje.

Visi šie titulai pasiekti kantriu darbu. O metų pabaiga - malonių apdovanojimų laikas. Italijoje S. Juodviršiui buvo įteikti WSK serijos nugalėtojo trofėjai, o šią išvyką jis suderino ir su darbu - Italijoje vienas garsiausių Lietuvos kartingo meistrų treniravo „RKV Racing“ komandos jaunuosius sportininkus.

Sausio 18 dieną sportininkas dalyvaus CIK FIA apdovanojimų ceremonijoje, lietuvio pavardė bus įrašyta CIK FIA knygoje apie metų čempionus. Ir norisi tikėti, kad tai bus tikrai ne paskutinis įrašas.

Kokie bus 2013 metai? Pats S. Juodviršis pripažįsta, kad norėtų iškovoti tuos titulus, kurie šiemet liko neįgyvendinta svajone - pirmiausia norisi parsivežti pasaulio čempiono medalį. Tai yra realu, tačiau vien talento neužtenka: reikalinga nepriekaištingai veikianti technika, stabilus finansinis palaikymas, kasdienės treniruotės ir daug rimtų varžybų. Tik atkaklioje kovoje dėl šimtųjų ir tūkstantųjų sekundės dalių su dešimtimis varžovų galima įrodyti, kad tu esi vertas aukščiausio garbės pakylos laiptelio.

„Metai tikrai buvo geri. Tačiau nenoriu sustoti. Siekiau ir sieksiu naujų pergalių. Ir tikiuosi, kad Fortūna nuo manęs nenusigręš“, - sakė sportininkas.

O kad talentingas lenktynininkas jau dabar yra ryški asmenybė, traukianti dėmesį, liudija ir atsiradę pasiūlymai. S. Juodviršis laukiamas daugelyje komandų, pavyzdžiui, „Omnitel 1000 km“ lenktynėse, o „Juta Racing“ komanda kviečia 2013 metais jungtis prie jų „Porsche“ taurės lenktynių serijoje.

Bet kur pasuks Lietuvos kartingo lyderio keliai, dar nežinia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)