Ralis kartu yra ir Lietuvos automobilininkų sąjungos rengiamo ralio „LAS taurė 2012“ trečiojo etapo varžybos. Šiemetinio ralio dalyviams, besivaržantiems dėl Prezidentės taurės, teko įveikti asfalto ir žvyro keliais besitęsiantį 1060,8 km maršrutą su 21 papildomų rungčių ruožu, kurių bendras ilgis - 172,9 km.

Prie varžybų finišo linijos iš visų daugiau nei 120 ralyje dalyvavusių sportininkų iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Rusijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Izraelio ir Jungtinių Amerikos Valstijų labiausiai švytėjo Tomo Ramanausko ir Vytauto Kazeliūno veidai.

Ralio bendrosios įskaitos nugalėtojų ekipažui, kuris specialių rungčių ruožuose užtruko 1 val. 17 min. 4 sek., įteiktas pagrindinis šių lenktynių trofėjus.

Ją įteikęs prezidentės vyresnysis patarėjas Valdas Jacynas šiltai pasveikino jubiliejinio, 20-ojo ralio „Aplink Lietuvą“ nugalėtojus ir perskaitė prezidentės sveikinimus ralio dalyviams ir jo organizatoriams.

Absoliutūs nugalėtojai T. Ramanauskas su V. Kazeliūnu iš S. Daukanto aikštės išsivežė ir Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės taurę, kuri jiems atiteko už laimėtas sudėtingiausias greičio rungtis Šakiuose ir Jurbarke, kurias šis tandemas, vairuodamas „Subaru Impreza“ automobilį, įveikė greičiausiai, per 5 min. 16,1 sek.

Šis ekipažas laimėjo ir LAS taurės III etapo varžybas bei SG AWD įskaitą.

„Pagaliau išmušė jų triumfo valanda, - sakė LAS prezidentas Rimvydas Anusauskas. – Šie sportininkai, kaip ir daugelis kitų mūsų tautiečių, duonos kąsnį pelnosi Anglijoje, tačiau atvyksta į kiekvieno LAS taurės etapo varžybas. Jie yra tapę įvairių varžybų nugalėtojais ir prizininkais, tačiau ši pergalė – skambiausia. Tai savotiškas atpildas už fanatišką Tomo ir Vytauto pasišventimą automobilių sportui.“

Bendrosios įskaitos antrosios vietos laimėtojais tapo dar vienas sporto mėgėjams gerai žinomas kauniečių Alfredo Štaro ir Evaldo Bagdono ekipažas, vairavęs „Volkswagen Golf“ automobilį ir nugalėtojams trijų dienų batalijose pralaimėjęs tik 15,6 sek. Antrieji prizininkai džiaugėsi LASF taure, kurią jiems S. Daukanto aikštėje įteikė LASF generalinė sekretorė Rasa Jakienė.

Aukštą trečiąją vietą užėmė vienas jaunesnių ekipažų – žinomo ralio meistro Zeniaus Balčiūno sūnus Karolis ir Simonas Bieliauskas, vairavę irgi „Volkswagen Golf“. Tretieji prizininkai, nuo nugalėtojų atsilikę 22,1 sek., išsivežė LAS taurę, kuria sportininkus apdovanojo R. Anusauskas ir LAS direktorius Kęstutis Kęstenis.

Sporto meistrų ir sporto teisėjų veteranų įskaitą laimėjo trofėjinį, tačiau blizgantį kaip naujas VAZ 21011 vairavę Stanislovas Aukštkalnis ir Levonas Vitkus.

Laimėtojams Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio taurę įteikęs viceministras Rimvydas Vaštakas akcentavo, jog gerai organizuotas ralis – ne tik nuožmi, bekompromisinė kova dėl greitų sekundžių, bet ir vaizdi saugaus eismo pamoka, skatinti varžytis saugiai, tam tinkamose, gerai įrengtose ir specialistų prižiūrimose trasose.

Susirinkusiųjų į S. Daukanto aikštę bene šilčiausiai buvo sutikti sportininkai su negalia, raliuose „Aplink Lietuvą“ besivaržantys nuo pat jų atkūrimo 1996 metais, ir šios įskaitos nugalėtojai Gintaras Šalkauskas su Tadu Zdanevičiumi, vairavę „Audi A6“ automobilį. Nugalėtojams įteikta Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko taurė.

Beje, dar gerokai prieš šiemetinio ralio pradžią daugkartinis tokių varžybų dalyvis bei šios klasės nugalėtojas, VšĮ neįgaliųjų ugdymo ir lavinimo centro „Tu gali“ direktorius G. Šalkauskas kartu rėmėju bei verslo partneriu, UAB „Bod Group“ vadovu Vidmantu Janulevičiumi pažadėjo įskaitos nugalėtojams padovanoti naudotą, raliuose „Aplink Lietuvą“ išbandytą trečios kartos „Volkswagen Golf“ automobilį su rankiniu valdymu.

Nei Gintaras, nei Tadas, žinoma, neprognozavo, kad pagrindinis prizas gali atitekti jiems patiems. Tačiau buvo surastas saliamoniškas, karštais plojimais sutiktas sprendimas. Žadėtąjį nugalėtojams dovanoti trečios kartos „VW Golf“ automobilį G. Šalkauskas kartu su V. Janulevičiumi nusprendė skirti netoli Salako avariją patyrusiems ir savąjį „Ford Focus“ apgadinusiems šios įskaitos sportininkams Vaidui Kuliauskui ir Ryčiui Dukliui.

Kūno kultūros ir sporto departamento taure apdovanotas geriausių rezultatų pasiekęs užsieniečių ekipažas. Šis trofėjus atiteko iš Hamburgo (Vokietija) atvykusiems Michailui Ivanovui ir Michailui Titovui.

Praeityje garsus buvusios Tarybų Sąjungos lenktynininkas Aleksandras Chaimskis, dabar gyvenantis JAV, išsivežė iš tolimiausios šalies atvykusiam lenktynininkui skirtą prizą. Beje, A. Chaimskis kartu su vienu tituluočiausių Lietuvos lenktynininkų Eugenijumi Tumalevičiumi vairavo „Porsche 993“ automobilį, susilaukusį išskirtinio žiūrovų dėmesio.

S. Daukanto aikštėje pagerbti ir vyriausi bei jauniausi šių lenktynių dalyviai.

144 metai – toks solidus 77-erių Algirdo Rymonio ir 67-erių Sauliaus Praninsko kartu sudėjus amžius – ne kliūtis varžytis lietuviškojo ralio maratone. Šįkart vyriausias amžiumi lenktynininkų tandemas džiaugėsi Kastyčio ir Arvydo Girdauskų atminimo taure, o prieš dvejus metus jam yra pavykę laimėti ir Prezidentės taurę.

2001 m. gegužės 28 dieną gimęs Mantas Stankevičius – jauniausias ralio dalyvis. Jam savo taurę įteikė tituluočiausias šalies automobilių sportininkas, LAK garbės prezidentas Stasys Brundza.

Mantas visą ralio „Aplink Lietuvą“ trasą šturmano kėdėje įveikė kartu su savo seneliu Gintautu Čiutele.

Laikydamas savo rankose pirmąjį tokį trofėjų Mantas buvo pasiryžęs tęsti garsių šalies lenktynininkų Čiutelių dinastijos tradicijas.

Dar daugiau prizų – rajonų, kurių teritorijomis driekėsi specialiųjų rungčių ruožai, merų taurės, atskirų rėmėjų ir ralio organizatorių prizų išdalyta renginio baigiamajame vakare, vėlų sekmadienio vakarą vainikavusiame ralį „Aplink Lietuvą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)