Seniausias ralis Lietuvoje

Ralių „Aplink Lietuvą“ dalyviai varžosi ne tik dėl garbingiausio trofėjaus. Šie raliai yra seniausios automobilių sporto varžybos Lietuvoje. Todėl neatsitiktinai Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) oficialia automobilių sporto pradžia šalyje laiko 1931-ų liepos 24-ą pirmą kartą surengtą ralį „Aplink Lietuvą“, kai 14 automobilių ir 11 motociklų kolona pradėjo 1043 kilometrų maratoną aplink Lietuvą. Pirmo ralio dalyviams pagrindinį prizą įsteigė Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona.

Nors jau pernai pažymėtas garbingas ralių „Aplink Lietuvą“ 80-metis, tačiau šiemet vyksiantis ralis bus tik dvidešimtas jų istorijoje. Planuota ralius „Aplink Lietuvą” rengti kasmet, tačiau prieškario metais surengti tik trys raliai (1931, 1932 ir 1937 metais). Dar vienas ralis „Aplink Lietuvą” vyko 1938 metais, tačiau jo nugalėtojui M. Salevskiui Prezidento taurė nebuvo įteikta.

Vėliau dėl visiems suprantamų priežasčių garsieji raliai Prezidento taurei laimėti buvo pamiršti.

Didžiulį susidomėjimą kėlęs renginys regis jau buvo nugrimzdęs į nebūtį, tačiau kartu su šalies nepriklausomybės atkūrimu veiklą atkūrusio LAK pastangomis, lygiai po 65-erių metų, prabėgusių nuo pirmojo, vėl buvo atgaivintas ir prestižinis ralis „Aplink Lietuvą“ Lietuvos Prezidento taurei laimėti. Ralio atgaivinimo idėją labai entuziastingai palaikė šalies Prezidentas Algirdas Brazauskas, daug sumanumo parodė ne tik jo rengėjas – LAK, bet ir LASF, automobilių bei motociklų sporto veteranai, visuomeninės organizacijos.

Vėliau šalies diplomatai ir kitos tarptautinės organizacijos nuoširdžiai padėjo ir atstatant LAK narystę Tarptautinėje automobilių federacijoje (FIA), į kurią LAK buvo priimtas 1929 metais.

1996-ais pirmą kartą šiame ralyje kartu su sportininkais profesionalais bei mėgėjais startavo ir žmonės su negalia. Tai buvo neregėtas ir kitose šalyse negirdėtas įvykis.

Nuo 1996-ų raliai „Aplink Lietuvą“ Prezidento taurei laimėti vyksta kasmet. Puoselėdami gražias, dar prieškarinėje Lietuvoje užsimezgusias tradicijas ir dabar ralio dalyviai varžybų maratoną tradiciškai pradeda Kauno širdimi vadinamoje Rotušės aikštėje, o nuolatiniu ralių finišu tapo sostinės S. Daukanto aikštė priešais Prezidentūrą.

1060 km – per tris dienas

Lenktynių organizatoriai tris dienas truksiančio ralio dalyviams pasiūlė kone identišką 1931 metais vykusio pirmo ralio maršrutą KaunasZarasaiRokiškisBiržaiŠiauliaiTelšiaiKlaipėdaTauragėJurbarkasMarijampolėAlytus – Kaunas.

Išlyga tik viena - tarptautinio automobilių ralio „Aplink Lietuvą 2012“, kuris kartu yra ir Lietuvos automobilininkų sąjungos ralio „LAS taurė 2012“ III etapo varžybos, dalyviams maršrutą teks įveikti atvirkštine tvarka. Tad iš Kauno jie pasuks Alytaus link, o finišuos ne Kaune, o Vilniuje rugpjūčio 26 d. 17 val. prie Prezidentūros.

Šiemetinio ralio dalyvių laukia asfalto ir žvyro keliais besitęsiantis 1060,8 km maršrutas su 21 papildomų rungčių ruožu, kurių bendras ilgis 172,9 km ir kurį jiems teks įveikti per 3 dienas. Varžybos vyks septyniolikos miestų ir rajonų teritorijose, kur greituminius ruožus pakeitė tikslaus pravažiavimo ir laiko normų rungtys.

Pasak varžybų vadovo Gražvydo Smetonio, toks lenktynių formatas nepriklausomai nuo automobilių galingumo ir kitų techninių charakteristikų suteikia galimybę visiems be išimties dalyviams kovoti dėl pagrindinio prizo ir aukštų vietų bendroje įskaitoje bei klasėse, kai rezultatus pagrinde lems ekipažo gebėjimai ir įgūdžiai tiksliai įveikti sportinių rungčių programą.

Laukia žiūrovų

Nors ralio atidarymo ceremonija rengiama šeštadienį, rugpjūčio 25 d., 10 val. Kauno Rotušės aikštėje, tačiau sportininkai lenktynių prologo varžybose startuos jau penktadienį, rugpjūčio 24 d., 14 val., o finišuos vakare Kaune šalia „Auto ABC“.

Iš arčiau pažvelgti į margaspalvę ralio dalyvių koloną automobilių sporto gerbėjai turės keletą progų specialiai žiūrovams surengtuose etapuose, vyksiančiuose miestų aikštėse, hipodromuose, slalomo aikštelėse. Pirmoji tokia proga laukia Alytuje, kur Vytauto-Margio gatvėse rugpjūčio 24-ąją nuo 15 iki 17 val. jie stebės tikslaus pravažiavimo rungtį.

Tos pačios dienos vakarą, nuo 18 iki 21 val. ralio dalyviai kausis slalomo trasoje Kaune, šalia „Auto ABC“.

Šakiečiai ir apylinkių gyventojai be abejo rinksis Pavilkijo kroso trasą, kurioje ralio „Aplink Lietuvą“ dalyviai varžytuves pradės šeštadienį, rugpjūčio 25 d. nuo 11.10 val.

Tauragiškiai irgi galės stebėti slalomo varžybas, tos pačios dienos popietę, nuo 13.40 iki 15.40 val. vyksiančias šalia „Gralio“ autoserviso, Dariaus ir Girėno gatvėje.

O plungiškiai pirmųjų ralio ekipažų sulauks šeštadienį 15.55 val., kai jie startuos garsiojoje „Žemaitijos“ kroso trasoje šalia Plungės. Varžybos ir čia vyks irgi maždaug dvi valandas.

Šeštadienio batalijas ralio „Aplink Lietuvą“ dalyviai baigs slalomo varžybomis Telšiuose prie Mažeikių gatvėje įsikūrusios naftos bazės, kur pirmasis automobilis startuos 16.30 val., ir Šiaulių miesto kartodrome. Jame pirmasis ekipažas pradės kovas 18 val.

Sekmadienį, rugpjūčio 26-ą, baigiamosios dienos lenktynės prasidės slalomo varžybomis Rokiškio centrinėje aikštėje, kurios čia startuos jau 7 val. ryto.

Iš Rokiškio per Antanašę, Stelmužę, Zarasus, Salaką, Kazitiškį ralio dalyviai skinsis kelią Vilniaus link, kur prie „Litexpo“ parodų centro jų laukia techninis finišas.

Įskaitos nugalėtojams – automobilis

Ralio „Aplink Lietuvą 2012“ dalyviai varžysis net keliose įskaitose. Bendrojoje įskaitoje, kurios nugalėtojams atiteks Prezidentės taurė, dalyvauja visi ralio dalyviai.

Šiemet itin didelį dėmesį kelia sportininkų su negalia įskaita. Mat daugkartinis šio ralio dalyvis bei šios klasės nugalėtojas Gintaras Šalkauskas kartu su Vidmantu Janulevičiumi pažadėjo įskaitos nugalėtojams padovanoti trečios kartos „Volkswagen Golf“ automobilį su rankiniu valdymu.

Finišas – Vilniuje

Sekmadienį, rugpjūčio 26 d. 17.00 val. Vilniuje, iškilmingame ralio finiše sostinės S. Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros greičiausieji lenktynininkai bus apdovanoti garbingiausiuoju šių varžybų trofėjumi - Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės taure.

Čia bus pagerbti ir kitų įskaitų laimėtojai. Susisiekimo ministro taurė atiteks sporto meistrų ir sporto teisėjų veteranų įskaitos nugalėtojams, Krašto apsaugos ministrės taure bus apdovanotas greičiausias visureigių įskaitos ekipažas, o Socialinės apsaugos ir darbo ministro taure – sportininkų su negalia įskaitos nugalėtojai.

Geriausių rezultatų pasiekęs užsieniečių ekipažas džiaugsis Kūno kultūros ir sporto departamento taure. Vyriausiajam pagal amžių (vairuotojo ir šturmano kartu sudėjus) sporto meistrų-veteranų ekipažui bus įteikta Kastyčio bei Arvydo Girdauskų atminimo taurė, o LAK taurė - jauniausiajam lenktynių dalyviui.

Dar daugiau taurių ir specialiųjų prizų bus išdalyta ralio baigiamajame vakare, kuris 19 val. rengiamas „Litexpo“ rūmuose.

Dėmesys saugumui

Ralio „Aplink Lietuvą 2012” organizatoriai itin rūpinasi sportininkų, varžybų dalyvių, renginį aptarnaujančių žmonių ir žiūrovų saugumu. Tačiau net didžiausios organizatorių pastangos gali neduoti trokštamų rezultatų, jei patys neparodysime daugiau sąmoningumo ir nesudrausminsime šalia savęs besielgiančio netinkamai.

Ralio rengėjas – Lietuvos automobilių klubas - kartu su renginio organizacinio komiteto pirmininku, Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku, rėmėjais, rajonų bei savivaldybių, kurių teritorijomis driekiasi ralio „Aplink Lietuvą 2012” rungtys, administracijos atstovais kviesdamas sportininkus ir žiūrovus į ralio trasas, linki visiems jo dalyviams saugių kilometrų ir kuo geriausios sėkmės, o žiūrovams – daug malonių akimirkų.

Tačiau kartu ir primena, jog automobilių sportas – ne tik žavus, užkrečiantis reginys, bet ir pavojingas. Todėl linkėdami gražaus, turiningo ralio, prašo visų būti atidiems, besąlygiškai paklusti teisėjų ir kitų tvarkdarių reikalavimams, kad mūsų bendros šventės neaptemdytų nelaimingų atsitikimų kartėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)