Ketvirtadienį, liepos 19-ą, nuo 13.30 val. Mini žiedo dalyviams rengiamos treniruotės, o nuo 14.45 val. sportininkai kovos kvalifikacinėse varžybose.

„Džiaugiamės, kad vienos jauniausių, tačiau bene sparčiausiai išsikovojusios populiarumą šalyje Mini žiedo automobilių lenktynės rado vietos ir po jau antrą dešimtmetį be pertraukų rengiamų „Omnitel 1000 km lenktynių“ sparnu, - sako vienas jų organizatorių Remigijus Venys, kurio drauge su Gintautu Firantu ir dar kelių bendraminčių pastangomis prieš ketverius metus Lietuvoje startavo Mini žiedo serija. – Tai bus kartu ir nauja, kur kas atsakingesnė pakopa nuolatiniams mūsų varžybų dalyviams, Palangoje neabejotinai sulauksiantiems ir didesnio žiūrovų dėmesio bei palaikymo. Kartu tai – ir gerokai atsakingesnis egzaminas“.

Palangoje Mini žiedo gerbėjai varžysis pirmą kartą, o iki šiol nuo pat 2009-ųjų balandžio, kai startavo Mini žiedo pirmenybės, pakaitomis jos buvo rengiamos Kazlų Rūdos aerodrome ir Kačerginės „Nemuno žiede“. Iš pradžių Mini žiedo lenktynių rengėjai sulaukė 25 dalyvių atsako, o vėliau kiekviename etape startuoja maždaug po 50 lenktynininkų. Maždaug tiek jų varžysis ir Palangoje, kur vyks jau ketvirtojo šių metų pirmenybių etapo varžybos.

Kiekviename etape rengiamos dvejos lenktynės. Pirmose sportininkai privalo įveikti tik 6 ratų, o antrose - 8 ratų distanciją. Antrų lenktynių startinė tvarka rikiuojama pagal pirmo važiavimo finišą, tačiau atvirkštine eile, kai finišavęs paskutinis startuoja iš pirmos pozicijos, priešpaskutinis – iš antros ir t.t.

Vienas iš įdomesnių lenktynių elementų, „pasiskolintas“ iš ralio kroso varžybų, vadinamasis „Joker“ ratas. Tai ilgesnė papildoma trasos distancija, kurią kiekvienas dalyvis turi įveikti vieną kartą kiekvieno važiavimo metu.

Tad sportininkas, atsižvelgdamas į varžybų aplinkybes ir kitų dalyvių veiksmus, turi strategiškai numatyti kuriame rate tai įmanoma padaryti su menkiausiais nuostoliais.

„Joker“ ratas naudojamas ir kaip bauda už sportininkų pražangas lenktynių metu.

Mini žiedo dalyviai varžosi keturiose klasėse, kurios sudaromos atsižvelgiant į variklio darbo tūrį arba pavaros tipą.

A2000 klasė – tai sportiniai automobiliai, kurių variklio darbo tūris ne daugiau 2000 cm3, A3000 - iki 3000 cm3, RWD - maksimalus variklio darbinis tūris – 2800 cm3 (šiose klasėse galima varžytis tik su „BF Goodrich“ tipo padangomis) ir Open klasė, kurioje ne atsižvelgiama nei į variklio darbo tūrį, nei į padangas.

A2000 klasėje dominuoja „Honda Civic“ ir „Honda CRX“ bei vienas kitas „Volkswagen Golf“, „Opel Astra“ ar „Renault Clio“, o A3000 – BMW, keli „Honda Integra“ ar didesnio galingumo Volkswagen Golf“.

RWD klasę galima drąsiai vadinti BMW vardu, o Open klasėje didžiausias automobilių margumynas.

„Nors Mini žiedo projektas orientuotas į pradedančiuosius lenktynininkus, tačiau džiaugiamės, kad mūsų rengiamas trumpas, labai dinamiškas lenktynes pamėgo ir keli jau ne vieną garbingą titulą iškovoję sportininkai, - pasakoja viena šių lenktynių rengėjų Justina Bezarienė. - Tai sporto meistrai, daugkartiniai ne tik žiedinių lenktynių, bet ir ralio čempionai Ramūnas Čapkauskas, Dovilas Čiutelė, Audrius Makarskas, Evaldas Ugenskas ir kiti“.

Tačiau Mini žiedo rengėjus bene labiausia džiugina šios serijos varžybose atsiskleidę jauni talentai, kuriems mini trasos tampa jau per ankštos. Antai pernai prizinę antrąją vietą savo klasėje iškovojęs penkiolikmetis Ignas Brusokas šiemet „Eletrobig-Žaibelis“ komandos sudėtyje debiutuoja ir 1000 kilometrų lenktynėse.

Jo bendraamžis, daugkartinis šalies kartingo čempionas Airidas Šiaurys, pernai sėkmingai pasirodęs „Formula BMW Talent Cup“ serijos varžybose, šiemet neturi sau lygių A2000 klasėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)