Dėkojo auksarankiams mechanikams

Avariją, kurią pats V. Švedas vadina viena rimčiausių karjeroje, 29-erių lenktynininko ir šturmano Žilvino Sakalausko ekipažas patyrė praėjusį savaitgalį Vilniaus apylinkėse vykusiose ralio sprinto „OMP taurės“ varžybose.

Proga prieš „Halls Winter Rally“ prisiminti vairavimo ant sniego įgūdžius pasinaudojęs V. Švedas posūkyje nesuvaldė savo „Mitsubishi Lancer Evolution X“ automobilio, kuris išlėkė iš kelio ir vertėsi ant stogo.

„Vienu metu turėjau daryti daug dalykų: ne tik vairuoti, ne tik klausytis šturmano, bet ir analizuoti kelio dangos ypatumus. Trumpam praradau koncentraciją ir padariau klaidą: neišgirdau šturmano įspėjimo apie dar vieną posūkį po tramplino. Nebebuvo kur dėtis: reikėjo ištiesinti vairą ir važiuoti nuo kelio. Tada paaiškėjo, kad bėda viena nevaikšto. Atrodė, kad nuvažiuosime į lygų lauką, bet ratas kliudė užsnigtą akmenį, ir vertėmės ant stogo“, – DELFI pasakojo V. Švedas.

Nors lenktynininkai nenukentėjo, nepavykusi treniruotė jiems kainavo brangiai: sportinis automobilis, į kurį šalies čempionai persėdo praėjusiais metais, atrodė tarsi užvažiavęs ant minos. V. Švedas neslėpė iš karto atsisveikinęs su viltimi startuoti žiemos ralyje, bet, praėjus pirmam kartėliui, nusprendė detaliai patikrinti automobilio būklę.

„Reali padėtis nebuvo tokia jau bloga: saugos lankai neįlinko, kėbulo geometrija liko nepažeista. Vis dėlto kelias pirmas dienas nežinojome, ar spėsime laiku suremontuoti automobilį. Bet mano nuostabūs mechanikai puikiai padirbėjo, atsirado žmonių, padėjusių ir morališkai, ir finansiškai. Smagu, kad galėsiu dalyvauti žiemos ralyje, nes čempiono statusas mane įpareigoja“, – sakė V. Švedas.

Latvių nesiruošia lengvai paleisti

Nors automobilį baigiama remontuoti, avarija sujaukė V. Švedo pasiruošimo žiemos raliui planus. Pasak kauniečio, lenktynininkams Lietuvoje trūksta varžybų žiemos trasose patirties, todėl kiekvienas treniruotėse įveiktas kilometras būna aukso vertės.

Be to, V. Švedo ir Ž. Sakalausko ekipažas „Halls Winter Rally“ pradės pirmasis ir bent dalį distancijos turės „valyti“ trasą. Vis dėlto V. Švedas neprarado vilties mesti iššūkį svečiams iš Latvijos, kurie prieš metus Utenos apylinkėse išsidalino keturias pirmąsias vietas bendroje įskaitoje.

„Dėl avarijos pasiruošimo žiemos raliui man tikrai trūks. Šiaip ar taip, džiaugiuosi, kad būsiu starte. Galbūt pradėsiu lenktynes kiek lėčiau, o po to mėginsiu kovoti dėl aukštų pozicijų. O latvius pranokti tikrai įmanoma – tą ne kartą esu įrodęs ir pačioje Latvijoje”, – kalbėjo lenktynininkas, pernai nebaigęs žiemos ralio dėl techninių problemų.

Jo nuomone, puikias galimybes laimėti šeštadienį turės ir „Škoda Fabia WRC“ automobilį pilotuosiantis Saulius Girdauskas.

„Jeigu technika neges, Saulius turėtų būti tarp lyderių. Jo automobilis yra ženkliai pranašesnis už kitų dalyvių, o ir pats Saulius yra ne iš kelmo spirtas“, – pažymėjo V. Švedas.

Sniego – net per daug

Šeštadienį tradiciniame žiemos ralyje iš viso turėtų startuoti 85 ekipažai, atstovausiantys septynioms valstybėms. Anot lenktynių organizatoriaus Benedikto Vanago, oro sąlygos raliui bus idealios, o pavėluotai į Lietuvą atslinkusi žiema pastarosiomis dienomis varžybų rengėjus lepino netgi pernelyg stipriai.

„Per paskutines kelias dienas Utenos regione prisnigo labai smarkiai. Jau buvome paruošę trasą raliui, o dabar reikės dar kartą padaryti tą patį, taigi, darbo padvigubės.

Be to, nuo ketvirtadienio į Lietuvą ateina šalčiai, kurie ralį pavers dar gražesniu reginiu, nes kuo slidžiau, kuo daugiau yra ledo, tuo greičiau važiuoja automobilis“, – DELFI aiškino Benediktas Vanagas.

Jis pats žiemos ralyje varžysis sėdėdamas prie „Subaru Impreza WRX STI“ automobilio vairo. B. Vanago teigimu, „Halls Winter Rally“ trasa pilotams bus sunkiausia iš Baltijos šalyse vykstančių ralių.

„Lietuva visada garsėja raliais, kuriuose pasiekiamas didžiausias greitis. Tai nebūtinai yra privalumas – „Halls Winter Rally“ bus žymiai lėtesnės ir techniškesnės lenktynės.

Praėjusiais metais lyderio vidutinis greitis šiame ralyje buvo 101 km per valandą, o šiemet siekiame, kad šis skaičius neviršytų 100“, – dėstė B. Vanagas.

„Halls Winter Rally“ rezultatai šiemet bus įtraukti net į keturių čempionatų įskaitas: Lietuvos, Latvijos, Šiaurės Europos zonos bei Baltijos šalių žiemos ralio taurės.

Vytauto Švedo sudaužytas automobilis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją