„Saaremaa“ ralis Estijoje buvo paskutinis, aštuntas, NEZ čempionato etapas. Jis tradiciškai vainikuoja ralio sezono pabaigą, tad sulaukia itin daug dalyvių. Šiemet startavo 144 ekipažai. Kaip visada į aukščiausias pozicijas buvo nusitaikęs V. Švedo ir Ž. Sakalausko ekipažas, kuris „Saaremaa“ ralyje du kartus buvo užėmęs antrą vietą absoliučioje įskaitoje (2005 ir 2008 metais).

Deja, šiemet mūsiškiams iš ralio teko pasitraukti jau pirmą varžybų dieną.

„Ralio nebaigėme dėl pavarų dėžės gedimo. Labai gaila, kad dėžė nesulaukė planinio patikrinimo ir detalių keitimo sezono pabaigoje“, - sakė V. Švedas.

Absoliučioje įskaitoje užtikrintai nugalėjo estai Ottas Tanakas ir Kuldaras Sikkas („Ford Focus RS WRC03“), 2 min. 4,2 sek. aplenkęs naujesniu „Ford Focus RS WRC08“ automobiliu važiavusius tėvynainius Georgą Grossą ir Raigo Molderį.

3 min. 27,4 sek. nuo nugalėtojų atsiliko pergalę N4 klasėje šventę latviai Janis Vorobjovas ir Guntaras Zicanas („Mitsubishi Lancer Evo X“). Būtent pastarasis ekipažas buvo pagrindiniai V. Švedo ir Ž. Sakalausko konkurentai dėl čempionų vardų NEZ 4WD įskaitoje. Mūsiškiams nefinišavus, jiems „Saaremaa“ ralyje tokiu atveju reikėjo užimti ne žemesnę kaip antrą vietą.

2011 metų NEZ čempionais tapę V. Švedas ir Ž. Sakalauskas surinko 58 taškus (pergalės „Saulės“ ir „300 ežerų“ bei antra vieta „Talsi“ raliuose). J. Vorobjovo ir G. Zicanso sąskaitoje – 56 taškai (trečios vietos - „Talsi“, Latvijos ir „Saaremaa“ raliuose). Trečią vietą NEZ 4WD įskaitoje užėmė Ramūno Čapkausko ir Tomo Šipkausko ekipažas – 49,5 taškų (trečios vietos - „Saulės“ ir „300 ežerų“ bei dvyliktos pozicijos – „Talsi“ ir „Saaremaa“ raliuose).

„Šių metų pradžioje nusprendėme dalyvauti trijuose čempionatuose: Lietuvos, Baltijos ir NEZ. Tą nuosekliai ir vykdėme viso sezono metu. Nauja technika – „Mitsubishi Lancer Evo X“ automobilis - šiemet didelių, galėjusių nulemti rezultatą, nemalonumų nepridarė. Patys taip pat neklydome, tad iki „Saaremaa“ ralio buvo baigtos visos lenktynės ir beveik visuose etapuose taškų kraitį pasisekė papildyti maksimaliai. Be abejo, labai džiaugiamės laimėjus visus tris čempionatus ir tuo pačiu tikimės, kad viso pergalių aruodo šiemet dar neišsėmėme!“ – teigia V. Švedas.

Nepaisant puikaus šiemetinio ralio sezono, ateities planus V. Švedas vertina realistiškai.

„Automobilių sporte planus daugiausia koreguoja finansinės galimybės... Be abejo, didžiausias ralisto tikslas ir svajonė yra startuoti pasaulio ralio čempionato (WRC) etapuose, kurie ir mums nesvetimi. Yra didelis noras dalyvauti ir atstovauti Lietuvai dar nematytuose ir neaplankytuose kraštuose.

Dabar jaučiuosi įgavęs tikrai gerą sportinę formą ir todėl norėtųsi tai išnaudoti. Bet šiai dienai reikia žiūrėti realistiškai, nes kol kas nėra galimybių dalyvauti, pavyzdžiui, visuose serijinių automobilių pasaulio ralio čempionato („Production Car WRC“) etapuose“.

Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas (R.Namajuškos nuotr.)
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją