2011 metų Baltijos ralio čempionato oficialūs rezultatai buvo paskelbti visiškai neseniai, mat po paskutinio etapo Latvijoje ganėtinai ilgai buvo svarstoma trečią vietą užėmusio ir diskvalifikuoto Aivio Eglės pateikta apeliacija.

Tačiau tai įtakos galutiniams rezultatams iš esmės negalėjo turėti, nes ralį laimėjo Andis Neikšanis, o artimiausio V. Švedo persekiotojo dėl čempiono vardo 4WD įskaitoje Janio Vorobjovo užimta kita nei pirma vieta, jau nieko negalėjo pakeisti.

Taigi antrus metus iš eilės Baltijos čempionais 4WD įskaitoje tapo V. Švedo ir Ž. Sakalausko ekipažas, kuris nugalėjo „Talsi“ ir „300 ežerų“ raliuose bei užėmė ketvirtą vietą Estijos ralyje ir surinko 38 taškus.

Vicečempionais tapę J. Vorobjovas ir Guntaras Zicanas užėmė antras vietas „Talsi“ ir Estijos raliuose bei trečią – Latvijos ralyje (34 taškai).

Trečiais prizininkais tapo estai Raulas Jeetsas ir Andrusas Toomas, kurie nugalėjo Estijoje bei buvo ketvirti „Talsi“ ralyje (23 taškai).

Pergalingus šiemetinius metus V. Švedas ir Ž. Sakalauskas tikisi sėkmingai baigti Estijoje, tradiciniame, jau net 44-ame „Saaremaa“ ralyje, kuris vyksta to pačio pavadinimo saloje. Šios varžybos baigia ralio sezoną Baltijos šalyse, tad jose visada startuoja gausus dalyvių būrys. Šiemet paraiškas pateikė 149 ekipažai, tarp kurių – net 16 iš Lietuvos.

„Saaremaa“ ralis yra NEZ čempionato finalo etapas. Šiemet NEZ čempionatą sudarė 7 etapai Norvegijoje, Švedijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, iš kurių prieš etapą Estijoje kiekvienas ekipažas savo sąskaitoje gali turėti tik po tris geriausius rezultatus.

Intrigą didina tai, kad finalo etapui suteiktas koeficientas 1,5 (tiek kartų padidės taškų kraitis, pavyzdžiui, pergalės atveju bus iškovota ne 20, bet 30 taškų), o galutiniai čempionato rezultatai paaiškės sudėjus sezono eigoje ir finalo etape iškovotus taškus.

4WD įskaitoje pirmauja V. Švedas, šventęs pergales „Saulės“ bei „300 ežerų“ ralyje ir užėmęs antrą vietą „Talsi“ ralyje – 58 taškai.

Teorines galimybes nugalėti dar turi Jakko Keskinenas (Suomija), Ramūnas Čapkauskas (po 39 taškus), Pontusas Tidemandas (Švedija, 38 taškai), Jimmy Joge‘as (Švedija, 36 taškai), Rokas Lipeikis (33 taškai), Janis Vorbojovas (Latvija) ir Eddie Horbingas (Švedija, po 32 taškus) ir Patrikas Johanssonas (Švedija, 31 taškas).

„Saaremaa“ ralyje startuos dalyviai iš Estijos, Suomijos, Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Italijos ir Lietuvos, o pagrindiniais favoritais dėl pergalės absoliučioje įskaitoje įvardijami estai Ottas Tanakas („Ford Focus RS WRC03“) ir Georgas Grossas („Ford Focus RS WRC08“), kurie vieninteliai važiuos su WRC automobiliais.

Didžiausią susidomėjimą, kaip visada, kelia N4 klasės atstovų, kurių startuos net 30 ekipažų, kova. Tarp ralio favoritų tradiciškai yra ir V. Švedo bei Ž. Sakalausko ekipažas, kuris „Saaremaa“ ralyje du kartus buvo užėmęs antrą vietą absoliučioje įskaitoje (2005 ir 2008 m.).

Taip pat Estijoje paaiškės NEZ Nacijų taurės valstybė-laimėtoja. Švedija ir Lietuva turi po 148 taškus, Norvegija – 100 taškų, Estija – 98 taškus, Suomija – 81 tašką, Latvija – 65 taškus, Rusija – 51, o Danija – 31 tašką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją