Šiemetinės lenktynės – neeilinės, jubiliejinės tiek jo rengėjams, tiek patiems dalyviams. Sukako 80 metų, kai 1931-ųjų liepos 24-ąją buvo duotas startas pirmajam raliui „Aplink Lietuvą“, kurio dalyviai tada varžėsi dėl Prezidento Antano Smetonos taurės.

Apsilankiusi ralio finišo ceremonijoje Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė šiltai pasveikino ralio „Aplink Lietuvą 2011“ dalyvius, per tris dienas įveikusius nelengvą, net 1010 kilometrų ilgio trasą.

Prezidentė pabrėžė, kad nuo 1931-ųjų rengiamas ralis kaskart sulaukia vis didesnio sportininkų ir žiūrovų dėmesio. Jei į pirmąją kelionę aplink Lietuvą leidosi 14 automobilių ir 12 motociklų, tai šiemet ralyje dalyvavusių ekipažų skaičius jau perkopė šimtą ir jame varžėsi šešių valstybių sportininkai.

„Ralis yra neabejotinai svarus indėlis puoselėjant automobilių sportą Lietuvoje ir pasaulyje, o ateičiai - puikus pavyzdys ir paskata visuomenei atsakingai ir saugiai elgtis keliuose“, - kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentės teigimu, prie ralio „Aplink Lietuvą“ atgaivinimo ir tęstinumo daug prisidėjo nuo pat pradžių jį rengiantis Lietuvos automobilių klubas, kurio veiklos pradžios 85-osios metinės taip pat minimos šiemet.

Visiems ralio dalyviams ir jo organizatoriams Lietuvos Prezidentė linkėjo neužmirštamų akimirkų ir įsimintinų pergalių ateityje.

O labiausiai pakylėti jautėsi absoliutūs šio ralio nugalėtojai Liutauras Paulauskas ir Vilius Strazdauskas, kurie pirmieji S. Daukanto aikštėje kirto simbolinę ralio finišo liniją ir kuriems aidint susirinkusiųjų ovacijoms D. Grybauskaitė įteikė Lietuvos Respublikos Prezidentės taurę.

Nuo nugalėtojų atsilikę tik 5,8 sek. antrąją bendrosios įskaitos vietą iškovojo nugalėtojo tėvas Egidijus Paulauskas, kuris pernai kartu su Eduardu Jaku džiaugėsi Prezidentės taure ir kuriam šiemet talkino šturmanas Arminas Morkevičius. Antriesiems prizininkams įteikta LASF taurė.

Treti liko tėvas su sūnumi Vincas ir Gytis Gerdžiūnai, nugalėtojams pralaimėję 1 min. 24,4 sek. Jiems šias batalijas primins Lietuvos automobilininkų sąjungos taurė, kurią tretiesiems prizininkams įteikė LAS prezidentas Rimvydas Anusauskas ir LAS direktorius Kęstutis Kestenis.

Visas prizininkų trejetas vairavo „Subaru Impreza“ automobilius bei tokias pat vietas šie ekipažai užėmė ir LAS taurės varžybų ketvirtojo etapo lenktynėse.

Gražia tradicija ir išskirtiniu šio ralio bruožu tapo žmonių su negalia dalyvavimas, kuriems raliai „Aplink Lietuvą“ – vienintelė tokia galimybė metuose.

Šioje įskaitoje pergalę po atkaklios kovos šventė šeimyninis Vytauto ir Dariaus Krivų ekipažas su „Volkswagen Golf“. Nugalėtojai džiaugėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko taure.

Antrąją vietą užėmė tokį pat automobilį vairavę ir nuo įskaitos laimėtojų atsilikę tik 28 sek. Algimantas Kojis su Vygintu Šuminsku, o trečioji vieta atiteko su „Mitsubishi Colt“ važiavusiems Raimundui ir Vidmantui Milevskiams, kurie nugalėtojams pralaimėjo 1 min. 13,6 sek.

Visureigių vairuotojai – irgi jau seniai tapo pilnateisiais šių lenktynių dalyviais, o jubiliejinį ralį šioje įskaitoje laimėjo ir Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės taure džiaugėsi „BMW X5“ vairavę Silverijus Lapėnas su Audriumi Puodžiuku. Jie pranoko antruosius ir trečiuosius prizininkus Mindaugą Dobilą su Aleksandru Nikonovu („Isuzu Vehicross“) bei Remigijų Plančiūną su Remigijumi Narausku („Mitsubishi Pajero“).

Tik du motociklininkai – prieš dvejus metus ir garsiajame Dakaro dykumų maratone dalyvavęs Balys Bardauskas ir Gintautas Igaris – išdrįso leistis į ilgą ralio „Aplink Lietuvą 2011“ trasą. Ir šįkart nugalėjo ne Balys, kuriam daugelis iš anksto pranašavo šios įskaitos laurus, o Gintautas, kurį motociklų sporto federacijos taure apdovanojo federacijos prezidentas Virginijus Visockis, pažadėjęs kitais metais į ralį palydėti nepalyginamai gausesnį būrį motociklininkų.

Aukštą ketvirtąją bendrosios įskaitos vietą ir pirmąją mėgėjų klasėje užėmė Vytis Paulikonis su Audroniumi Gulbinu, vairavę „Honda Civic“ ir beveik minute aplenkę artimiausius varžovus – antruosius prizininkus Remigijų Orvidą su Aivaru Asakavičiumi, tramdžiusius galingesnę „Subaru Impreza“.

Puikų prizą – Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio taurę, kurią jiems įteikė ministro visuomeninis patarėjas Stasys Brundza, išsivežė svečiai iš Estijos Jolas Tammeka ir Georgas Valdekas, su „Lotus“ nugalėję sporto meistrų ir sporto teisėjų veteranų įskaitoje.

Vienų žymiausių mūsų šalies ralistų – brolių Arvydo ir Kastyčio Girdauskų atminimo taurė įteikta geriausių rezultatų pasiekusiam mišriam Lietuvos ir užsienio ekipažui. Trofėjus atiteko Eugenijui Tumalevičiui ir buvusiam jo jaunystės sportinių batalijų bendražygiui Aleksandrui Chaimskiui, dabar gyvenančiam JAV ir specialiai atvykusiam į šį ralį.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis savo taure apdovanojo vyriausiąjį pagal amžių Algirdo Rymonio ir Sauliaus Praninsko ekipažą, o LAK garbės prezidento S. Brundzos taurė atiteko jauniausiajam ralio dalyviui, vienuolikmečiam Rokui Griciui, kurį pasveikino bei padrąsino ne tik prizo steigėjas, bet ir pati Prezidentė D. Grybauskaitė.

Ralio organizatoriai Prezidentei įteikė ką tik iš spaudos išėjusią Eduardo Jako ir Juozo Mažeikio trečiąją „Nuo rato iki greičio rekordų“ knygą, išsamiai nušviečiančią šalies automobilių sportą 2009-2010 metais.

Ne tik ralio finiše, bet ir visuose greičio ruožuose bei specialiose rungtyse žiūrovai itin šiltai sutiko Rimgaudo Statnicko ir Giedriaus Šniuko ekipažą.

G. Šniukas, dalyvaudamas jubiliejiniame 80-mečio ralyje, tarsi pratęsė pirmųjų ralių „Aplink Lietuvą“, surengtų 1931 ir 1932 metais, kuriuos abu laimėjo jo senelis Pranas Hiksa, tradicijas ir jų testinumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją