Viena paskutiniųjų į jau benuvažiuojantį lenktynių traukinį spėjo įšokti „Artas Racing – PBS“ ekipa, išvairuosianti labai retą, Palangos trasoje nematytą, vienintelį Lietuvoje „Lexus IS F“.

„Iki paskutinės minutės nebuvome tikri, ar spėsime jį parengti varžyboms, - teigia komandos narys Artūras Mrazauskas. - Tačiau beveik po pusantrų metų užtrukusių automobilio paruošimo darbų garažuose ir bandymų ryžomės „Lexus IS F“ koviniam krikštui.“

Komandos pasirinktą automobilį tikru bolidu galima vadinti be didesnių išlygų. Net serijinis toks automobilis, kurio ratus suka 8 cilindrų 4969 kubinių centimetrų darbo tūrio variklis, prie 6600 aps./min. išvysto 423 AG pajėgumą, 100 km/val. greitį pasiekia jau po 4,8 sek. ir gali važiuoti maksimaliu 270 km/val. greičiu. Mašina sveria 1700 kilogramų, 100 kilometrų naudoja 11,6 litro degalų ir turi 8 laipsnių automatinę pavarų dėžę.

„Draugai internete surado skelbimą apie JAV parduodamą „Lexus IS F“. Sužavėjo jo dinaminės charakteristikos, galia, vaizdas. O ir kaina buvo nebloga, nes automobilis buvo po avarijos, - pasakoja A. Mrazauskas. – Tad „Lexus“ nupirkome ir atgabenome į Lietuvą. Jo rida tuomet tebuvo 13000 mylių. Su transporto išlaidomis ir muitu jis atsiėjo apie 55000 litų, o naujas toks automobilis kainuoja 248 tūkst. litų.“

Tačiau įsigijus pirkinį komandos vyrus apniko abejonės. Daugiausiai jų kilo dėl automatinės pavarų dėžės, nes niekas neturėjo lenktynių patirties su ja. Tokiame automobilyje pavaras galima patikėti visiškam automato valdymui arba jas perjunginėti prie vairo esančiomis rankenėlėmis.

Pusmetį vyko debatai – ruošti automobilį lenktynėms ar suremontuoti jį ir parduoti.

Tuomet Europos spaudoje pasirodė žinia, jog lygiai tokiu pačiu automobiliu Anglijos žurnalistų ir lenktynininkų komanda startavo Niurburgringo 24 valandų lenktynėse, o jį paruošti padėjo „Toyota“ automobilių sporto padalinys Europoje. Informacija buvo lemtinga, nutraukusi ekipos dvejones.

„Jeigu anglai sugebėjo paruošti mašiną lenktynėms, tai įstengsime ir mes“, – nusprendė komandos technikos konsultantas, lenktynininkas Darius Baltramiejūnas.

„Didelių pakeitimų nedarėme, stengėmės viską palikti kuo arčiau standarto, - pasakoja automobilį lenktynėms ruošę D. Baltramiejūnas su mechaniku Edvardu Grabliausku. – Viską perdarėme taip, kad būtų kuo lengviau išimti ir pakeisti variklį. Nupirkome anglies pluošto variklio gaubtą, saloną įrengėme pagal visus saugos reikalavimus. Į variklį, pavarų dėžę jokių invazijų nebuvo. Tiesa, įdėjome galinio reduktoriaus blokiruotę, nes mūsų nuostabai čia tokio daikto nebuvo.“

Tačiau daugiausiai laiko ir lėšų atėmė pavarų dėžės bei galinio reduktoriaus aušinimo sistemų įrengimas. Jau pirmųjų testų metu lenktynininkai suprato, kad pavarų dėžė neatlaikys, nes važiuojant lenktynių ritmu ji ima kaisti. Be to važiuoti automatiniu pavarų dėžės režimu irgi būtų neįmanoma, nes automatas jungia pavaras aukštyn, kai to visai nereikia.

Iš mašinos taip pat buvo pašalintos visos elektroninės sistemos, išimta klimato kontrolės sistema. Automobilyje beliko ABS ir traukos kontrolės sistema, nes be jų matyt būtų neįmanoma suvaldyti automobilį, ypač – šlapioje trasoje, nes jis toks galingas, kad varantieji ratai praslysta perjungiant bet kurią pavarą.

Per pusantrų metų, praleistų garažuose, „Lexus IS F“ kaina gerokai išaugo ir dabar lenktynėms parengtas monstras kainuoja beveik tiek pat, kiek ir naujas standartinis. Komanda dėkinga „Lexus“ atstovybei „Mototoja“ ir „Toyota Motorsport“ konsultantams, padėjusiems parengti automobilį lenktynėms.

Kuo Palangoje „Artas Racing – PBS“ žada nustebinti žiūrovus? Šį automobilį vairuosiantys verslininkai A. Mrazauskas, Dainius Kablys, lenktynininkas D. Baltramiejūnas ir žurnalistas Valdas Valiukevičius pirmąjį jo kovinį krikštą vertina kaip labai rimtą „Lexus IS F“ testą. Galbūt prieš ne mažiau atsakingas batalijas ilgų nuotolių lenktynėse užsienyje.

Paklaustas kokioje vietoje tikisi finišuoti „Artas Racing – PBS“ „Omnitel 1000 km lenktynėse“, ekipos narys A. Mrazauskas atsakė: „Svarbiausias tikslas – pasiekti lenktynių finišą. Jeigu tai pavyks, manau, būsime pirmąjame dešimtuke.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją