Per 15 metų keitėsi ralio pagrindinės bazės, renginio „sostinėmis“ skelbusios šalia Vilniaus esantį Rytų kempingą ir Anykščius, Trakus ir didžiausią mūsų šalies vasaros kurortą Palangą, Radviliškio rajone esantį jaukų Raudondvarį ir tuos pačius patraukliuosius Druskininkus.

Nesikeitė tik renginio atmosfera, kai plunksną ar kameras su mikrofonais trumpam pamiršę kolegos trasoje tampa nuožmiais priešininkais, o vos užtrenkę automobilio dureles – puikiausiais bičiuliais ir nuoširdžiais pašnekovais.

Tokį vaizdą ir tokius įspūdžius iš Lietuvos kasmet išsiveža ir aprašo užsienio šalių žurnalistai, dalyvaujantys šiuose raliuose. O tai bene didžiausia renginio išliekamoji vertė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dominuoja šeimininkai

Nuo pat ralio pradžios buvo varžomasi tik absoliučioje įskaitoje, kurią visuomet laimėdavo varžybų šeimininkai, o svečiams geriausiu atveju atitekdavo prizinės vietos. Po kurio laiko šios praktikos buvo atsisakyta, o ralio laimėtojais nuspęsta laikyti keturių atskirų – iki 1,6 litro, iki 2,0 litro, per 2 litrus ir dyzelinius variklius turinčių automobilių klasių nugalėtojus.

Tada pergales ėmė skinti ir užsieniečiai, o pirmiesiems tokia laimė 2007 metais nusišypsojo nuolatiniams Lietuvoje vykstančių ralių dalyviams lenkams Jacekui Jureckiui su Arkadiuszu Raszewskiu bei latviams Uldžiui Chmielevskiui su Robertu Jansonu.

Antrąsias prizines vietas yra pelnę latviai Paulas Timrotis ir Guntis Krivmas, o trečiąsias – tas pats J. Jureckis su Kszysztofu Samborskiu, rusai Olegas Rastegajevas ir Piotras Bogačiovas bei dusyk – ukrainietis Aleksejus Močianovas su Evaldu Čirba. Trečiąją vietą yra iškovojęs estų Toomo Vabamae ir Tarmo Rusenbergo ekipažas.

Nekarūnuotu žurnalistų ralių karaliumi derėtų laikyti LNK laidos „Ne vienas kelyje“ vedėją Dainių Leonavičių, net penkis kartus kopusį ant nugalėtojų pakylos aukščiausiojo laiptelio bei jam ant kulnų minančius „Keturių ratų“ redaktoriaus pavaduotoją Liną Butkų ir TV laidos „Autopilotas“ žurnalistą Renaldą Gabartą, laimėjusius po keturias pergales.

Per dvi dienas – 150 km

Paprastai žurnalistų raliuose dalyvauja po 30-35 ekipažus, tačiau šiemet, kai ekonominės sąlygos tikrai nelengvos ne tik varžybų šeimininkams, masiškumo rekordų tikėtis ko gero neverta.

Tačiau birželio 4-5 dienomis Druskininkuose ir jų apylinkėse rengiamame XV-ajame tarptautiniame žurnalistų ralyje be mūsų šalies greičiausių plunksnos brolių ketina dalyvauti ir kolegos iš Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos ir Rusijos.

„Atsižvelgiant į ekonomines aplinkybes šįsyk bendras trasos ilgis rekordiškai mažas – tik apie 150 kilometrų. Tačiau lenktynių dalyviams bus kur pademonstruoti savo meistriškumą, nes jų laukia 18 greičio ir specialųjų rungčių ruožų, kuriuos teks įveikti per dvi dienas“, - spaudos konferencijoje žadėjo varžybų vadovas Rimantas Volungevičius.

Nepranoktas žiūrimumo rekordas

Kadangi dauguma etapų rengiami miesto gatvėse, tikimasi sulaukti didelio žiūrovų būrio. Juolab, kad daugelis dar mena ko gero nepranoktą žiūrovų lankomumo rekordą prieš kelis metus Druskininkuose vykusiose „drag“ lenktynėse, kai pasak juokauti mėgstančių svečių, varžybas stebėjo ne tik visi kurorto gyventojai, bet ir tūkstantis kitas kurorto svečių.

Todėl renginio organizatoriai prašo tiek ralio dalyvių, tiek žiūrovų būti labai atsargiais. Ypač - per lenktynes miesto gatvėmis. Organizatoriai stengsis maksimaliai apsaugoti žiūrovus ir aptverti daugumą trasų.

Žiūrovai labiausiai laukiami trijų etapų lenktynėse, kurioms - išskirtinis dėmesys. Tai iškart po varžybų atidarymo, birželio 4 dieną, vyksiančios lenktynės Druskininkų Mero taurei laimėti. Šių varžybų nugalėtojams taurę įteiks būti ralio globėju sutikęs meras Ričardas Malinauskas – gerai žinomas automobilių sporto meistras, laimėjęs daugybę pergalių šalies automobilių kroso čempionatuose ir svečio teisėmis dalyvavęs žurnalistų ralyje.

Birželio 5 d. prie Druskonio ežero bus surengtas ralio automobiliu tituluojamo „Toyota“ lenktynių etapas, iš kitų rungčių išsiskirsiantis dideliais greičiais.

Lenktynių finalinis akordas – renginio generalinio rėmėjo „Continental“ taurės lenktynės, vyksiančios birželio 5 dieną, 17 valandą, toje pačioje Laisvės aikštėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją