Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, šiltai pasveikinusi visus susirinkusius į varžybų finišą, savo taurę įteikė ralio „Aplink Lietuvą-2009“ sporto meistrų-veteranų įskaitos nugalėtojams Algirdui Rymoniui ir Sauliui Praninskui.

Jie su dabar jau egzotiškai atrodančia, tačiau blizgančia lyg nauja „Volga GAZ 21“ greičiausiai įveikė visą 820 kilometrų maršrutą aplink Lietuvą su daugybe slalomo ir specialiųjų rungčių.

Veteranai - aktyviausi

Šiemetinio ralio dalyviai varžėsi net penkiose įskaitose, o gausiausiai į organizatorių kvietimą atsiliepė būtent veteranai, kurie šeštadienį prie starto linijos Kaune atvairavo net 30 jų sportinę jaunystę menančių mašinų. Iš viso ralyje startavo 87 ekipažai.

Veteranų grupę sudarė beveik visas buvusios Tarybų Sąjungos automobilių ralio rinktinės elitas, su kuriuo varžėsi tada ir dabar geriausi mūsų šalies ralio meistrai. Graži tradicija tęsiasi, o buvusių aršių kovų aidus veteranams primins varžybų išvakarėse šalia „Nemuno žiedo“ trasos kartu pasodinti ąžuoliukai ir atidaryta veteranų šlovės alėja.

Veteranų gretas šiemet papildė į ralį net iš tolimosios Australijos atvykęs garsusis mūsų tautietis Manfredas Gocentas, šturmanavęs ne vienam pasaulinio lygio ralio meistrui. Tačiau šįkart ir jis aštrios kovos lydimame ralyje pagrindinių prizų nepelnė, o Kūno kultūros ir sporto departamento įsteigta taure, gavę ją iš pačio generalinio direktoriaus Algirdo Raslano, džiaugėsi dar vienas šios įskaitos prizininkų ekipažas, kurį sudarė Eduardas Singurindis (Graikija) ir Andris Zvingevicas (Latvija).

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taurę įteikė visureigių įskaitos nugalėtojams Alvydui ir Juozui Šidlauskams, važiavusiems su „Mitsubishi Pajero“, o Socialinės apsaugos ir darbo ministro taure viceministrė Audronė Morkūnienė apdovanojo sportininkų su negalia įskaitos nugalėtojus Algimantą Kojį ir Tautvidą Visocką, vairavusius „Volkswagen Golf“.

S. Daukanto aikštėje buvo pagerbti ir šalies B lygos ralio čempionato nugalėtojai ir prizininkai. Šios įskaitos dalyviai varžėsi tik žvyrkeliais, o greičiausiai jais važiavo Aras Kalėda su Justu Vičiūnu („Opel Astra“), pranokę Paulių Gintalą su Domu Drageliu („Peugeot 306“) ir Arūną Lekavičių su Ąžuolu Žadeika („Volkswagen Golf“).

Lietuvos automobilių klubo garbės prezidento Stasio Brundzos įsteigta taurė jauniausiajam varžybų dalyviui atiteko ralio čempionate besivaržančiai septyniolikmetei Joanai Survilaitei.

Neliko nepagerbtas ir vyriausiasis dalyvis, 81-erių maskvietis Viktoras Ščiavelevas.

Finalo verta dvikova

„Aplink Lietuvą-2009“ šalies automobilių ralio čempionato dalyviams buvo paskutiniojo, penktojo etapo varžybos. Šios įkaitos sportininkų dviejų dienų maršrutas - 309,45 km, iš kurių 85,3 km sudarė 11 greičio ruožų. Bene pirmą kartą didžioji greičio ruožų dalis – 51,6 kilometro – driekėsi asfalto, o 33,7 km – žvyro keliais.

Sportininkų batalijos domina bene daugiausia žiūrovų. Išimtimi netapo ir paskutinis pirmenybių akordas, paženklintas didžiojo finalo verta dabartinių grandų – Vytauto Švedo su Žilvinu Sakalausku ir Roko Lipeikio su Inga Lipeikyte dvikova, savo įtampa kausčiusią visų dėmesį.

Dar daugiau, po pirmosios dienos kovų V. Švedas nelauktai atsidūrė tik ketvirtoje vietoje, turėdamas 18,2 sek. deficitą prieš lyderį R. Lipeikį, kuris visas 51,6 km ilgio greičio rungtis, besidriekiančias tik asfalto keliais, įveikė per 27 min. 43,8 sek., važiuodamas vidutiniu 111,65 km/val. greičiu.

12,4 sek. lyderiams pralaimėjo Martynas Samuitis su Ramūnu Šaučikovu, o 14,8 sek. – trečioje vietoje įsitvirtinę Ramūnas Čapkauskas su Tomu Šipkausku.

„Klaidą padarėme jau pirmojo greičio ruožo finiše, kai į jį atlėkėme per greitai, o stabdydami ant šlapios dangos išslydome iš trasos, dėl ko teko „ieškoti“ net atbulinės pavaros, - varžybų spaudos centrui, Viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ kalbėjo V. Švedas. – Žvyro greičio ruožai, tikiuosi, mums bus palankesni, todėl ginklų dar nežadame sudėti.“

Vytautas žodį tęsėjo su kaupu. Likus paskutiniam greičio ruožui V. Švedas su Ž. Sakalausku, vairuojantys „Mitsubishi Lancer Evo IX“, jau turėjo trapią vos 0,2 sek. persvarą prieš nuolatinius savo varžovus, o paskutiniajame greičio ruože ją padidino iki 6,8 sek. ir džiaugėsi ne tik laimėtomis dar vieno etapo varžybomis, bet ir iškovota Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio taure, kurią kauniečiams įteikė pats ministras.

Nugalėtojai visus 85,3 km ilgio reičio ruožus nuvažiavo per 49 min. 40,3 sek., važiuodami vidutiniu 103 km/val. greičiu.

„Baigdami sezoną norėjome trinktelėti durimis, tačiau Vytautas ir vėl buvo greitesnis. Jis garbingai pakėlė išvakarėse mūsų mestą pirštinę“, - po ralio vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo antrasis prizininkas R. Lipeikis, vairuojantis „Mitsubishi Lancer Evo VIII“.

Beje, retsykiais jau veteranu tituluojamas daugkartinis šalies čempionas R. Lipeikis, regis ne emocijų paveiktas, toje pačioje spaudos konferencijoje paskelbė paliekąs automobilių ralį ir sportą apskritai.
Galbūt atvėsus emocijoms sportininkas apsigalvos, tačiau be jo ir tos trapios nepilnų 7 sekundžių vieno ar kito persvaros raliai būtų daug prėskesni.

Trečiąją vietą iškovojo R. Čapkausko ir T. Šipkausko ekipažas („Mitsubishi Lancer Evo IX“), nuo nugalėtojų atsilikęs 33,7 sek.

Ketvirtąją-penktąją vietas užėmė tokį pat automobilį vairuojantys Martynas Samuitis su Ramūnu Šaučikovu bei Audrius Višniauskas su Edvinu Pagirsku, nuo nugalėtojų atsilikę atitinkamai 1 min. 19,6 sek. ir 2 min. 28,4 sek.

Su „Ford Fiesta“ šeštoje vietoje finišo liniją kirtusius Vytautą Baranauską ir Gediminą Celiešių nuo lyderių skyrė net 4 min. 32,3 sek.
Ralio nugalėtojai laimėjo ir N4 grupės sportininkų ginčą, o antrieji prizininkai pergalę šventė A8 klasėje.

N2000 klasėje nugalėjo V. Baranauskas su G. Celiešiumi, o R2000 – Donatas Stašaitis ir Dalius Strižanas (BMW 318), įgiję mažesnę nei 2 sek. persvarą prieš raudonąją „Lada 2105 VFTS“ tebevairuojančius Dovilą Čiutelę ir Žydrūną Vaitkevičių.

R12 grupės sportininkų varžytuves laimėjo Laurynas Kentra su Dariumi Pilkioniu („Audi 80 Quatro“), o A2000 – Irmantas Žukauskas su Gediminu Figurinu („Renault Clio“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją