„Bus šventė Visagino gyventojams, ypač, kad ralis vyks naujose trasoje. Žiūrovams turėtų būti įdomu. Intriguoja ir automobilių slalomas“, – renginį pristatė vienas organizatorių, Visagino miesto meras Vytautas Račkauskas.

„Gerai, kad tradicinis „Aukštaitijos ralis“ šiemet įvyks. Lenktynininkai, įsigiję brangią šviesų techniką, neturėdavo, kur ją išbandyti. O dabar, po ilgos pertraukos, lenktynės vyks ir naktį, todėl ralio meistrai turės progą pademonstruoti savo įgūdžius“, – sakė Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) prezidentas Gintaras Furmanavičius.

Naujovė – lenktynės naktį

Lietuvos atvirojo čempionato ketvirtajame etape dalyvaus 35 ekipažai profesionalų įskaitoje, o 16 šalies B lygos čempionato dalyvių varžysis tik šviesoje – keturiuose greičio ruožuose ir slalome Visagine.

Lietuviams konkurenciją sudarys du latvių ir po vieną rusų bei baltarusių ekipažą.

„Dideles pastangas skyrėme naktiniam raliui. Kai kuriems lenktynininkams tai bus pirmosios tokios lenktynės jų karjeroje. Daug žiūrovų, naujos trasos kelia padidintus saugumo reikalavimus. LASF užduotis, kad ralis įvyktų laimingai ir būtų šventė visiems“, – linkėjo LASF generalinis sekretorius Ričardas Rupkus.

Tamsoje ekipažams teks įveikti 64 km (po du kartus 10 ir 22 km ilgio ruožus).

Ralio organizatorius, sporto klubo AJAGS įkūrėjas ir vadovas Jonas Balčiūnas vaizdžiai paaiškino naktinio ralio filosofiją.

„Naktinio ralio filosofija yra tokia: šalia piloto sėdi ne bulvių maišas, o – šturmanas. Naktinių lenktynių metu ir paaiškėja, kieno šturmanas yra geriausias“.

Trasos – modifikuotos

J. Balčiūnas pristatė kol kas įslaptintą ralio trasą.

„Nedejuojame apie sunkius laikus. Jei yra noro – viskas įmanoma. Dėl Aukštaitijos ralio organizavimo Visagino, Ignalinos ir Zarasų merai susitarė kartu skrisdami lėktuvu į Briuselį, – priešistorę priminė J. Balčiūnas. – Vienos dienos formato ralyje bus 122 km ilgio greičio ruožų. Laukiame daug žiūrovų, kuriems šįkart nebus jokių bilietų.“

Aukštaitijos ralyje tvarką prižiūrės 160 darbuotojų: priešgaisrinė apsauga, medikai, policija, šauliai ir savanoriai. Ralio rengėjai ragina žiūrovus, kur nebus specialių stovėjimų aikštelių, automobilius palikti palei kelią, prieš tai iš anksto juos apsukus išvažiavimo kryptimi.

„Startas – Ignalinoje. Tada du visai nauji greičio ruožai aplink ją ir pavadinti „Ignalina“. Jie sujungti su keliukais. Toliau trasa driekiasi Visagino link. Visagino–Salako ruožai bus modifikuoti, sujungti ir „pamegzti“, kad būtų daugiau intrigos.

Visagine, Veteranų gatvėje, vyks slalomas milžinas. Lenktynininkams rekomenduosime važiuoti antra-trečia pavara su žvyro trasom skirtomis padangomis. Šis etapas bus neįskaitinis, bet kova čia vyks dėl specialaus prizo. Slalomo ruožo ilgis – 400 metrų, o sportininkams reiks laviruoti tarp 14 šieno kupetų, todėl jie čia važiuos palyginus greitai“, – pasakojo J. Balčiūnas.

Kova iš ralio trasų persikėlė į teismus

Aukštaitijos ralio apdovanojimai bus surengti pagal preliminarius lenktynių rezultatus.

„Tai daroma, kaip „Formulėje-1“ ar WRC, tam, kad išvengtume dirbtinių protestų ir negadintume visiems šventės“, – paaiškino J. Balčiūnas.

Tačiau 2009-aisiais metais nebus Lietuvos ralio čempiono absoliučioje įskaitoje. Šioje spaudos konferencijos dalyje paaiškėjo, kad Lietuvos ralio bendruomenė yra susiskaldžiusi ir dėl savo teisybių kovoja teismuose.

„Lietuvos čempionatas – teismų sustabdytas. Nuo sausio mėnesio net 5 bylos nėra iš esmės pradėtos nagrinėti, o vyksta tik procedūriniai dalykai. Jei teismų darbo tempai ir toliau bus tokie, Lietuvos čempionų oficialiai neturėsime“, – nuogąstavo teisininkas R. Rupkus.

Ginčai vyksta dėl A8 ir A+ automobilių klasių rezultatų, todėl neįmanoma skelbti Lietuvos čempiono absoliučioje įskaitoje.

„Mes gavę teismo medžiagą nesuprantame, kas yra skundo objektas. Viskas prasidėjo, kai pažeidžiant galiojančius LASF įstatus buvo pakeisti techniniai reikalavimai. Mūsų tikslas suvienyti Lietuvos automobilių sporto visuomenę. O dabar intrigos, primetamos federacijai, yra tik asmeninės kai kurių veikėjų ambicijos. Kitais metais mes išgyvendinsime tokią protestų praktiką“, – tikino G. Furmanavičius.

2008 metais Aukštaitijos ralio čempionais tapo Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas.

Po „Aukštaitijos ralio-2009“ sportininkams liks tik paskutinės sezono varžybos – ralis „Aplink Lietuvą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją