4 val. lenktynėse šiemet užsiregistravo net 29 ekipažai.

Sportininkai nenuvylė

Itin atkaklia ir permaininga kova pasižymėjo žiedininkų fiestą Kačerginėje tradiciškai vainikavusios 4 val. lenktynės, kuriose dalyvavo visų trijų Baltijos šalių sportininkai ir svečias iš Maskvos Nikita Kondrachinas. Tiesa, visi svečiai lenktyniavo mišriose šešiose komandų grupėse kartu su lietuviais.

Kad sportininkai neleis žiūrovams nuobodžiauti, liudijo jau pirmosios treniruotės ir išvakarėse įvykusi 4 val. lenktynių kvalifikacija. Ne vienam greičio mėgejui koją pakišo prieš treniruotes trasoje praūžusi liūtis. Tačiau azartas virė per kraštus. Treniruočių metu buvo gerokai sumaitotas Ukmergės AMSK ekipos “Renault Clio Cup” automobilis. Varžovai buvo beveik įsitikinę, jog ukmergiškiai negalės dalyvauti lenktynėse, tačiau per naktį Vilniuje jų bolidas buvo suremontuotas, o sekmadienį jis stovėjo prie starto linijos.

N. Kondrachiną ir 1999 metų Europos automobilių kroso čempioną Aurelijų Simašką nuvylė subyrėjęs BMW 320 variklis, tačiau jų “Kit Racing” komanda per naktį pakeitė jėgos agregatą, ir sportininkai stojo į kovą. Tiesa, dėl šios priežasties – ne iš geriausios startinės pozicijos.

Kaip ir tikėtasi, lenktynių pradžioje madas diktavo kvalifikacines lenktynes laimėjusi “Acme-Grifs AG” komanda, kurios sportininkai Eugenijus Tumalevičius ir estas Erki Piirsalu vairavo variklio darbo tūriu visus konkurentų automobilius pranokstantį “Chevrolet Corvete”.

Tačiau tik du pirmuosius ratus, kol 4 val. lenktynes pradėjusį svečią iš Estijos puikiu lenkimo manevru sau už nugaros paliko “BMW M3 GTR” vairavęs “Eurospynų” komandos sportininkas Andrius Pikelis. Sutapimas ar ne, tačiau būtent trečiajame rate A. Pikelis išvystė didžiausią greitį, vieną 3350 metrų ilgio Kačerginės “Nemuno žiedo” trasos ratą nuvažiavęs per 1 min. 18,807 sek. Šio pasiekimo per likusias iki varžybų pabaigos beveik 4 valandas jau niekas neįstengė pagerinti.

Sustojimo kaina – šešios pozicijos

Pagal šių varžybų reglamentą sportininkai turėjo keistis ir papildyti degalų atsargas. Kovos įtampą bene geriausiai iliustruoja tas faktas, jog net labai trumpas ir sklandus apsilankymas techninės priežiūros zonoje kiekvienai komandai kainuodavo maždaug po šešias pozicijas.

Tačiau tokie sustojimai – kai kam buvo pragaištingi. Likus iki lenktynių laiko limito pabaigos mažiau nei valandai, į garažus pasuko varžybų lyderiai – “Eurospynų” komanda. Dėl lūžusio kairįjį galinį amortizatorių laikančio varžto ji ten užtruko rekordiškai ilgai – net 21 min. 45 sek. Ir grįžo į trasą 14-oje pozicijoje. Valingas A. Pikelio ir Roberto Kupčiko duetas dar spėjo per likusį laiką atkovoti keletą pozicijų, tačiau bent apie bendrosios įskaitos prizininkų šeštuką jiems nebeteko net svajoti.

Po permainingos kovos neprailgusias 4 val. lenktynes laimėjo ir pagrindiniu taure džiaugėsi “Acme-Grifs AG” komanda, su “Chevrolet Corvete” per šį laiko limitą įveikusi 159 “Nemuno žiedo” trasos ratus.

Nors iki šių lenktynių rekordo, pasiekto prieš dvejus metus, kai “Tanagra Racing Team” komandos nariai Andžejus Dzikevičius ir Dalius Steponavičius su “Radical SR3” protopipu nuvažiavo 164 ratus, sudarančius 549,4 kilometro atstumą, E. Tumalevičiui ir E. Piirsalu pritrūko 6 ratų, tačiau ši pergalė Eugenijui – vienam iš tituluočiausių šalies automobilių sporto meistrų – buvo itin džiugi. Mat jį pastaraisiais metais labai dažnai persekiojo nesekmės.

Antraisiais absoliučios įskaitos prizininkais tapo “Rimo” komandos Rimanto Blažulionio ir Sauliaus Vitkausko duetas, vairavęs “Honda Civic” ir per 4 val. įveikęs 153 ratus.

Trečiąjį nugalėtojų pakylos laiptelį užėmę “Artas Racing” komandos nariai Darius Baltramiejūnas ir Artūras Mrazauskas – pateikę bene didžiausią šių lenktynių staigmeną. Juolab, kad jie, regis, nepretendavo į prizininkus, tačiau važiavo visad arti jų, o be to labai racionalūs ir tikslūs buvo jų apsilankymai serviso zonoje.

Tretieji prizininkai vairavo “Honda Integra” automobilį – tą patį, su kuriuo prieš kelis metus lenktyniavo Egidijus Dapšas. Jie nuvažiavo 149 ratus.

Po 148 “Nemuno žiedo” trasos ratus įveikė net trys komandos – “Gint-auto” (Gintautas Šlepikas ir Vincas Gerdžiūnas su “Volkswagen Golf”), “Helios sport” (Liudas ir Erikas Vaštakai bei Karolis Gedgaudas su “Honda Civic”) ir 222 (Igoris Sidunovas, Rimas Celiulis ir Vismantas Baršys su “Volkswagen Golf VR6”).

Prizininkų šešetuke jos ir išsidėstė tokia tvarka, nes penktieji prizininkai nuo ketvirtųjų atsiliko 19, o šeštieji nuo penktųjų – 38 sekundėmis.

Permaininga sėkmė

Lietuvos ir Baltijos šalių čempionatuose dalyvaujantys sportininkai Kačerginėje varžėsi keturiose klasėse.

“Baltic Open” dalyviai, kaip ir anksčiau, trasoje lenktyniavo lygiai valandą, o nugalėtoju paskelbtas daugiausiai ratų per šį laiko limitą nuvažiavęs sportininkas.

Dauguma šios klasės sportininkų buvo užsiregistravę ir 4 val. lenktynėms, todėl “Baltic Open” varžybos jiems buvo trasi gera keturiskart ilgesnio maratono treniruotė.

Lenktynes laimėjo “Eurospynų” komanda, pranokusi “Rimo” ekipą ir trečioje vietoje likusią “Padvaiskas ir Ko”, kurios garbę šiose lenktynėse gynė vienas Arvydas Padvaiskas.

S 1600, “FIA Super Production” ir nacionalinės klasių dalyviai varžėsi net dvejose 12 ratų lenktynėse. Vienos jų vyko šeštadienį, kitos – sekmadienį.

Bene įdomiausia kova virė nacionalinėje klasėje, kurioje buvo vienintelis Lietuvos atstovas Artūras Kručkauskas ir 16 latvių. Šeštadienį šios klasės nugalėtojų garbės pakylą užėmė latviai Uldis Timakas, Vitalijus Kalmis ir Armandas Keišis, o sekmadienį pergale jau džiaugėsi A. Keišis, pranokęs Kristapą Blussą ir trečiuoju finišavusį Janį Karklinį.

Dvejas S 1600 klasės sportininkų lenktynes su savąja “Lada 2005 VTFS” laimėjo Dovilas Čiutelė, abu kartus pranokęs “Honda Civic CRX” vairavusį kitą Lietuvos sportininką Karolį Dolebą ir svečią iš Estijos Mihkelį Selbergą.

Pirmąsias “FIA Super Production” klasės sportininkų varžytuves šeštadienį gana lengvai laimėjo “Honda Integra” vairavęs latvis Egonas Lapinis, pranokęs antruoju likusį komandos draugą Kasparą Gaudinį. Kiti sportininkai dėl gedimų lenktynių nebaigė. Tarp jų – ir Paulius Krukauskas. Tačiau už šią nesekmę Paulius įtikinamai atsirevanšavo sekmadienį, laimėjęs antrąsias lenktynes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją