Sekmadienį į Kačerginės “Nemuno žiedo” trasoje surengtas motociklų vasaros sezono atidarymo varžybas, kurias organizavo VšĮ “Nemuno žiedas” ir Nacionalinė motociklų sporto federacija (NMSF), susirinko 61 dalyvis iš visų trijų Baltijos šalių ir Lenkijos. Sportininkai varžėsi ne tik čempionatų ir Baltijos taurės įskaitose, bet ir dėl varžybų generalinės rėmėjos - UAB “Baltic Car Equipment” (BCE) - įsteigtos taurės.

Šaukštas deguto medaus statinėje

Tačiau varžybų organizatorių pastangas jau treti metai paeiliui lydi Motociklų sporto federacijos (MSF) nerangumas, kuri nesugeba organizuoti šalies čempionato.

Dėl šių ir kitų priežasčių kartu su žiūrovais lenktynes stebėjo daugkartinis šalies čempionas Šarūnas Pladas, Ignas Krasauskas, Gediminas Majauskas ir dar keli pajėgūs šalies žiedininkai, neabejotinai galėję sustiprinti Lietuvos komandos gretas.

“Šiemet dalyvausiu Lenkijos motociklų žiedinių lenktynių čempionate. Be to neradau pajėgių rėmėjų, todėl nusprendžiau nekovoti keliais frontais ir Lietuvoje nevažiuosiu”, - ne itin džiugiai dėl tokio sprendimo kalbėjo tarp žiūrovų atsidūręs Š. Pladas.

Tačiau organizatorių pastangas sukurti visiems įsimintiną šventę gerokai apkartino ne keli pajėgūs sportininkai, atsidūrę tarp žiūrovų, o per kraštus trykštantis lenktynininkų azartas. Todėl sezono atidarymo uvertiūrą lydėjo avarijos.

Didžiausia jų įvyko lenktynėms artėjant prie pabaigos, kai “Nemuno žiedo” trasoje ėmė gausti galingiausių motociklų varikliai. Patyręs Lietuvos sportininkas Valdas Kinčius, važiuodamas ketvirtąjį trasos ratą iš privalomų įveikti šešiolikos, nesuvaldė galingo “Superstock” klasės “Yamaha” motociklo ir, regis, nepavojingame posūkyje griuvo.

Lenktynės iškart buvo nutrauktos, o sportininkas, kuriam, kaip po pirminės apžiūros įtarė budėjusi medikų brigada, lūžo stuburas ir avarijoje sutrenkta galva, iškart išgabentas į ligoninę.

Negana to šiame incidente nukentėjo ir varžyboms teisėjavęs Egidijus Steikūnas, į kurio bokštelį atsitrenkė nevaldomu tapęs V. Kinčiaus motociklas. Medikai įtarė, kad teisėjui lūžo šonkauliai.

Dar viena skaudi avarija įvyko lenktynių išvakarėse per treniruotes, kurių metu griuvo Latvijos sportininkas ir susilaužė koją.

Paveikti V. Kinčiaus avarijos, kitame “Superbike” klasės motociklininkų finaliniame važiavime nestartavo vieni geriausių Estijos lenktynininkų Hanno Veltas ir Andresas Sikkai, kvalifikacinėse lenktynėse užėmę pirmąją ir antrąją vietas.

Po šios avarijos trasos tarnyboms pašalinus jos pasekmes varžybos buvo tęsiamos.

Atkakli kova – nuo pirmųjų metrų

Kad lenktynės bus kaip reta atkaklios ir kovingos, galėjai spėti ne tik pagal gausiai jų stebėti susirinkusius žiūrovus. Tą patvirtino ir patys sportininkai, nuo pat pirmojo važiavimo demonstravę pavydėtiną kovingumą.

C 600 klasės finalinį važiavimą pagal visą logiką turėjo laimėti lenkas Tomaszas Ciszevskis, vairavęs “Yamaha YZF” motociklą. Tačiau taip negalvojo “Motobrolių” ekipos narys Vitalijus Liniovas, atkakliai mynęs lenkui ant kulnų ir sugebėjęs jam įkąsti tik pačiuose paskutiniuose distancijos metruose. Žiūrovai, stebėję šią kovą iš tribūnos prieš pat starto-finišo tiesiąją, neiškart suprato, kuris sportininkas finišo liniją kirto pirmas.

Mat Lietuvos atstovas lenką įveikė plika akimi beveik neįžvelgiama tik 0,116 sekundės persvara.

Trečias šioje klasėje buvo Danas Putra.

Mažiausių motociklų – atinkamai 125 ir 250/400 kubinių centimetrų darbo tūrio variklius turinčių – klasėse nugalėjo latviai Garis Rožkalnis su “Honda” ir Talsas Melkis su “Aprillia”.

Dideliam žiūrovų džiaugsmui visą C 1000 klasės nugalėtojų garbės pakylą užėmė lietuviai – Nauris Pilkionis (“Kawasaki”), Saulius Voveris (“Yamaha R1”) ir Vaidas Urbietis (“Suzuki GSR”).

B 600 klasės motociklininkų varžytuvėse dvi pirmąsias prizines vietas pelnė irgi Lietuvos atstovai – Tomas Sokolovas (“Honda CBR”) bei ir šioje klasėje varžęsis D. Putra (“Suzuki”). Trečioje vietoje liko “Yamaha” motociklą vairavęs latvis Viačeslavas Kanajevas.

Galingesnių – B 1200 motociklų klasėje nugalėjo estas Margus Roosalu su “Suzuki”, pranokęs savo komandos draugą Taivo Kanterį su “Kawasaki” ir latvį Lenardą Mazganą, vairavusį “Honda”.

Sekundės intervale – trys sportininkai

Ir atnaujinus po avarijos lenktynes kova “Superstock” motociklų klasėje neatlėgo. Jos įkarštį bene geriausiai liudija visi trys pirmieji prizininkai, kuriuos lenktynių finiše skyrė mažiau nei viena sekundė. Pergalę čia šventė Aldas Rastenis, vairavęs “Suzuki GSX” motociklą ir pranokęs estus Jurį Zalanį su “Yamaha” bei Madį Vanaselją, vairavusį “Honda”.

Galingiausiųjų “Superbike” klasės motociklininkų lenktynes su “Kawasaki” laimėjo Julijus Čibirka, kuris sekmadienį buvo absoliučiai greičiausias Kačerginės “Nemuno žiedo” trasoje. Nugalėtojas greičiausiąjį 3350 metrų ilgio trasos ratą nuvažiavo per 1 min. 12,332 sekundės.

J. Čibirka gana įtikinamai pranoko antrąjį ir trečiąjį prizininkus estus Kalevą Teesalu (“Suzuki”) ir Meelį Kingą (“Yamaha”).

Lenktynių pabaigoje savo meistriškumą demonstravo motociklų akrobatai, kai kurie iš jų - dalyvavę net pasaulio čempionato batalijose ir besivaržantys “Stunt Riding” pirmenybėse.

Jų meistriškumą vertino autoritetinga tarptautinė žiuri, o kiekvienam iš septynių panorusių išbandyti jėgas šioje grupėje sportininkų buvo suteikamos pasirodymui tik keturios minutės. Per tą laiką reikėjo pademonstruoti kuo daugiau triukų, o svarbiausia – jų originalumas, sudėtingumas ir kad nė vienas elementas nesikartotų.

“Stunt Riding” karaliumi pripažintas latvis Janis Rozitis, pranokęs alytiškį Virginijų Žukauską ir savo komandos draugą Gatį Rinkį.

Tarptautines Rytų Europos ir Baltijos šalių motociklų žiedinių lenktynių atvirojo čempionato I etapo varžytuves, surinkusi 75 taškus, laimėjo Lietuvos komanda.

Varžybų šeimininkai pranoko su 65 taškais antroje vietoje likusius estus ir 42 taškus pelniusius Latvijos motociklų žiedinių lenktynių meistrus, kurie tenkinosi trečiąja vieta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją