Į šias varžybas, vykstančias kartą metuose, pasibaigus pasaulio čempionatams, kovoti dėl neeilinio trofėjaus susirenka nacionalinės motokroso rinktinės, o jas stebi fantastiškos minios žiūrovų iš viso pasaulio. Šiemet JAV dėl Nacijų taurės kovėsi 33 valstybių komandos iš viso pasaulio (tarp jų – Estijos bei Latvijos rinktinės), o į įspūdingiausią metų renginį, tvyrant 35 laipsnių karščiui, susirinko 75 000 žiūrovų.

Milijoninė auditorija lenktynes stebėjo TV ekranuose.

Finalinė Nacijų taurės fiesta prasidėjo reto dramatiškumo ir netikėtumų gausos pirmosiomis finalo lenktynėmis, kuriose kartu startavo MX1 ir MX2 klasės. Šimtatūkstantinė žiūrovų auditorija, matyt, sutrikdė ir labiausiai patyrusius sportininkus – viso važiavimo metu trasoje kaip iš gausybės rago pylėsi nesibaigiantys akibrokštai.

Pirmiausiai JAV rinktinę palaikančią didžiąją šimtatūkstantinės žiūrovų minios dalį ištiko tikras šokas – kas galėjo patikėti, jog JAV motokroso legenda R.Carmichaelas (#1) jau antrame posūkyje grius ir trasoje liko paskutinis!

Pirmųjų lenktynių nebaigė ir pasaulio motokroso čempionato MX1 elitą maudęs 21 m. italas A.Cairoli – po keleto griuvimų užsikirto priekiniai stabdžiai ir emocingasis 2007 m. MX2 pasaulio čempionas tiesiog šveitė nebevažiuojantį motociklą į apsauginę tvorelę bei svaidydamasis velniais nužingsniavo savo stovyklos link.

Pirmąsias lenktynes laimėjo devyniolikmetis R.Villopoto (#2), o antrąją vietą agresyviu „block pass“ manevru ir nevengdamas fizinio kontakto iš 17-mečio T.Searle‘o atėmė legendinis australas Ch.Reedas (#31). Australo išpuolį patyręs T.Searle’as griuvo ir finišavo tik devintoje vietoje. Trečią vietą užėmė R.Carmichaelas (#1).

Geriausiai iš MX1 pasaulio čempionate lenktyniaujančių sportininkų pasirodė prancūzas S.Pourcelis (#13), iškovojęs ketvirtąją vietą. Geriausiai iš Baltijos šalių atstovų pasirodęs estas T.Leokas (#25) paskutiniuose ratuose aplenkė šių metų MX1 pasaulio čempioną S.Ramoną ir finišavo puikioje septintoje vietoje. Jo tėvynainis 17-metis Gertas Krestinovas (#26) tarp 40 startavusiųjų liko 24-as, o kaimynai latviai pasirodė prasčiau – 21 m. I.Šteinbergas liko 27-as, o 17-metis D.Livas – 30-as.

Kur kas ramesnėse antrojo ir trečiojo finalo lenktynėse pergales taip pat iškovojo amerikiečiai: MX2 + Open klasių kovą vėl laimėjo R.Villopoto (#2), o MX1 + Open klasių lenktynėse nesunkiai laimėjo nuo pat starto trasoje pirmavęs R.Carmichaelas (#1). Tai buvo paskutiniosios 27 m. R.Carmichaelo lenktynės, kurias sportininkas baigė pirmoje vietoje, padėdamas JAV komandai iškovoti 18-ąją Nacijų taurę. Antrosiose finalo lenktynėse ir vėl žibėjo 17-mečio brito T.Searle‘o žvaigždė – D.Britanijos salyno motokroso deimantas finišavo trečias.

Antrosiose lenktynėse nesisekė Estijos atstovams. Devintoje vietoje važiavęss jaunesnysis iš pusbrolių Leokų Aigaras (#27) antroje lenktynių pusėje apmaudžiai griuvo, patyrė traumą ir ne tik nebaigė antrųjų lenktynių, bet ir nebegalėjo startuoti trečiajame (MX1 + Open) finale, dėl ko Estijos rinktinė bendroje įskaitoje iš puikios 5 vietos nusirito į 11-ąją. Estų neišgelbėjo ir sėkmingas T.Leoko pasirodymas trečiajame finale, kur “Estijos Greitasis Traukinys” finišavo penktas.

JAV Nacijų taurė atiteko 18 kartą

Nors ir ne taip lengvai, kaip buvo tikėtasi, tačiau pakankamai užtikrintai 18-ą kartą istorijoje Chamberlaino taurę 61-osiose Nacijų važybose laimėjo daugiausiai kartų šį titulą iškovojusi JAV motokroso rinktinė (Ricky Carmichaelas, Ryanas Villopoto, Timas Ferry). Labai netikėtai antrąją vietą pavyko iškovoti bene labiausiai iš visų komandų prieš turnyrą nukraujavusiai Prancūzijos rinktinei, kurios gretose dėl traumų negalėjo lenktyniauti pasaulio čempionai Christophe‘as Pourcelis (besigydantis lūžusį stuburą) ir Davidas Vuilleminas. Tačiau tituluotuosius prancūzus geriau nei puikiai pavadavo jaunasis Prancūzijos avangardas – Pierre‘as Alexandre‘as Renet, Nicolas Aubinas ir, be abejo, Sebastienas Pourcelis.

Vos vieno taško iki prancūzų pritrūko „motokroso Marijos žemės“ Belgijos rinktinei su nė vieno etapo nelaimėjusiu 2007 m. MX1 pasaulio čempionu Steve‘u Ramonu priešakyje. Nors nesėkmės persekiojo Italijos rinktinės lyderį Antonio Cairoli, Apeninų pusiasalio rinktinė planetos komandinėje rikiuotėje liko ketvirtoje vietoje. Penktoji atiteko D.Britanijai ir 17-ečiui jos lyderiui Tommy Searle’ui.

Pernai aštuntąją vietą iškovojusi Estijos rinktinė, po pirmųjų lenktynių buvusi penktoje vietoje, dėl Aigaro Leoko nesėkmės smuko į vienuoliktąją vietą. Pirmąsyk į pagrindinius finalus patekusi Latvijos komanda taip pat nepadarė sau gėdos ir tarp dvidešimties komandų iškovojo penkioliktąją vietą, aplenkdama tokias komandas, kaip Australija, Portugalija ir B finalo nugalėtoja Brazilija.

2008-aisiais Metų motokroso varžybos vyks rugsėjo mėnesį Moneyglass Desmense trasoje (Šiaurės Airija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti portalo MX1.lt medžiagą kuriuo nors pavidalu be autorių sutikimo.
MX1.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją