Jau daugelį metų šalies motolenktynininkai svajoja apie pasaulio ar Europos čempionų arba prizininkų laurus. Jaunasis Utenos “Porterio” atstovas įrodė, jog įgimtas lenktynininko talentas, darbštumas per treniruotes pranoksta kalbas apie lėšų stygių įsigyti šiuolaikinę techniką.

Tai Nerijus Rukštela įrodė Vokietijoje, kur pasibaigė pasaulio jaunųjų motociklo kroso dalyvių čempionatas. 50 ccm klasėje lietuvis buvo nepralenkiamas.

Jaunasis lenktynininkas tikėjo sėkme

Net labai aukšto meistriškumo sportininkai išsisukinėja nuo prognozių ir vengia susitikti su žurnalistais. Dažniau pritariantis klausimams nei į juos atsakantis Nerijus Rukštela per šalies čempionato penktojo etapo varžybas drąsiai tvirtino, jog bus pasaulio čempionas. “Tokia mano nuojauta”, - tarsi brandaus amžiaus sportininkas “Kauno dienai” sakė pypliukas iš Utenos.

Prieš suteikdamas namiškiams ir savo rajono sporto aistruoliams džiaugsmą vakar vakare jis užsivilko prie redakcijos murziną, bet, pasak jo, labai brangią sportinę aprangą. Joje sugerti jaunojo pasaulio čempiono prakaito lašai, kurie atsirado dėl patirtų išgyvenimų lenktynių trasoje ir juos atperkantis nuostabios pergalės džiaugsmas. Nerijus Rukštela dar nesuvokė, jog jis planetos pajėgiausias motolenktynininkas savo klasėje. Jam atrodė, jog jis nieko ypatingo nepasiekė, o tai, kas įvyko - eilinis įvykis.

“Kad užauginsiu pasaulio čempioną, niekada net nepagalvojau. Vaikas labai judrus ir, kaip atrodo, nepaprastai gabus šiai sporto šakai. Tačiau tai ne tik jo nuopelnas. Utenos “Porterio” motociklų sporto vadovai labai greitai pastebėjo ir įvertino mano sūnaus privalumus, nupirko jam motocikliuką ir kiek išgalėdami rūpinasi jo sportine karjera. Po tokios svaiginančios pergalės dabar ir šalies sporto organizacijų vadovai turi atkreipti į jį dėmesį. Ne kasdien mūsų sportininkai sugrįžta į namus būdami pasaulio čempionai”, - už mažakalbį sūnų daugiau šnekėjo jo tėtis, vieno Utenos automobilių serviso savininkas Henrikas Rukštela.

Nerijus aplenkė visus varžovus

Pasaulio jaunųjų motociklų kroso lenktynininkų (4-15 metų) čempionatas rengiamas jau antri metai. Šiemet buvo surengtos dviejų etapų varžybos. Pirmosiose - Čekijoje lietingu oru šlapioje trasoje Nerijus Rukštela finišavęs ketvirtas, galutinėje įskaitoje tapo prizininku (buvo apdovanoti šešių pirmųjų vietų laimėtojai). Pasitreniravęs ir įgijęs didesnę tarptautinių lenktynių patirtį Utenos moksleivis buvo lenktynių asas Ekenštato miestelio (netoli Erfurto) trasoje, kur vyko pasaulio čempionato baigiamasis etapas. Po kvalifikacijos varžybų užėmęs antrąją poziciją Nerijus Rukštela dar geriau startavo finale ir tarp šešiolikos dalyvių finišavo pirmas per du surengtus važiavimus.

“Nors jo pagrindiniai varžovai iš Vokietijos ir Vengrijos lenktyniavo nepalyginamai geriau parengtais šiuolaikiniais motociklais, juos Nerijus akivaizdžiai pranoko puikia vairavimo technika ir taktika. Galima atsitiktinai laimėti vieną važiavimą, bet finišuoti pirmam per du važiavimus pasaulio čempionate atsitiktinai neįmanoma”, - tvirtino šio lenktynininko globėjas, Utenos “Porterio” motociklų sporto klubo vadovas Nerijus Šeduikis. - Mūsų pagrindiniai varžovai lenktyniavo atsivežę kvalifikuotų mechanikų, daug atsarginių dalių. Mes, išskyrus savo sugebėjimus ir plaktukus, daugiau nieko neturėjome”.

Lietuvių technika stebino varžovus

Pasak Nerijaus Šeduikio, nepavyko kitam perspektyviam jo auklėtiniui iš Utenos - Sigitui Purošiui. Aštuonmečių amžiaus grupėje startavęs jaunasis lenktynininkas šlapioje trasoje negalėjo startuoti 50 ccm oru aušinamu motociklu. Po treniruočių jo ratai užsikirto, o gedimo pašalinti nepavyko. “Visi sportininkai jau ne pirmi metai lenktyniauja vandeniu aušinama technika, todėl jiems Sigito motociklas atrodė, kaip senovės reliktas”, - teigė “Porterio” klubo vadovas.

Lenktyniavęs 10-12 metų motokrosininkų grupėje 65 ccm motociklu, šiaulietis Vytautas Bučas pagirtinai startavo šiame čempionate ir galutinėje įskaitoje finišavo šeštas. Vieną važiavimą laimėjęs Šiaulių Vijolio vidurinės mokyklos moksleivis pritraukė šios sporto šakos specialistų dėmesį, tačiau jam koją pakišo ne toks galingas kaip varžovų motociklas, tarptautinių lenktynių patirties stoka ir griūtis pagrindinio važiavimo starto vietoje.

Auga gera pamaina

“Rezultatai - fantastiški, turime labai gerą pamainą, - po pasaulio jaunųjų motokrosininkų čempionato neslėpė susižavėjimo šalies motociklų sporto federacijos prezidentas Romas Beresnevičius. - Ypač džiugina Nerijus Rukštela - įsižiebianti mūsų sporto šakos žvaigždutė. Jau tapęs pasaulio čempionu, jis pretenduoja būti pajėgiausias tarp savo bendraamžių Baltijos šalių ir Lietuvos motociklų sporto trasose”.

Praeityje vienas garsiausių šalies lenktynininkų, pasiekęs garsiojo Dakaro supermaratono finišą, prognozuoja, jog šios kartos lenktynininkai išgarsins mūsų valstybę ateityje, jei ji laiku padės jiems kilti meistriškumo pakopomis. Dabar šios sporto šakos atstovai išgyvena sunkius laikus, jiems padeda tik vienas kitas verslininkas, motociklų sporto entuziastas.