Šis klubas šiemet pažymi garbingą savo veiklos 80-metį. Vienas šio jubiliejaus pagrindinių akcentų – šiemetinis ralis “Aplink Lietuvą”, kuris, pasirodo, irgi neeilinis šio renginio metrikoje.

Pirmasis ralis “Aplink Lietuvą” buvo surengtas prieš 75 metus, 1931-ųjų liepos 24 dieną. Taigi, šiemet ralio dalyviai pažymi ir šio renginio 75-etį.

Kaip ir pačio pirmojo ralio “Aplink Lietuvą”, surengto prieš 75-erius metus, taip ir šiemetinio dalyviai varžysis dėl garbingiausio trofėjaus, kurį savo laimėjimų kolekcijoje trokšta turėti kiekvienas sportininkas – šalies Prezidento taurės.

Rugsėjo 10 dieną Vilniuje, iškilmingame ralio finiše sostinės S. Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros, greičiausieji lenktyninkai bus apdovanoti ne tik Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus taure, bet ir kitomis įspūdingomis bei įsimenančiomis – Susisiekimo, Ūkio, Socialinės apsaugos ir darbo, Krašto apsaugos ministerijų, Kūno kultūros ir sporto departamento, Lietuvos automobilių sporto federacijos, Lietuvos automobilių klubo taurėmis.

Džiaugėsi keliomis Prezidento taurėmis

Ralių “Aplink Lietuvą” istorijoje tris Prezidento taures yra iškovojęs automobilių sporto meistrų Sauliaus Girdausko ir Žilvino Sakalausko ekipažas. Dar vieną Prezidento taurę S. Girdauskas yra iškovojęs važiuodamas su Audriumi Šošu.

Po du tokius trofėjus turi Rokas Lipeikis su Renatu Vaitkevičiumi bei Vincas Gerdžiūnas, iškovojęs juos su šturmanais Virginijumi Simanavičiumi bei Arvydu Šinkūnu. Pernai trečiąją Prezidento taurę R. Lipeikis pelnė važiuodamas su savo dukra Inga.

Žmonių su negalia įskaitoje ralį “Aplink Lietuvą” net keturis kartus yra laimėjęs šeimyninis zarasiškių Alvydo ir Jūratės Mardosų duetas.

Visureigių klasėje du kartus pergalę šiame ralyje šventė Dakaro dykumų maratono dalyvis Aurelijus Petraitis, važiavęs su šturmanais Vyteniu Skardžiumi bei Kęstučiu Stadalniku.

Iš motociklininkų tris kartus greičiausiai ralį “Aplink Lietuvą” įveikė kaunietis Ričardas Matijošaitis, nugalėjęs paeiliui 2000-2002 metais.

Aplink Lietuvą – per dvi dienas

Ralis “Aplink Lietuvą 2006” - oficialiai klasifikuojamos varžybos, įtrauktos į Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) sporto kalendorių ir į Lietuvos automobilių sporto federacijos kalendorių kaip šių metų Lietuvos automobilių ralio IV etapas. Varžybose leidžiama dalyvauti “A”, ”N” grupių automobiliais, atitinkančiais FIA TSK “J” priedo reikalavimus bei “R” ir “S” grupių automobiliais, atitinkančiais LASF nacionalinius techninius reikalavimus.

Šiemet ralio “Aplink Lietuvą 2006” dalyviams įveikti maršrutą teks per dvi dienas.

Sportininkai profesionalai, dalyvaujantys Lietuvos automobilių ralio čempionate, varžysis atskiroje trasoje. O visi kiti ralio dalyviai – sportininkai mėgėjai, sportininkai veteranai, vairuotojai su negalia, visureigių vairuotojai bei motociklininkai – kitoje.

Profesionalams - 14 greičio ruožų

Sportininkams, Lietuvos automobilių ralio atviro čempionato IV etapo dalyviams, kovosiantiems dėl garbingiausio trofėjaus – Prezidento taurės - per abi dienas teks įveikti bendrą 483,28 kilometro maršrutą, iš kurių 106,38 kilometro – greičio ruožai.

Pirmąją dieną jų laukia bendras 213,6 kilometro ilgio maršrutas, iš kurio 43,68 kilometro sudarys greičio rungtys. Sportininkai savo meistriškumą rugsėjo 9-ąją demonstruos “Nemuno žiede” ir šios trasos prieigose bei Vievio ir Semeliškių greičio ruožuose, kuriuos visus įveiks po du kartus.

Antrąją ralio “Aplink Lietuvą” dieną sportininkai tarpusavio ginčą tęs Anykščių ir Molėtų apylinkėse, kur jų lauks didesnioji dalis greičio ruožų.

Pirmą kartą šių ralių istorijoje sportininkai visuose greičio ruožuose važiuos tik asfaltinę dangą turinčiais keliais.

Profesionalams susipažinimui su trasa skirta tik viena diena – rugsėjo 8-oji, nuo 8.30 iki 20.30 val., o visų kitų kategorijų šio ralio dalyviai progos susipažinti su trasa neturės.

Kitiems – dvigubai ilgesnė distancija

Dar vienas naujas šio ralio bruožas – pirmą kartą kartu su sportininkais-mėgėjais, sportininkais su negalia, visureigių vairuotojais bei motociklininkais jame dalyvaus ir Lietuvos automobilių sporto veteranai, į kelionę aplink Lietuvą išvairuosiantys daugeliui sportinę jaunystę menančius “GAZ 21 Volga” automobilius, kuriuos veteranams patikėjo šiemet savo 45-etį pažyminčios “Nemuno žiedo” trasos šeimininkai - VŠĮ “Nemuno žiedas”.

Visų šių kategorijų ralio “Aplink Lietuvą 2006” dalyviai varžysis kitoje nei sportininkai profesionalai trasoje ir privalės jie įveikti 966,95 kilometro maršrutą, kuriame šių kategorijų dalyvių lauks 16 papildomų rungčių, sudarančių 230,30 kilometro ilgio distanciją. Tiesa, ralio rengėjai, atsižvelgdami į garbų sportininkų veteranų amžių, trasą jiems kiek patrumpino, teigiama ralio spaudos centro pranešime žiniasklaidai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją