Bet šeimos verslui vadovaujanti Odeta neketina nuleisti rankų. Netrukus ji kartu su sese – garsiąja kulinarinių laidų vedėja Beata Nikolson imsis dar vieno darbo – su kitais kolegomis ir pačios imsis išvežioti užsakymus.

Stabtelėjusi restoranų veikla Odetai taip pat leis labiau susikoncentruoti į rudenį startavusios TV laidos „Piniginės reikalai“ ruošimą.

Buvusi „Swedbank“ asmeninių finansų instituto vadovė naujoje laidoje gyventojams pataria ne tik peržiūrėti savo įsipareigojimus, paskolas, įvertinti savo santaupas, bet ir jas tinkamai investuoti, pasidalina žiniomis, kaip gauti vienokias ar kitokias išmokas.

Pasak jos, karantino metas – tinkamas laikas ir mokytis, nuotoliniu būdu sustiprinti esamas arba ugdytis naujas profesines kompetencijas, kurios galbūt pravers ateityje.

Priversti „suplonėti“

– Vienoje laidoje atvirai pasakėte, kad ne kartą paverkėte, kai per pirmąjį karantiną teko uždaryti restoranų duris. O kaip yra dabar? Gal jau galima kažkaip tokiems dalykams pasiruošti?

– Dabar visiškai kitaip į tai žvelgiu. Esame daug geriau informuoti ir psichologiškai pasiruošę. Kai išgyvenome pirmąją bangą, tai jau nujautėme, kas laukia rudenį, planavome, galvojome ir tam ruošėmės.

Baigėsi pirmoji karantino savaitė, tai visiškai kitoks jausmas ir visiškai kitaip į tai reaguojame. Dabar jau kur kas aiškiau iš vadybos pusės, kokių veiksmų reikia imtis. Šį kartą yra daug lengviau ir emociškai.

– Dabar verslas rašo juodžiausius scenarijus – kas būtų, jeigu būtų. Ar sukaupėte pakankamai lašinukų ir raumenų, kurie padės ir šią bangą išgyventi?

– Jeigu jau mes su savo optimizmu negalėsime išgyventi, tai kaip tada visi kiti? Pirmasis karantinas parodė, kad Vyriausybė nepaliko verslo visiškoje nežinioje, taikė subsidijas ir buvo įvairių galimybių. Ir dabar jau žinoma, kad bus taikomos prastovų subsidijos, o tai suteikia tikėjimo ir vilties, kad galėsime išlaikyti darbuotojus. Aišku, tuo metu jie turės daug mažesnes pajamas, bet iš vienos pusės įmonei jie nebus didžiulė finansinė našta, o patiems darbuotojams – nežinia.

Tačiau yra daug klausimų ir nežinomybės dėl nuomos, dėl kitų įsipareigojimų, bet jei karantinas užsitęs ir tris mėnesius, tai su Vyriausybės skiriama parama bus galima išgyventi. Ypač jeigu ir mes nesėdėsime sudėję rankų.

Šį kartą nusprendėme, kad prasidėjus karantinui turime greitai sureaguoti. Sakiau, būkime kiek įmanoma plonesni, turėkime kiek įmanoma mažiau žmonių. Visi esame labai lankstūs ir kada tik reikės, mes tuos darbuotojus susigrąžinsime. Taigi, pirmas dalykas – pokyčius reikia daryti greitai ir nebijoti. Jau per pirmąjį karantiną darbuotojai suprato, kad nieko nepaliksime likimo valiai ir savo įsipareigojimų laikysimės. Ir nors dar nėra aiškios visos subsidijos, kokia bus parama, bet jau kalbamės su visais tiekėjais, patalpų savininkais.

Mes niekur nebėgame nuo savo įsipareigojimų ir tikime, kad juos galėsime ilgainiui išpildyti. Aišku, gali būti kažkokių pinigų srautų sutrikimų, bet mes daug komunikuojame, nes tai yra svarbu visoms pusėms.

Juk krizė prasideda tada, kaip pradeda strigti atsiskaitymai. Štai tada atsiranda daug nežinomybės ir neigiamo emocinio lauko. Visi mūsų partneriai yra atviri pasiūlymams, pokyčiams ir tikrai yra linkę bendradarbiauti.

Šiuo metu esame uždarę tik vieną „Jurgis ir Drakonas“ restoraną Pilies gatvėje, nes jis yra nedidelis ir labai priklausomas nuo turistų srautų, o visi kiti ruošia maistą išsinešti, dirbame su visais partneriais, kad galėtume aptarnauti kuo daugiau žmonių. Taigi vienas puses kertame, kitas stipriname.

– Kokias dar paslaugas šiuo metu teikiate?

– Bendradarbiaujame su viešbučiais, kuriuose žmonės saviizoliuojasi, jiems taip pat pristatome maistą. Pradėjome dirbti su įmonėmis, kurios turi daug darbuotojų ir savo valgyklas, tačiau jau dabar ruošiasi blogiausiems scenarijams. Jeigu jų darbuotojams tektų saviizoliuotis ir pradės jų trūkti, mes galėsime padėti su savo resursais. Nes mes galvojame, kaip savo darbuotojams užtikrinti normalesnes pajamas ir ieškome tų nišų, kur galėtume laikinai paskolinti juos, kad šie galėtų išlaikyti savo pajamas. Nes niekam nėra malonu sėdėti namie ilgą laiką.

Taip pat dirbame ir ieškome galimybių, kaip galėtume pristatyti maistą kuo didesniu spinduliu. Stipriname savo platformą, kad būtų galima užsisakyti maistą tiesiogiai, ne tik per mūsų partnerius. Taigi imamės įvairių veiksmų, komunikuojame, kalbamės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)