Nuo šių metų pradžios „Rimi“ parduotuvės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje prekiauja iš popieriaus pagamintais vienkartiniais puodeliais, lėkštėmis, stalo įrankiais, šiaudeliais ir ausų krapštukais, kurių naudojimas neprisideda prie vandenynų taršos plastiku. Įgyvendinęs direktyvą, „Rimi“ tinklas sumažins plastiko naudojimą 100 tonų per metus.

Geriausias pasirinkimas – daugkartinio naudojimo prekės

„Atsisakyti prekybos vienkartiniais plastiko gaminiais anksčiau nei to reikalauja ES direktyva, kaip vieną iš tikslų, „Rimi“ savininkė ICA išsikėlė dar 2018 metais. Dabar esame vienu žingsniu priekyje – remiantis direktyva, prekyba vienkartiniais plastiko gaminiais bus draudžiama nuo šių metų liepos 3 dienos. Vis tik, svarbu prisiminti, kad atsakingiausias ir teisingiausias sprendimas yra, kai tik įmanoma, rinktis daugkartinio, o ne vienkartinio naudojimo produktus“, – sako „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės vadovas Liudvikas Aleliūnas.

Pasak jo, kai kurių alternatyvių vienkartinio naudojimo prekių, pavyzdžiui, popierinių puodelių, paviršius vis tiek yra padengtas plastiko sluoksniu, siekiant užtikrinti jų patvarumą, tad jų atliekos privalo būti rūšiuojamos.

„Tvaresnių alternatyvų, neturinčių plastiko, paieška yra mūsų kasdienis darbas ir vienas prioritetinių uždavinių. Tuo pačiu turime atsižvelgti į tai, kad vienkartinius gaminius būtų paprasta naudoti ir jų kaina pirkėjams būtų priimtina“, – sako L. Aleliūnas.

Keičiamos pakuotės sumažins plastiko naudojimą dar 35 t per metus

Didžioji dalis vienkartinių plastiko gaminių, kuriais prekyba Europos Sąjungos direktyva uždrausta nuo š.m. liepos 3-osios, „Rimi“ tinklas jau išpardavė ir pirkėjams siūlo aplinkai draugiškas jų alternatyvas.

Pasak L. Aleliūno, „Rimi“ taip pat siekia, kad iki 2022 metų pabaigos visos tinklo privačių etikečių prekių plastikinės pakuotės būtų perdirbamos arba iš naujo panaudojamas: „Siekiame, kad nuo 2030-ųjų jos taip pat būtų gaminamos iš jau perdirbtų ar dar kartą panaudotų medžiagų.“

„Daug dirbame ieškodami naujų pakavimo sprendimų, kurie leistų mažinti plastiko naudojimą ir didinti atliekų perdirbimą ar pakartotinį medžiagų panaudojimą“, – sako „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės vadovas Liudvikas Aleliūnas.

Jau šiais metais bus pradėtos naudoti naujos pakuotės „Rimi“ produktų pakavimui, pavyzdžiui, salotos bus pakuojamos į plonesnio plastiko indelius, o šviežiai žuviai bus naudojami mažesni ir plonesni maišeliai. Tai leis sumažinti plastiko naudojimą 35 tonomis per metus.