Bendrovės akcininko Tauro Plungės teigimu, šių vertybių puoselėjimas leidžia įmonei ne tik prisidėti prie planetos išsaugojimo, bet ir kurti verslui pridėtinę vertę.

Sutaupytas CO2 kiekis prilygsta 100 automobilių

Kalbėdamas apie socialiai atsakingų veiksmų taikymą bendrovės KIKA GROUP veikloje, T. Plungė akcentuoja – siekdama būti draugiški aplinkai, įmonė šį birželį įgyvendino žaliosios energijos projektą. Kauno rajone įsikūrusioje ir KIKA GROUP priklausančioje gyvūnų pašarų gamykloje AKVATERA LT gaminančioje aukščiausios kokybės pašarą augintiniams, kuris eksportuojamas į daugiau nei 50 pasaulio šalių, pastatyta 700 kW galios saulės elektrinė.

„Šio sprendimo ėmėmės siekdami ieškoti būdų, kaip galime tausoti gamtą ir pasiekti efektyvių rezultatų. Dabar gamykloje saulės jėgainė pagamina trečdalį visos reikiamos energijos. Likusieji 70 proc. yra įsigyjami iš gamintojų, išgaunančių elektrą iš atsinaujinančių šaltinių. Džiaugiamės, kad šiandien visi mūsų gamykloje gaminami produktai yra iš 100 proc. žaliosios energijos. Be to, šalia esančiuose sklypuose ketiname plėsti saulės jėgainės teritoriją. Mūsų tikslas – savarankiškai pasigaminti iki 80 proc. reikalingos energijos“, – planais dalijasi T. Plungė.

Anot jo, minėtus 30 proc. energijos pagamina gamyklos saulės elektrinės teritorijoje esantys beveik 2300 naujausios kartos saulės modulių. Pastarieji sumontuoti dvipusiai ir yra prijungti prie galios optimizatorių. Todėl bendrovės išmanioji elektrinė yra pirmoji tokia Baltijos šalyse – jos gaminama elektra yra generuojama ir iš energijos, kurią atspindi žemė.

„Šis sprendimas – ypač patvarus. Jėgainę įrengusios bendrovės duomenimis, per metus ji sutaupo apie 406 tonas CO2. Tokį kiekį anglies dvideginio į aplinką kasmet statistiškai išmeta 100 lengvųjų automobilių“, – pabrėžia pašnekovas.

Ne išmesti, o panaudoti dar kartą

Pasak T. Plungės, inovatyvias technologijas verslui rinktis verta ne tik dėl mažesnės neigiamos įtakos gamtai, tačiau ir siekiant kuo efektyvesnių veiklos rezultatų. Todėl bendrovės tvarumo sprendimai – visapusiški. Įmonė transportui renkasi elektromobilius, o produktų gamybos procese liekančius produktus panaudoja dar kartą.

„Nubyrėjusios žaliavos, liekančios po granulės gamybos, vėl supilamos į vandenį ir tampa bendros masės dalimi, kuri darkart perkeliama į ekstruderį. Gamindami produktus taip pat sugeneruojame ir šilumos perteklių. Jo ekstruderis sukuria ypač daug, nes kepa granulę. Todėl įdiegėme sistemą, kuri vandenį, skirtą įrenginiui aušinti, leidžia pakartotinai pasiimti ir per šilumokaičius atiduoti iš jo toliau gaminant garus. Dabar, nuo šildymo sezono pradžios, visus gamybos cechus šildome būtent šiuo vandeniu“, – procesus aiškina T. Plungė.

Bendrovė į technologinį procesą įterpė grįžtamojo produkto perdirbimo įrenginį, kuris padėjo sumažinti iki 5 proc. susidarančių šalutinių perdirbtų produktų, nukreipiamų utilizacijai.

Tvarūs sprendimai ne tik gamyboje, bet ir prekyboje

Anot T. Plungės, socialiai atsakingus tvarumo ir ekologijos prioritetus atspindi ne tik produktų gamyba, bet ir prekyba. KIKA parduotuvių prekių asortimente klientai gali rasti įvairių tvarių prekių kasdienei gyvūnų priežiūrai – nuo ekologiškų maišelių šunų ekskrementams bei natūralaus kačių kraiko iki žaislų iš perdirbtų medžiagų.

„Mūsų asortimente galima rasti 100 proc. suyrantį ir visiškai nekenksmingą aplinkai kačių kraiką iš žirnių ląstelienos. Šis gaminys buvo sukurtas atsižvelgiant į silikoninių kačių kraikų daromą žalą gamtai. O kaip alternatyvą vietoje plastikinių maišelių šunų ekskrementams siūlome naudoti savaime suyrančius maišelius, kurių gamybai naudojamas kukurūzų krakmolas. Taip pat prekiaujame ir žaislais, pagamintais iš 100 proc. perdirbtų plastikinių butelių. Tai dar vienas paskatinimas savo augintiniais rūpintis tvariai“, – reziumuoja T. Plungė.

Be to, įsigiję bendrovės produkciją klientai skatinami teisingai rūšiuoti visus nuo įmonės gaminių liekančius produktus. Daugiau informacijos apie tai gyvūnų mylėtojai gali rasti specialioje rūšiavimo skiltyje.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)