Tarptautiniu mastu veikianti įmonė jau dešimt metų ne tik vykdo įmonės socialinės atsakomybės (ĮSA) veiklą ir savo pavyzdžiu siekia paveikti kitus verslus, bet pernai pasitvirtino „Agile“ programą ir jos tikslą – užtikrinti grupės tvarų augimą, pelningumą, klientų pasitenkinimą ir darbuotojų įsitraukimą per vertės kūrimą visiems grupės dalyviams: klientams, partneriams, darbuotojams, akcininkams, visuomenei. Taip pat ryžtasi vidiniams pokyčiams – kitų metų pradžioje planuojama įsteigti specialią pareigybę, pasitvirtinti aiškią ir skaidrią politiką, strategiją, jos įgyvendinimą ir monitoringą.

Lietuvoje ĮSA dar dažnai suprantama gana siaurai, kaip rinkodaros ir komunikacijos priemonė. Visgi į šią veiklą turėtų būti žvelgiama plačiau ir ji turėtų būti įtraukta į įmonės veiklos strategiją.

Daugelyje įmonių ĮSA veikla nėra dokumentuojama, nesudarytas ĮSA veiksmų planas, nenumatyti veiklos atlikimo rodikliai ir ataskaitos nėra skelbiamos viešai. „Savo kelionę socialiai atsakingo verslo link pradėjome prieš dešimt metų. Per šį laiką ne tik įtraukėme darbuotojus ir skyrėme laiko jų ugdymui, bet pavyzdžiu buvome ir savo klientams bei partneriams. Ateityje savo socialinės atsakomybės veiklą planuojame plėsti. Turime puikių sumanymų. Konkretūs ĮSA veiksmai jau dabar planuojami suderinus tris dalykus: mūsų grupės strategiją, darbuotojų siūlymus ir vietos bendruomenės poreikius“, – teigia V. Kavaliauskas.

Pasak įmonės viešųjų ryšių vadovės Indrė Tubinienės, imtis pokyčių skatina ir išoriniai, ir vidiniai veiksniai. „Viena vertus, pastebime didėjančius klientų lūkesčius mums, kaip ilgalaikiam partneriui. Kita vertus, grupės pokyčius skatina ambicingi mūsų darbuotojai ir vadovai. Todėl, siekdami išsigryninti ĮSA veiklą ir tapti skaidresni, nusprendėme, kad reikia atskiro tam skirto darbuotojo“, – sako I. Tubinienė.

Rita Kavaliauskienė, Eglė Mėlinauskienė

Nors „Lewben“ pokyčių siekia ir iniciatyvų imasi ĮSA srityse, šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama meno ir kultūros mecenatystei bei pagalbai vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis. Meno fondas „Lewben Art Foundation“ karantino laikotarpiu pristato savo naują projektą – dovaną Vilniaus gyventojams – parodą „Homo Absentia“ (lot. trūksta/ nėra žmogaus) po atviru dangumi miesto skveruose. Tai jaunųjų Lietuvos fotografų paroda, organizuojama kartu su partneriais – Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybe ir Lietuvos kultūros taryba, trijose vietose: Rūdninkų skvere, K. Sirvydo skvere ir aikštelėje šalia S. Moniuškos skvero.

Kitas „Lewben“ grupei priklausantis ir daugiau nei prieš metus įkurtas fondas, vykdantis paramos ir labdaros veiklą, yra Juozo Kavaliausko atminimo paramos fondas. Jo tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į onkologinėmis ligomis sergančių vaikų problemas, rinkti lėšas ir padėti mažiesiems pasveikti.
„Kadangi fondas veiklą pradėjo neseniai, esame naujokai. Tad pasirinkome finansinę pagalbą teikti ne fiziniams asmenims, o paramos fondams, dirbantiems su onkologinėmis ligomis sergančiais vaikais. Esame susipažinę su šių fondų veikla, be to, ir Rimantą Kaukėną, ir Eglę Mėlinauskienę iš Mamų unijos seniai pažįstu asmeniškai – jie žino, ką daro, jų veikla tikrai prasminga“, – sako Juozo Kavaliausko atminimo paramos fondo vadovė Rita Kavaliauskienė.

Homo Absentia

Per savo gyvavimo laikotarpį, priduria R. Kavaliauskienė, fondas prisidėjo prie įvairių paramos projektų, padėjo konkretiems vaikams.

„Ypač svarbu, kad net COVID-19 sukeltomis aplinkybėmis pavyko reaguoti greitai ir pagelbėti patiems jautriausiems ir pažeidžiamiausiems nuperkant apsauginių priemonių Nacionaliniam vėžio institutui, Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos Onkologiniam skyriui bei Suaugusiųjų onkologiniam skyriui, Vilniaus Santaros ligoninės vaikų Onkohematologijos skyriui, Senjorų socialinės globos namams bei Mamų unijos šeimos namams. Taip pat nemažai priemonių iškeliavo į įvairiausius Lietuvos kampelius, tiesiai į sunkiai sergančių vaikų namus“, – vardija R. Kavaliauskienė.

V. Kavaliausko nuomone, vargu ar tikslus procentas nusako, kiek esi atsakingas, be to, organizacijos neprivalo skirti lėšų paramai – tai kiekvieno pasirinkimas.

„Mes matome, kad labai svarbi būna ir nedidelė parama, tarkim, onkologinėmis ligomis sergančių vaikų šeimoms. Mūsų fondo misija paprasta – norime surinktas lėšas skirti būtent šiems vaikams. Tai – skaudi tema, juo labiau kad negalintiems sau padėti mažiesiems pinigų ar dėmesio niekada nebus per daug“, – pabrėžia „Lewben“ valdybos pirmininkas.

Įmonė supranta, kad tikslai nebus pasiekti, jei ĮSA veikloje nedalyvaus įmonės darbuotojai. Pasak I. Tubinienės, šiandien jau nuveikta nemažai, o užsibrėžti siekiai atrodo išties drąsūs. Jos įsitikinimu, mažų pergalių nėra – reikia švęsti jas visas, nes tai žmones skatina įsitraukti. O jei veikloje dalyvaujančių darbuotojų kasmet daugėja, vadinasi, įmonė eina teisingu keliu ir gali pagrįstai didžiuotis rezultatais.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)