Pirminiai iššūkiai: įranga ir testavimas

Tinkamas testavimas – vienas pagrindinių veiksnių suvaldant COVID-19 plitimą. Apie tai, kaip dar pandemijos pradžioje suvokta plataus testavimo masto svarba – ir pacientų, ir medicinos personalo – pasakoja įmonės „Roquette Amilina“ Valdybos pirmininkas ir akcininkas, biochemijos ir medicinos mokslų daktaras Danas Tvarijonavičius.

„Galima pasidžiaugti, kad įvertinus turimus resursus, pertvarkius dalį „Roquette Amilina“ mokslinės laboratorijos įrangos ir mobilizavus komandą, kartu su kitomis bendrovėmis ir Lietuvos mokslininkais, buvo rastas greitas ir efektyvus sprendimas kaip pritaikyti testavimui įrangos pajėgumus ir juos perduoti vienai iš didžiųjų šalies miestų ligoninių. Labai pagelbėjo bendrovės turimos žinios ir ryšiai visame pasaulyje: štai leidimus naudoti ir skraidinti įrangą iš Singapūro davė „Roquette Freres“ grupės vadovai, Singapūro mokslinių tyrimų centro darbuotojai viską suruošė per naktį. Pandemijos akivaizdoje mums padėjo geležinė drausmė, jungtinės administracijos ir darbuotojų pastangos ir, be abejo, Panevėžio ligoninės pagalba “, – teigia D. Tvarijonavičius.
Dar balandžio mėnesį D. Tvarijonavičius teigė, kad įrangos našumus galima didinti bent 4 kartus, atsižvelgiant į ligoninės poreikius ir sprendimus.

Talkino užsienio bendrovės

Džiuginančių rezultatų nebūtų be didžiulių Lietuvos įmonių ir mokslininkų susitelkimo vardan bendro tikslo, įsitikinęs D. Tvarijonavčius. Jis priduria, kad pradiniuose projekto derinimo etapuose talkino ir užsienio bendrovės – „Roquette Freres“ grupės vadovai davė leidimus įrangą skraidinti iš Singapūro, skubos tvarka laboratorinės įrangos derinimo ir paleidimo darbų klausimus sprendė bendrovė „Ardeola“.

Kaip pasakoja D. Tvarijonavičius, nors „Roquette Amilina“ buvo atsakinga už reikalingą įrenginių parengimą ir perdavimą laboratorijai, geri rezultatai nebūtų įmanomi be „Linea Libera“, „Thermo Fisher Scienific“ deleguoto laboratorinės įrangos tiekėjo atstovų, partneriavusių talkinant programinės įrangos instaliavimo ir paleidimo klausimais, užtikrinusių ligoninės personalo apmokymus. „Thermo Fisher Scientific“ patiekė pradiniam testavimui skirtus reagentus ir apmokė medicinos personalą.

Danas Tvarijonavičius

Metodikos, prietaisų bei reagentų suderinamumo klausimais konsultavo Lietuvos biotechnologų asociacijos mokslininkai, padėję ir mezgant kontaktus su užsienio mokslininkais. „Roquette Amilina“ mokslininkai, suvokdami kiekvieno pastangų bei turimų žinių sutelkimo svarbą suvaldant viruso plitimą, taip pat noriai prisidėjo prie šio projekto.

Prie bendros iniciatyvos itin aktyviai prisidėjo „Roguette Amilina“ mokslinių tyrimų laboratorijos vadovė dr. E. Mažonienė, daugybę valandų praleidusi ligoninės laboratorijoje. Aktyviai veikė ir kiti įmonės mokslininkai, taip pat VU Gamtos mokslų centro mokslininkai.

Lietuvos ir užsienio mokslo bei verslo atstovų pastangos leido pasiekti reikšmingų rezultatų COVID-19 tyrimų lauke Panevėžio regione: savalaikiai sprendimai dviejų apskričių (Panevėžio bei Utenos) ligoninei leido tapti tryliktuoju akredituotu koronaviruso diagnostikos centru Lietuvoje.

„Čia dar ne visos COVID istorijos paslaptys – džiaugiamės galėję prisidėti ir prie dar svarbesnių darbų. Deja, ne viską galime pasakoti – bet kai viskas pasibaigs, tikimės, jog kolegos galės. Galime pasakyti, kad didžiulės Lietuvos įmonės darė neįtikėtinus dalykus neįtikėtinais tempais – niekas kitas to Europoje nesugebėjo. Kai, regis, tai atrodė visiškai neįmanoma, Lietuvos verslo atstovai ir mokslininkai darė tai geriausiai. Tikimės, kad efektyvios vakcinos Lietuvą pasieks savalaikiai, gyventojų sąmoningumas bus aukštas ir viruso siautėjimas bus sustabdytas, o žmonės galės grįžti į savo įprastinį gyvenimą“, – teigia D. Tvarijonavičius.

Atsakingas verslo požiūris svarbus ne tik krizinėse situacijose

Anot Dr. D. Tvarijonavičiaus, verslo atstovai turi prisidėti prie bendros šalies gerovės kūrimo ne tik sudėtingose situacijose. Tai atsispindi ir „Roquette Amilina“ įmonės veikloje: sujungus verslo bei mokslo pasiekimus siekiama proveržio inovacijų srityje. D. Tvarijonavičius pabrėžia tikintis, jog Lietuvos ateitis priklauso nuo to, kaip greitai pavyks sukurti mokslo žiniomis pagrįstą ekonomiką ir visuomenę.

Amilina

„Suvokiu tai kaip pilietinę pareigą ir džiaugiuosi turėdamas galimybę prisidėti prie iniciatyvų, kurios padeda augti mūsų visuomenei ir valstybei“, – sako D. Tvarijonavičius. Verslininkas kartu su žmona Lina Tvarijonavičiene Vilniaus universiteto neliečiamojo kapitalo fondui neseniai skyrė 300 000 Eur sumą. Tad socialiai atsakingo verslo pastangos atsispindi ne tik pasaulinės pandemijos kontekste.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)