„Nors ES vienkartinių plastiko gaminių direktyva įsigalios tik nuo 2021 m. liepos, tačiau ją įgyvendinti nusprendėme iškart suradę gamintojus, pasiūliusius aukštos kokybės popierinius šiaudelius. Tai vienas mūsų bendrovės žingsnių saugant natūralią aplinką bei užtikrinant tvarią gamybą, prie kurio kviečiame jungtis ir kitus rinkos dalyvius. Vien mes sulčių ir sulčių gėrimų pakuotėms sunaudojame apie 2,5 mln. šiaudelių, tad šis sprendimas Lietuvoje naudojamą plastiko kiekį sumažins maždaug 1000 kilogramų per metus“, – sako „Eckes-Granini Lietuva“ rinkodaros direktorius Vidas Komparskas, bendrovėje atsakingas už tvarią ir darnią veiklą.

„Elmenhorster“ sultys ir sulčių gėrimai gaminami bendrovės gamykloje Žiežmariuose, kur prie 0,2 l šių sulčių pakelių tvirtinami Europos Sąjungoje pagaminti popieriniai šiaudeliai. Pastarieji yra pagaminti iš FSC sertifikuoto pluošto, o visos jų gamybai naudojamos žaliavos taip pat yra iš Europos. Įmonė neatmeta galimybės naudoti Lietuvoje pagamintų šiaudelių, jei atsirastų vietinis gamintojas, galintis pasiūlyti tinkamos kokybės gaminių.

Pasak V. Komparsko, plastikinių šiaudelių jų įmonė nebenaudoja jau nuo antros lapkričio pusės. Tiesa, kai kuriose parduotuvėse vis dar gali būti išparduodami sulčių likučiai, tačiau į prekybos vietas šiuo metu jau tiekiami tik gaminiai su popieriniais šiaudeliais. Pereinant prie popierinių šiaudelių teko iš naujo suderinti gėrimų pakavimo įrengimus.

Įmonės atstovo teigimu, pakeitus plastikinius šiaudelius popieriniais turėtų kiek keistis ir sulčių vartojimo įpročiai. „Popieriniai šiaudeliai, kitaip nei plastikiniai, sąlytyje su skysčiais po kurio laiko praranda formą, suminkštėja, tad jų nereikėtų ilgam palikti įmerkus į sultis. Paprastai jie išlieka tinkami naudoti apie 1–2 val., tačiau šis laikas trumpėja, jei šiaudelis yra lankstomas, spaudžiamas, kramtomas – juk tai popierinis gaminys, pasižymintis visomis popieriui būdingomis savybėmis. Vis dėlto tikime, kad vartotojai prie tokių menkų nepatogumų prisitaikys, nes tvarūs sprendimai būtini, norint sumažinti plastiko taršą“, – aiškina V. Komparskas.

Prie „Elmenhorster“ pakuočių tvirtinami popieriniai šiaudeliai yra tinkami sąlyčiui su maistu, perdirbami ir kompostuojami, atitinka naujuosius ES reglamentus. Vadovaujantis ES direktyva, nuo 2021 m. vidurio įsigalios draudimas tiekti rinkai ne tik plastikinius gėrimų šiaudelius, bet ir plastikinius stalo įrankius, lėkštes, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, ausų krapštukus.

„Elmenhorster“ sulčių ir sulčių gėrimų mažuose pakeliuose pardavimai Lietuvoje kasmet auga. Per vienuolika 2020 metų mėnesių tokių gaminių parduota 4 proc. daugiau nei 2019 metais ir 12 proc. daugiau nei 2018 metais.