„Dabar gal kiek mažiau gastroliuojame, bet anksčiau stengdavomės kone visą Lietuvą apvažiuoti, kad ir mažiausių miestelių vaikai galėtų pamatyti mūsų spektaklius. Žinoma, mums būtų buvę lengviau, kad jie atvyktų į Vilnių, bet suprantame, jog ne visi tokią galimybę turi. Nors dažnos ir ilgos kelionės aktoriams būdavo gana sudėtingas iššūkis, tačiau po visko, nors ir pavargęs, bet koks laimingas grįžti“, – prisiminimais dalijasi I. Balsytė, paminėdama, jog eilę metų „Keistuolių teatras“ buvo pripažintas, kaip labiausiai gastroliuojantis teatras Lietuvoje ir vargu, ar kas nors yra pagerinęs šį rekordą.

Aplankyti įvairaus amžiaus vaikus bei jaunimą mažuosiuose šalies miesteliuose leido ir aktyvus „Keistuolių“ dalyvavimas Teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos „ASITEŽAS“ veikloje, kurios nariais jie yra nuo pat organizacijos susikūrimo 2001-aisiais. Tikėdami stipria ugdomąja teatro galia „Keistuolių teatro“ kūrėjai dalyvauja įvairiuose teatro festivaliuose bei kituose renginiuose vaikams ir jaunimui, vykdo edukacijas, įvairius teatrinius užsiėmimus.

Siekdami, kad teatro teikiamą džiaugsmą atrastų kuo daugiau vaikų, „Keistuoliai“ nepamiršta ir socialiai labiau pažeidžiamų mažųjų žiūrovų. Pasak I. Balsytės, teatras sulaukęs pasiūlymų prisidėti prie socialinių iniciatyvų net nesvarstydamas sutinka, o ir patys savo ruožtu jas neretai įgyvendina.

Ilona Balsytė (nuotr. D. Ščiukos)

„Juolab esame įvairioms amžiaus grupėms kuriantis teatras, tad mūsų parama dažnai skiriama ne tik vaikučiams“, – sako I. Balsytė. Jau kurį laiką Keistuolių komanda bendradarbiauja su Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA). „Draugaujame bei labai palaikome šią organizaciją. Tad onkologinių ligų paliesti žmonės turi galimybę nemokamai pamatyti spektaklius tiek Vilniuje, tiek ir gastroliniuose spektakliuose“, – priduria aktorė.

„Pamenu, dar pačioje teatro gyvenimo pradžioje kartu su Aidu Giniočiu ir Sigučiu Jačėnu lankydavome onkologinėmis ligomis sergančius vaikučius – stengdavomės nudžiuginti kalėdiniais sveikinimais, nedideliais pasirodymais. Nors ši tradicija pasikeitė, galbūt virto į kitokias iniciatyvas, bet noras prisidėti bei padėti išliko ir nuolat lydi mūsų teatrą“, – pasakoja „Keistuolių teatro“ įkūrėja.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.