Lidl Lietuva“ personalo vadovė Sandra Savickienė pasakoja, kad papildomas rūpestis savo darbuotojais yra didelė organizacijos vidinės kultūros dalis. Anot jos, teigiamą mikroklimatą įmonėje padeda palaikyti kruopščiai apgalvoti sprendimai.

„Išskirtinio dėmesio rodymas mūsų prekybos tinklo darbuotojams yra tęstinis procesas, susidedantis iš įvairių strategiškai suplanuotų veiksmų. Tokiu būdu kuriame abipuse pagarba paremtą ryšį, nes tai – tiesiausias kelias į augantį prekybos tinklą, lojalų komandos narį ir laimingą klientą“, – sako S. Savickienė.

Motyvacinėms priemonėms – daugiau kaip 2 mln. eurų

„Lidl“ atstovės teigimu, finansinės paskatos ir papildomos naudos vis dar išlieka vienais svarbiausių darbuotojų motyvaciją užtikrinančių faktorių. Anot jos, prekybos tinkle yra taikoma speciali motyvacinių priemonių sistema.

„Esame itin dėkingi mūsų darbuotojams už jų įdedamas pastangas – motyvacinės priemonės leidžia užtikrinti, kad ši padėka būtų ne tik žodinė. Pernai papildomai darbuotojų gerovei užtikrinti skyrėme apie 1,4 mln. eurų, o šiemet ši suma išaugs daugiau nei 60 proc. ir viršys 2 mln. eurų“, – teigia S. Savickienė.

Ji pažymi, kad motyvacines priemones įmonė skirsto į dvi kategorijas – motyvacinius priedus ir papildomas naudas: „Šiemet darbuotojams išmokėsime piniginių premijų už dvigubai didesnę sumą, kuri sieks beveik 1,3 mln. eurų. Didžiąją jos dalį sudaro motyvaciniai priedai, kuriuos mokame parduotuvių ir logistikos centro darbuotojams. Iš finansinės pusės galime įvertinti ir kitas mūsų komandos nariams suteikiamas naudas – darbuotojų sveikatos stiprinimo ir komandos formavimo veiklas, papildomą sveikatos draudimą, dovanas darbuotojams bei jų vaikams. Lyginant su 2019 m., šiais metais į papildomas naudas investuosime 150 tūkst. eurų daugiau – joms esame numatę apie 1 mln. eurų.“

Didžiausias vidutinis darbo užmokestis tarp prekybos tinklų

Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės, įmonės darbuotojų finansinį stabilumą užtikrina ir konkurencingiausias rinkoje vidutinis darbuotojų užmokestis, kuris, remiantis „Rekvizitai.lt“ rugsėjo mėnesio duomenimis, siekė daugiau nei 1,5 tūkst. eurų.

„Atitinkamas atlygis už atliktą darbą – vienas iš geriausių būdų įvertinti darbuotoją. Naujausi duomenys rodo, kad „Lidl Lietuva“ siūlomas vidutinis darbo užmokestis siekia 1568,07 eurų ir yra kone penktadaliu didesnis nei antroje vietoje esančio prekybos tinklo“, – sako pašnekovė.

Sonata Savickienė

Anot specialistės, bendrovė kasmet taip pat lygina savo darbo užmokesčio konkurencingumą pagal įmonės „Korn Ferry“ tyrimą: „Skirdami papildomą dėmesį darbuotojų atlygiui, iš anksto galime numatyti reikalingus veiksmus tam, kad išliktume tarp didžiausią darbo užmokestį rinkoje siūlančių įmonių. Šiuo metu, lojalus „Lidl“ darbuotojas pagal atlyginimą savo pozicijoje ir papildomų naudų paketą, patenka tarp 25 proc. geriausiai rinkoje uždirbančių darbuotojų.“

Darbuotojus draudžia privačiu sveikatos draudimu

S. Savickienė pratęsia, kad gerą darbuotojų savijautą darbe palaiko ne tik finansinės paskatos, bet ir kitos papildomos naudos. Jos teigimu, išskirtinis dėmesys yra rodomas darbuotojų sveikatai.

„Visus „Lidl“ darbuotojus po bandomojo laikotarpio draudžiame privačiu sveikatos draudimu – jie gali naudotis neribotu ambulatoriniu gydymu ir lankytis privačiose klinikose, taip pat skiriame tam tikrą sumą stacionariam gydymui bei vaistams, maisto papildams ir vitaminams. Be to, šaltojo sezono metu sudarome galimybę ne tik komandos nariams, bet ir jų vaikams iki 14 metų, nemokamai skiepytis nuo gripo“, – teigia „Lidl“ atstovė.

Sudaromos galimybės augti

Specialistės teigimu, nors motyvaciniai priedai ir kitos papildomos naudos yra svarbu, tačiau atliekant į įvairias „Lidl“ pozicijas kandidatuojančių asmenų apklausas yra pastebima, kad lietuviams itin svarbu ir įmonės reputacija, nauji iššūkiai bei karjeros galimybės.

„Suprantame, kad draugiškos atmosferos darbe puoselėjimas ir galimybių tobulėti sudarymas augina lojalų ir motyvuotą darbuotoją. Mums itin svarbu, kad darbuotojai sėkmingai perprastų organizacijos procesus ir pajustų organizacijos darbo kultūrą, tad taikome išskirtinį naujų kolegų įvedimo ir apmokymo procesą. Taip pat mūsų bendrovėje veikia Talentų valdymo procesas, kai vertiname darbuotojo įgūdžius ir potencialą. Pasiekęs gerų rezultatų, žmogus kyla karjeros laiptais, kartu auga ir jo darbo užmokestis. Džiaugiamės, kad šiemet pareigose pakilo jau beveik 10 proc. „Lidl“ darbuotojų“, – teigia S. Savickienė.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 50 prekybos tinklo parduotuvių 20-tyje šalies miestų – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine bei Šilutėje. Įmonėje šiuo metu dirba virš 2,3 tūkst. darbuotojų.