„Stengiamės rodyti pavyzdį žaliojo finansavimo srityje, nes bankų sektorius vaidina svarbų vaidmenį kuriant tvaresnę verslo aplinką – finansuodami savo klientų projektus, galime tiesiogiai prisidėti prie mažai anglies dvideginio išskiriančio ir aplinkai draugiško verslo kūrimo. Nuo šiol projektų, skirtų kovoti su klimato kaita ir mažinti aplinkai bei ekosistemai daromą įtaką, plėtotojai gali kreiptis į mūsų banką dėl žaliosios paskolos. Tokias paskolas, įteikdami įmonės tvarią veiklą patvirtinantį sertifikatą, galėsime suteikti Lietuvos bei kitų Baltijos šalių įmonėms, kurios nori finansuoti atsinaujinančios energijos, atliekų tvarkymo, tvarios miškininkystės ir kitus gamtą tausojančius projektus. Tai – ir atsakingų įmonių veiklos įvertinimas, ir skatinimas toliau vystyti savo verslą įgaunant konkurencinį pranašumą“, – sako Vilius Juzikis, SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos direktorius.

Teikdamas žaliąsias paskolas, SEB bankas kiekvieną projektą vertins individualiai: bus atsižvelgiama į tai, ar gavusi finansavimą ir įgyvendinusi projektą, įmonė mažins anglies dvideginio išmetimą į aplinką ir, ar prisidės prie aplinkos ir ekosistemos puoselėjimo, kaip nustatyta SEB žaliųjų obligacijų programoje (angl. SEB Green Bond Framework). Šiuos kriterijus atitinkančios paskolos galės būti įtraukiamos į SEB žaliųjų obligacijų investuotojų ataskaitą (angl. SEB Green Bond Investor Report).

Pasak V. Juzikio, žaliosios paskolos verslui yra naujiena Baltijos šalių rinkoje ir natūrali SEB grupės tvarumo politikos tąsa. SEB buvo pirmasis bankas, Lietuvos rinkai platinęs žaliąsias obligacijas: 2017 metais SEB buvo vienas iš pirmosios 300 mln. eurų vertės žaliųjų obligacijų emisijos organizatorius ir platintojas Lietuvos valstybės valdomos energetikos grupei „Ignitis grupė“ (tuo metu – AB Lietuvos energija), kuri po metų – 2018 m., dar kartą išleido tokią pačią emisiją, vėl padedant SEB bankui.

SEB bankas taip pat yra ir Latvijos valstybinės energetikos bendrovės „Latvenergo“ 2015-2016 m. 100 mln. EUR vertės žaliųjų emisijų organizatorius ir platintojas bei Latvijos valstybinės finansų institucijos „Altum“ 2017 m. 20 mln. EUR vertės žaliosios emisijos organizatorius ir platintojas.

Tarptautinės SEB grupės tikslas – būti pirmaujančiu banku ekologiškų investicijų srityje ir toliau remti savo klientus įgyvendinant tvaresnius ir ekologiškesnius projektus. Skaičiuojama, kad visi SEB grupės finansuoti žalieji projektai pernai padėjo pasiekti, kad bendra anglies dvideginio (CO2) emisija sumažėtų daugiau negu 229 tūkst. tonų.

Maždaug pusę žaliųjų paskolų portfelio SEB grupėje iki šiol sudaro paskolos atsinaujinančios energijos projektams, likusią dalį – žaliųjų pastatų, švaraus transporto ir energijos vartojimo efektyvumo didinimo projektams. Remiantis „SEB Green Bond Impact Report 2019“ ataskaitos duomenimis, šiuo metu SEB grupės žaliųjų paskolų portfelyje daugiausiai lėšų suteikta projektams Švedijoje, antra pagal suteiktų paskolų portfelį yra Suomija, toliau seka Norvegija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija.

Daugiau apie SEB teikiamas žaliąsias paskolas galima sužinoti čia.