„Šalies gyventojai aktyviai domisi saulės elektrinės įsigijimo galimybėmis – iki vasaros pabaigos buvome sulaukę daugiau kaip 200 paraiškų dėl jų įsigijimo. Bendra suteiktų paskolų saulės elektrinių įsigijimui finansuoti suma mūsų banke viršija 1 mln. eurų. Šiuo metu stebime antrąją susidomėjimo šių elektrinių finansavimu bangą, nes rugsėjo pabaigoje buvo pristatyta galimybė užsitikrinti paramą nuotolinei ar ant namo stogo įrengiamai elektrinei“, – sako Tomas Pulikas, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.

Pasak jo, saulės elektrinių įsigijimu dažniausiai domisi ir finansavimo į banką kreipiasi 30–49 m. amžiaus šalies gyventojai, gaunantys vidutines ar didesnes pajamas bei gyvenantys viename iš didžiųjų šalies miestų Vilniuje ar Kaune. Dar viena saulės energijos pirkėjų charakteristika – 9 iš 10 saulės elektrinių pirkėjų yra sukūrę šeimas.

„Nors saulės elektrinės įrengimas gali reikalauti nemažų pradinių investicijų, per ilgesnį laiką saulės elektrinė ne tik padeda sutaupyti pinigų už elektros energiją, bet ir leidžia prisidėti prie mažesnių anglies dvideginio emisijų“, − pabrėžia „Swedbank“ atstovas.

Pagal „Swedbank“ ekspertų skaičiavimus, įsirengę nuosavą 10 kW galios saulės elektrinę 25 metų laikotarpiui, gyventojai už elektros energiją gali sutaupyti 750–820 eurų kasmet. Įsigijęs tokios pačios galios nuotolinę saulės elektrinę, namų ūkis gali tikėtis kasmet sutaupyti apie 390–470 eurų.

Šiuo metu iki spalio 21 d. gyventojai gali teikti paraiškas ir gauti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) kompensacijas už nedidelės galios (iki 10 kW) saulės elektrinių įsirengimą ant savo namo ar jiems priklausančio sklypo, taip pat nutolusių jėginių saulės parkuose įsigijimą.

APVA skiriamos paramos dydis įsigyjant saulės elektrines savo lėšomis siekia 323 eurus, o su banko paskola – 384 eurus už 1 kW instaliuotos galios. „Swedbank“ šių metų birželio mėnesį pristatė specialiai saulės energetikos sričiai pritaikytą finansavimo liniją.